2011. január 21.

Tereprendezés várható

Változások a szociális szférában

A szociális ellátásban január 1-től több változás is jogerőre emelkedett. A közcélú foglalkoztatás már nem az önkormányzathoz, hanem a munkaügyi központhoz tartozik, a szociálpolitikai osztály esetében módosuló szabályozás lép életbe a lakásfenntartási támogatás terén is. Az önkormányzat egyéb megoldásokkal is segíteni kívánja a bajba jutott családokat – tudtuk meg Lencséné Szalontai Máriától.

A szociálpolitikai osztály vezetője elmondta, hogy az elmúlt időszakban nagy szerepet kapott a bevezetett szociális kölcsön, az adósságkezelési szolgáltatás, növekedett a lakással kapcsolatos támogatási formákat igénybevevők száma. Ennek fő oka, hogy növekedtek a lakáscélú és szabad felhasználású kölcsönök esetében is a törlesztő részletek. Megháromszorozódott az adósságkezelési szolgáltatást igénylők száma, amely azoknál a családoknál volt jó megoldás, akiknél a közüzemi kiadások teljesítése miatt veszélybe került a lakhatás, számlarendezési elmaradásuk volt. Hasonló segítséget jelentett a lakásfenntartási támogatás és a helyileg bevezetett szociális kölcsön is. Voltak olyan lakosok is, akik az utóbbi lehetőség miatt keresték fel az önkormányzatot, azonban sikerült más megoldást találni problémájukra, és nem kellett a kamatmentes kölcsönt is felvállalniuk, vissza nem térítendő támogatás keretében helyre lehetett hozni anyagi helyzetüket.

– Tavaly újraindult a szociális malacprogram is, melyben egy év alatt 15-20 család kapott egy malacot és a felneveléséhez szükséges takarmányt. A családok dönthettek, hogy az állatot felnevelve saját fogyasztásra levágják, vagy eladják, de voltak olyanok is, akik anyakocaként tartották, s mára már több kismalacot neveltek fel az első támogatásból kiindulva. A szociális bizottság javaslata értelmében a jövőben növekszik az ilyen formában támogatottak száma, de változás lesz, hogy az osztály munkatársai jelentkezés alapján választják ki a programban résztvevőket. Folytatódik és bővül az a kezdeményezés is, melyben egy helyi vállalkozó minden hónapban egy családot egy nagy értékű, élelmiszerekből, tisztálkodó- és tisztítószerekből összeállított csomaggal ajándékoz meg. A vállalkozó idénre újabb felajánlást tett – mondta el az osztályvezető.

2011-ben a központi energiaár-támogatás is megszűnik, és szeptember 1-től beépül az önkormányzatok lakásfenntartási rendszerébe. Ennek a végrehajtása még pontosan nem körvonalazódott, de az már látszik, hogy az önkormányzatoknak forrást kell erre elkülönítenie. Megnövekszik az igénybevétel összeghatára is, a jelenlegi 42.500 forintról 71.250 forintra, így erre többen lesznek jogosultak. – Át kell gondolni a méltányossági lakásfenntartási támogatás rendszerét is, ebbe ugyanis az kapcsolódhat be, akinek a jövedelme nem haladja meg a nyugdíjminimum kétszeresét. Erre azonban kihatással lesz az előbbi támogatási határ emelkedése – hangsúlyozta Lencséné Szalontai Mária, aki a temetési segélyek és a köztemetések számának megemelkedéséről is beszámolt. Csak idén 6 jogos köztemetést ítéltek már meg. A segélyt jövedelemigazolás és a temetési számlák csatolása esetén lehet igénybe kérelmezni.

A gyermekek esetében a napközbeni térítési díjakra vonatkozóan – melyben célkitűzés, hogy naponta legalább egyszer melegételhez jusson a gyermek – sem csökkent a létszám. Január 1-től bővült az ingyenes étkezésben részesülhetők köre is, az a gyermek, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult most már a 8. osztályig ingyen étkezhetnek. Ha szükséges, akkor az érintett családoknak az önkormányzat rendkívüli gyermekvédelmi támogatással is segít.

Cseh-Lakos