2011. január 21.

A közművelődés

Az átszervezési hullám következő áldozata

A Szentesi Művelődési Központ esetében már tavaly szó volt egy, a közművelődési feladatellátás hatékonyabb, gazdaságosabb működéséhez igazodó szervezeti forma kidolgozásáról. A 2011-es esztendő azután meghozta a döntési lehetőséget is. A képviselő-testület január 21-i ülésére megszületett a javaslat az alapítása óta önálló költségvetési intézmény korszerűsítéséről. Ennek egyik módját gazdasági társasággá történő átalakításban látja az előterjesztő, mivel – mint írja – az ellátandó feladat így hatékonyabban teljesíthető.

Kimondatott: a közhasznú szervezetekről szóló törvénynek megfelelően ennek leginkább a közhasznú non-profit korlátolt felelősségű társasági forma felel meg. A költségvetési intézmények merev gazdálkodásához képest a gazdasági társulási forma rugalmasabb, ezért kedvezően hat a szakmai munkára. Ami még mellette szólhat: a nonprofit kft. azonnal tud reagálni a piac kihívásaira, az esetleges befektetések realizálása megengedett nyereséget termelhet és azt a szakmai feladatra kell fordítania.

Az átszervezéstől az önkormányzat a szakmai munka, a teljesítmény- és minőségszemléletű szolgáltatás erősítését, a működési feltételek színvonalának javítását, összehangolását, gazdaságosabb és hatékonyabb szervezeti működtetést várja. Az előterjesztő kihangsúlyozza: a hatékonyságot az intézményi rendszerből átalakult gazdasági egység garantálja, mivel a gazdasági vállalkozás piaci szereplővé válik, együttműködhet más, a kulturális versenyszférában működő vállalkozással, külső forrásokat képes bevonni és ezeket visszaforgatni alapfeladatai finanszírozására.

Az intézmény jelenlegi engedélyezett létszáma 24 fő, melyből 3 fő 6 órás részmunkaidős, 1 fő 4 órás részmunkaidős. A hatékony és gazdaságos működtetéshez újra kell gondolni a rendelkezésre álló humánerőforrás hasznosítását. Ez a pályázat során megbízott ügyvezető feladata lesz.

Vezetői szinten az újonnan létrehozott struktúrában 1 fő ügyvezető igazgató, 1 fő gazdasági vezető és 1 fő technikai vezető látja el a feladatot. Az átalakítás során minden közalkalmazott munkaviszonya megszűnik. A nkft.-be átkerülő munkatársak a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartoznak majd. Akik nem fogadják el az új állást, azok végkielégítésre jogosultak. A nkft.-be átkerülő dolgozók munkaviszonya jogfolytonossá válik.

Mint hallottuk, a dolgozók egy része bizonytalan, mert idegenkedik a számára ismeretlen változásoktól. Az átszervezés hátrányaként említhető még, hogy a felügyelő bizottság, a könyvvizsgáló működési költsége, az újonnan jelentkező adók, a könyveléshez szükséges szoftverek növelik a kiadásokat.

A nkft. székhelye a Tóth József utcai Művelődési és Ifjúsági Házban lesz. Telephelyei: Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ, Tokácsli Galéria, Őze Lajos Filmszínház, Móricz Zsigmond Művelődési Ház és a jelenleg átalakítás alatt álló Kiss Bálint utcai Civil Közösségi Ház.

Az előterjesztés az intézmény ügyvezetői teendőinek ellátására nyílt pályázat meghirdetését javasolja. A képviselőknek tehát dönteniük kell arról, hogy a Szentesi Művelődési Központot továbbra is önálló költségvetési szervként, vagy május 1-jétől nonprofit gazdasági társasági formában működteti tovább.

L. J.