2010. október 29.

Fényírók tárlata

Legalább ötven éve rendszeresen szerveztek a városban élő fotósok kiállításokat, tudtuk meg Kruzslicz Pál nyugalmazott igazgatótól a 16. Alföldi Fotószalon megnyitóján. Az idő tájt a jövőre hatvanadik évfordulóját ünneplő Móricz Zsigmond Művelődési Ház (akkori nevén kultúrház) klubja adott helyet a tárlatoknak. 32 éve, 1979-ben rendezték meg először a Csongrád Megyei Fotókiállítást, amely 1981-ben három megye fotósainak fórumává, Dél-alföldi Fotószalonná alakult át. Innen időben csak egy rövidke, 16 éves ugrás, hogy 1995-től már Alföldi Fotószalon elnevezéssel szerepeljen a mára hat megye fotósait összekötő kiállítás.

A szentesi fényírók kétféle időszámítást használnak. A 70-es évek elején hullámvölgybe került az 1953-ban alakult, vagyis most 58. születésnapját ünneplő kultúrházi fotószakkör, ezért 1975-ben újjászerveződött a csoport, majd 26 éve felvették a Szentesi Fotókör nevet.

Szirbik Imre polgármester a fotóművész által elkapott pillanatról beszélt, amely az egész emberről szól, nem is biztos, hogy arról az emberről, amit a kép ábrázol, hanem a szemlélő emberről. Kicsit beleérzi a saját életét, ismerőseiét, az elképzelt világát, talán az álmai világát, s amikor tovább megy, a következő képnél ez a csoda megismétlődik. A polgármester megköszönte ezt a csodát a jelenlévő alkotóktól, majd így folytatta:

– A város három évtizede ad otthont a nagyszerű gyűjteménynek. Gondoljunk bele, azok a harminc évvel ezelőtt készült képek vajon mit mondhatnak a ma emberének. Nyilván mesélnek egy olyan világról, amelyre nem ismer rá. Talán visszatérnek a gondolatai, érzelmei, még akkor is, ha az arcok már rég elfeledettek. Érdekes kísérlet lenne egymás mellé tenni a fotókat. De el kell gondolkodni azon is, hogy majdan, a 30. kiállítás képei miről fognak mesélni, a mostaniról, az örök értékekből mennyit visznek tovább? Bízom benne, hogy nagyon sokan megcsodálják majd a képeket, mi több, átérzik a látottakat, arra gondolva, hogy az alkotók hozzátettek valamit a világhoz.

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör által meghirdetett pályázatra 109 szerző 493 fotót küldött, a zsűri 36 szerző 60 alkotását fogadta el. A színes, témájában sokrétű, színvonalas képek alkotói közül – miként már az előző számunkban megírtuk – 9 fotóst díjazott a zsűri. Közülük is kiemelnénk munkatársunkat, Králik Emesét (képünkön), aki a legjobbak között szerepelt a kiállításon.

– Gyermek voltam, amikor elkezdtem fotózni. Érdekelt a dolog – meséli. – Főiskolás koromban volt egy csoporttársam, akivel elhatároztuk, hogy a nyíregyházi fotókörbe fogunk járni, amelynek vezetője az a Boros György fotóművész volt, aki most harmadmagával zsűrizte a képeket. Na ná, hogy megkérdeztem tőle: emlékszik-e rám. Annyi idő távlatából nem csodálkoztam el a nemleges válaszán. A képekhez azonban gratulált.

– Mi történt a főiskola után?

– Úgy gondoltam, jó lenne egy olyan társasághoz tartozni, ahol másnak is hasonló az érdeklődése. A Szentesi Fotókör minden évben indít tanfolyamot, ahová négy évvel ezelőtt jelentkeztem, majd utána ott maradtam. Képeimmel több pályázaton, kiállításon vettem részt, de ehhez hasonló eredményt még nem értem el.

– Hogyan készül egy-egy pályázatra?

– Különösebben nem készülök, a sok kép közül válogatom ki azokat, amelyek egy adott pályázatra úgy gondolom, hogy a legmegfelelőbbek. Az igazán jó képeim úgy készülnek, ha meglátok valamilyen tárgyat, vagy bármit, aztán egyszer csak "bekattan" hogy, na ez az. Körüljárom, honnan nézne ki jól. Amikor megtalálom a megfelelő látószöget, akkor már érzem, hogy jó kép lett. A kiállított három kép olyan volt, amire azt mondhattam, jól sikerültek. Megfogtam a lényeget.

– Témák…

– Inkább a tárgyak érdekelnek. Talán nincsenek is jó portréfotóim. Az érdekel, milyen formája van valaminek, nem az, hogy ki vagy mi van rajta. A díj természetesen feldobott. Örülök nagyon, különösen, amikor három neves fotóművész mondja a képeimre, hogy jók! A jók között is a legjobbak.

– Jövőre aktfotókból rendeznek kiállítást. Találkozunk majd a fotóival?

– Talán. Ha a rám jellemző furcsa látásmóddal el tudok képzelni valamit.

A 16. Alföldi Fotószalon képei december 1-jéig tekinthetők meg a Művelődési és Ifjúsági Házban.

(lovas)