2011. január 21.

A Fabula Rasa és a Falusi-Kovács

Szirtes Edina – "Mókus"Ez az év is jól kezdődik – a Zene-Világ-Zene koncertsorozat kedvelő számára kétségkívül! Január 28-án, pénteken 19 órakor – mondhatni, hagyományosan – a részben szentesi gyökerű Fabula Rasa lép színre a Lajtha László AMI hangversenytermében. Az addig sem csekély figyelemhez képest további vetült a csapatra az óévben, hiszen a Tesséklássék című Sony-lemezük lett "Az Év Világzenei Albuma". Ez számos klubkoncert- és fesztiválmeghívást eredményezett. Éltek is a lehetőséggel Mókusék: bebizonyították, hogy nem érdemtelenül kapták meg a kitüntető címet!

Igaz, már a Csindratta című első lemezükön túltettek azon, amit a "world music" címke (mint kereskedelmi kategória) kitalálói megálmodtak. Úgy mixelik a különböző népek zenéit, mintha valódi népzenék lennének, holott saját dalokat írnak. Ezek némelyikét valamely élő nyelvre (pl. portugálra) hajazó "hab-laty" nyelven éneklik. Az utóbbi években tökélyre fejlesztették az egyedi, virtuális zenei világukat. Koncertjeiken mindez remekül megmutatkozik, magas hőfokú és színvonalú előadásban! Szentesre ezúttal is külön készülnek, új számokkal és különleges vendégekkel.

Falusi MariannA tavalyi fesztiválfellépéseik egyikén játszottak először az est meghirdetett vendégével. Ő egy orbitális jókedv- és energiabomba: a Pa-Dö-Dö hangilag erősebb fele, az egykori jazzénekesnő, Falusi Mariann. Fogyókúrájáról sokat cikkeztek a bulvárlapok. Az igazi teljesítmény mégis csak a művészi, énekeljen bárhol, bármit.

Hogy mit várhatunk ettől a kooperációtól? Két fajsúlyos egyéniség, két vérbeli muzsikus-boszorka: Mókus és Mariann tudományának összeadódását (amelyhez a Fabula Rasa legénysége szolgál médiumként), tehát nagy varázslatot.

Itt akár véget is érhetne ez az írás, de nem fog. Újabb vendég jelentkezett ugyanis a szentesi koncertre. Kovács Ferenc, aki elsősorban világjáró world-jazz zenekarunk, a Poriban is nagy sikert aratott Djabe hegedűseként és trombitásaként lehet ismerős. Nem mellesleg a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band meghatározó tagja (a vadonatúj album címe: Délibáb), sőt hat szóló lemeze is megjelent.

Na, most vagy a pokol szabadul el a színpadon a segítségével, vagy megnyílik a world-jazz mennyország!

Olasz Sándor