2011. január 21.

Később gyűjtik össze a karácsonyfákat

Egy város hangulatához szorosan kapcsolódik a hulladék biztonságos, korszerű elhelyezése. Nem mindegy, mennyire szemetesek az utcák, a házak környéke. Nem mindegy, hogy milyen gyorsan, esetleg zárt láncban szállítják-e azt el. Nem mondhatjuk azt, hogy Szentesen ezen a területen minden rendben van, de vannak világos és egyértelmű törekvések arra, hogy közös cselekvéssel emiatt ne kelljen folyamatosan zúgolódni.

Ebben az évben – képviselő-testületi döntés alapján – 3,4 százalékkal emelkedett a szolgáltatás díja. Ezt egyrészt az üzemanyagárak, másrészt a szemételhelyezés árának inflációt követő emelkedése indokolja. Továbbra is a hódmezővásárhelyi lerakó veszi át a város hulladékát. Így összességében nem annyira elviselhetetlen a tarifa.

A szemétgyűjtés rendjében egyelőre nincs változás, de a szakemberek körzetek kialakítását tervezik, hasonlóan a lomtalanítási körzetekéhez. Ezzel a változtatással gyorsabban, racionálisabban oldhatják meg a begyűjtést.

A szelektív hulladékgyűjtés bevezetése mindenképpen a jó célok közé sorolandó. Ezen belül mára már 600 családi ingatlan esetében ún. sárga zsákos, válogatás utáni szemétgyűjtés alapjait teremtették meg. A szelektív hulladékgyűjtés rendjében változás nem lesz az idén, viszont a feltűnően megnövekedett mennyiségű papír és műanyag termékek fogadására kell felkészülni a városellátó intézménynek.

Napjainkban az egyik fontos feladat az ünnepek után kidobott fenyők összegyűjtése, amit idén is a városellátó végez. A társasházi körzetekből hetente egy alkalommal folyamatosan szállítják a konténerek mellé kitett egykori karácsonyfákat. A családi házas körzetekből azonban gazdaságossági szempontok miatt a február végén újrainduló zöldhulladék gyűjtésével párhuzamosan tudják azokat elvinni.

A lakossági lomtalanítási akciók az elmúlt évihez hasonlóan alakulnak. Az érvényes helyi rendelet alapján évente egy alkalommal, maximum 500 kg hulladékot helyezhetnek el a lakosok a szeméttelepen.

A lakossági veszélyeshulladék-gyűjtést ezentúl mindenkinek önállóan kell majd vállalnia, ez év áprilisában a Berki lerakóban egy speciális hulladékudvart létesítenek. Ez a későbbiekben folyamatosan fogadja a háztartásokban felgyülemlett, környezetre káros anyagokat, mint a használt olaj, zsír, festék, olajos rongy stb.

Közös gondolkodással, akarattal és közös cselekvéssel elérhetjük, hogy a hozzánk érkezők egyre nagyobb része mondja el: itt tiszták az utcák, tiszta a város. Mi, helyiek pedig, mosolyogva invitálhatjuk őket egy újabb látogatásra.

Kála