2011. január 21.

Az életmentés nem kiváltság

Nagy Béla, a szentesi Mentőállomás vezetője a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonban nagy érdeklődés mellett, demonstrációs eszközök segítségével tájékoztatta az érdeklődőket, az emberi élet megmentésének módszereiről, illetve gyakorlatban is bemutatta a teendőket.

Sajnos az emberek döntő többsége egyáltalán nem ismeri, vagy ha ismeri is, de nem meri alkalmazni azokat a fogásokat, amelyek egy-egy rendkívüli esetben akár egy gyermek, vagy egy felnőtt életét is megmenthetik. Pedig több alkalom is adódik arra, hogy a kezdeti lépéseket elsajátítsák, hiszen iskolákban, vagy éppen a jogosítvány megszerzésénél kitérnek ezekre a lehetőségekre.

Az újraélesztés sikerét alapvetően meghatározza az időfaktor. Ha 1-2 percen belül megkezdik, az több, mint 60 százalékos túlélést jelenthet! A hirtelen bekövetkezett szívhalál az esetek nagy részében minden olyan helytől távol van, ahol a szakember, megfelelő technikával azonnal segíteni tudna. A segítség, bármennyire is gyorsak a bejelentések, vagy éppen a helyszínre kiinduló járművek, sajnos későn érkezhet.

Sokan azért nem mernek beavatkozni, mert attól félnek, hogy nagyobb kárt okoznak. A veszély az, hogy a pánikszerű, nem megfelelő, vagy éppen rossz helyen végrehajtott mellkas-kompresszió esetleg problémát okoz. Ezért szerveznek ma már egyre több helyen tanfolyamokat, hogy szükség esetén legyen valaki, aki elsődleges segítségével megmentheti egy embertársának az életét.

Néhány alapfeladat, melyre Nagy Béla felhívta a figyelmet. Minden esetben óvatosan, körültekintően kell megközelíteni a sérültet. Nézzünk szét, hogy van-e olyan körülmény (kőomlás, leszakadt elektromos vezeték) ami további életveszélyt okozna; reagál-e a beteg, eszméleténél van-e. Amennyiben lehetőség van, egyből hívjunk segítséget, és ne hagyjuk ott. Biztosítani kell a légutakat, figyelni a légzést. Amennyiben nincs légzés, akkor keringés sincs! Meg kell próbálni a mellkas-kompressziót, a tanult módon (30 mellkaskompresszió, 2 lélegeztetés).

A megfelelő ismeretek megszerzésére a régió nyolc mentőállomása, az Oxyvital Kft., a kisteleki, és móra-halmi járóbeteg szakrendelő és a Csongrád Megyei Baleset-megelőzési Bizottság tanfolyamai adnak lehetőséget.

Garai Sz. Imre