2011. január 21.

Szerb-magyar kosáriskola

A kétnapos képzésen remekül helyt álltak a fiatalokA Szentesi Kosárlabda Klub vezetője, Aleksandar Preskar (Sale) nagy örömmel számolt be arról, hogy a bánáti-zrenjanini (Szerbia) kosárlabda szövetséggel közös, nyertes EU-s pályázat következő állomása – a játékvezetők képzése – a karácsony és újév közötti időszakban volt, amit a Klauzál Gábor iskolában rendeztek meg.

A kosárlabda klub olyan program szerint működik – melynek anyagi fedezetére nyertek az Európai Uniótól támogatást –, ahol az első 6 évben a klub felépítése a cél, és ez több stratégiai szakaszra bontható. Első lépcső, az alapbázis, a gyerekek bevonása a sportágba. Meg kell ismertetni őket a játék szépségeivel, Csongrád megye több településén is. A közös pályázatnak az is egyik feltétele, hogy a szerb-magyar országhatár melletti két szomszédos megye egészére terjedjen ki a tevékenység. A következő szinten már komolyabb versenyeket, tornákat szerveznek, edzőket és játékvezetőket képeznek a határ mindkét oldalán. A harmadik lépcsőfok a közös edzőtáborok szervezését jelenti. A játékvezetés oktatását is egészen fiatal korban kell elkezdeni. Ennek külön tematikája van, melyet Mio-drag Licina, nemzetközi játékvezető mutatott be a lelkes magyar és szerb fiataloknak. Az oktatás nem csak a szabályismeretekre vonatkozott, hanem kiterjedt a játékvezetők által alkalmazott jelzések, a játék közbeni mozgás, illetve egymás és a játékosok figyelésére is.

Miodrag Licina a bánáti kosárlabda szövetség főtitkára, a közös pályázat szerbiai mentora. Ő tartja a kapcsolatot a Szentesi Kosárlabda Klubbal. Annak kifejezetten örül, hogy a helyi média foglalkozik a projekttel, hiszen a kosárlabda a világon egyre népszerűbb, és a fejlődést szükséges bemutatni. A határ két oldalán több, mint 30 iskolában jártak, és sikerült egy komoly létszámú alapbázist létrehozni. Csongrád megyében Szentes, Mindszent, Csongrád, Hódmezővásárhely iskolái több száz gyerekkel vesznek részt a projektben. A szentesi kétnapos játékvezetői képzés során nagyon elégedett volt a fiatalok hozzáállásával, a fegyelmezett magatartással, a helyszínnel és a szentesi egyesülettel. A játékvezető-képzés következő lépcsője januárban már Zrenjaninban lesz, ahol szintén ennek a csoportnak lesz lehetősége a magasabb szintű ismeretek megszerzésére és mérkőzéseken próbálhatják ki a tanultakat.

Garai Sz. Imre