2010. október 29.

Kis kukta

Sütőtök krémleves

Hozzávalók: 60 dkg sütőtök, 1 szál póréhagyma, 3 db burgonya, víz, erőleveskocka, gyömbér, só, bors, 1 doboz (250 ml) főzőtejszín

Elkészítése: A sütőtököt és a burgonyát lehéjazzuk, megmossuk és kockára vágjuk. A pórét megtisztítjuk és felkarikázzuk. Az összes zöldséget egy fazékba tesszük, és felöntjük kb. 2 liter vízzel. Hozzáadunk 4 db erőleves kockát és fedő alatt, takarék lángon kb. 15-20 perc alatt puhára főzzük az egészet. 10-15 kocka főtt burgonyát elkülönítünk, a többit turmixgépben egy doboz tejszínnel össze-turmixoljuk. Sózzuk, borsozzuk, megvadítjuk egy kis gyömbérrel, beletesszük a főtt burgonyakockákat, majd rottyantunk egyet az egészen. Apróra vágott pirítóssal és reszelt sajttal tálaljuk. Nagyon finom, különleges, pikáns leves.

Márton-napi liba

Hozzávalók: 2,5 kg-os felpucolt liba, 0,5 kg sárgarépa, 30 dkg vöröshagyma, 2 alma, 25 dkg rizs, fél zsemle, darabka füstölt szalonna, 1 kg vöröskáposzta, sütéshez olaj, a fűszerezéshez ízlés szerint só, bors, majoránna, egész kömény, a káposzta párolásához kevés cukor és ecet is.

Elkészítése: Kettévágjuk a libát. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük majoránnával, majd tepsibe tesszük, s körülrakjuk darabolt almával, sárgarépával és vöröshagymával. Majd következik a nyakbőrbe való tölteték elkészítése, hogy a töltött nyakat a hússal együtt süthessük meg. Közben a rizst főni tesszük, sós vízben. A májból egy kicsit érdemes félretenni a ludas kásához, a megfőtt rizsből pedig itt használunk fel egy kicsit a töltelékhez. A kis kockára vágott vöröshagymát olajon megpirítjuk, ugyanígy a zsemlekockát is. Aztán mindkettőt az összevágott májjal, szalonnakockákkal együtt beletesszük egy mélyebb tálba, hozzáadunk egy keveset a főtt rizsből, jól összekeverjük, közben fűszerezzük, ahogy azt a libahúsnál is tettük. Vékony madzaggal bekötjük a nyakbőr egyik végét, beletöltjük a tölteléket, majd ott is kötéssel zárjuk a nyílást. A nyakat a liba mellé tesszük a tepsibe, kevés vizet is öntve alá.

Fontos tanács a finom puhára való sütéshez: A tepsit fedjük alufóliával, sütőben 150 fokon pároljuk így, mintegy másfél óra hosszat. Közben ellenőrizzük, s amikor a comb vastag része már puha, fólia nélkül tesszük vissza a sütőbe, így fogja megkapni majd a szép piros-barna színét. Ehhez 160-170 Celsius fokon sütjük tovább, 15-20 percig.
Ezután pedig a ludaskása köret, végül a párolt káposzta és a pecsenyelé készítése:

Serpenyőben tűzön lepirítjuk a félretett májdarabot, a zúzát és a sárgarépát megfőzés után kockákra vágjuk, pirítunk vöröshagymát, majd mindezt a főtt rizshez adjuk. A káposztát leszelve sóval, borssal, cukorral, ecettel, köménymaggal ízesítve megpároljuk. Végül: a tepsiben a hús és a libanyak mellett megsült zöldségféléket jól áttörjük, s összekeverve a kisült zsírral készítjük el a pecsenyelevet. A tálaláshoz feldaraboljuk a sültet, felszeleteljük a töltött nyakat, kiadagoljuk a ludaskása köretet, mellé a káposztát, s külön tálban kínáljuk a pecsenyelét.