2010. október 29.

RubiCom kontra tévénézők

Olvasom, hogy a magyar televíziónéző négy és fél órát tölt a készülék előtt. Ami a nézettséget illeti, ezzel még nem döngetjük a világcsúcsot, de közel állunk hozzá. A magyar ember, ha gyakran szidja is a műsort, szeret tévét nézni. Nem fél attól sem, hogy kockafejűvé válhat.

Csatornafüggők lennénk? Annyi bizonyos, valami ilyesmiért vitázik a szentesi ember a RubiCom Zrt.-vel. Azóta, hogy a nevezett szolgáltató átvette a TvNetWork kábeltelevízió hálózatát az ügyfelekkel együtt. Na már most azt mondják, ezzel csökkent a csatornák száma, s a vétel is roszszabb lett. A Civil TV interaktív műsorában hallgatom a panaszt. Míg korábban az ÁSZ csomagban 62 csatornát jelöltek ki, ma a RubiCom Zrt.

esetében 51-ről beszélhetünk, plusz 2 digitális csatornáról. A tévénéző kijelenti: Romániában tapasztalta, jobb a vételi lehetőség. Külön csomagban vannak magyar csatornák. Egyébként meg a 41-es díjcsomagból az AXN-t és a Cool csatornák megszűnését sajnálja.

Felmerülhet a kérdés: a 21. században miért nincs lehetőség arra, amit sokan ígértek? A digitalizálás korában mindenki azt fogja nézni, amit szeretne? Kaslik Béla, a RubiCom Zrt. vezetője így fogalmaz:

– Szívesen adnék lehetőséget a nézőknek, hogy mindenki maga válogassa ki, mit szeretne nézni. Sajnos olyanok a jelenlegi körülmények, hogy erre nincs lehetőségem, a csatornák készítői nem teszik ezt lehetővé. Műszakilag sem megoldható. A másik: a műsorgyártók nagyon sokszor megkötik a kezünket. Például: négy csatornához egy ötödiket is meg kell vennem.

– Igyekszünk a közvéle-mény-kutatásokhoz alkalmazkodni. Hogy korábban milyen csatornák kerültek ki a hálózatból, azért a TvNetWork a felelős. Mi októbertől vettük át. Kikerült a Sportklub és a Eurosport2 – ezt fájlalta egy telefonáló. Korábban az volt a probléma, hogy nincs Digi-sport. Egyrészt létezik egy fizikai korlát, hogy hány csatorna fér bele a kiosztásba. Azon kellett gondolkodnunk, hogy melyik sportcsatorna helyére tegyük be. Így került az Euro-sport2 helyére, aminek lecsökkent a nézettsége. Sajnos a Sportklubnál is ez a helyzet. A Digisport mellé így jött vissza a szintén tartalmas Sport M.

Más stílusú tévézéshez kell hozzászokni, vitatkozik tovább a néző. Kijelenti: nincsenek meg a csatornák. Bekerültek a csomagba régi filmeket játszó mozicsatornák. Mérgesen jegyzi meg, korábban sok természetfilmet néztek, s mit kaptak helyettük? …Három pornócsatornát. Azt mondja, ha akarná se tudná nézni azokat, mivel éjfél után vannak, neki pedig korán reggel munkába kell mennie. Az MTV-t, no meg a Comedy Centralt szerette nézni.

A cégvezető sorolja tovább a változásokat: a Film+ helyére a Filmbox amerikai adó került. A nézőnek nem keltette fel a figyelmét. Holott olykor a Film+ is kevesebb nézőt vonz. Problémát jelent az is, hogy a Filmbox műsora ma még csak a Telehold c. műsorújságban található, illetve az interneten, vagy a RubiCom honlapján lehet megnézni. Hír járja arról is, hogy teletextet indítanak. A RubiComnál folyamatosan nézik a közvéleménykutatási adatokat. Abból, valamint az ügyfélszolgálat visszajelzéseiből kiderült, hogy a Travel csatornára igény van, így azzal a jó hírrel szolgálhat, hogy viszszakerül majd.

– Ami az internetet illeti, igen, vannak olyan területek, ahol nagyobb sávszélességet lehet igénybe venni. Ezek a tömbházas területek, ahol más technológiával lehet hálózatot építeni – mondja a szakember. – Ezt a családi házas övezetekben nem lehet megvalósítani. Olyan szolgáltatást, amivel mindenki elégedett lenne, nem tudunk összeállítani. Öt sportcsatorna, 3 pornócsatorna. Van, akinek sok, van, akinek kevés. Mások inkább természetfilmeket néznének. Igyekeztünk a nézettséget figyelembe venni. Ahol ez nem sikerült, ott nem tudtunk megegyezni az adattartalom szolgáltatójával. Brutális, 60 százalékos áremelést akartak érvényesíteni 2011-re, amit én nem tudok kigazdálkodni a cégemből, az előfizetőkre meg nem tudom áthárítani.

– A cég csak az október 4. utáni történésekért felelhet – folytatja Kaslik Béla. – Szentesen nem lettek drágábbak az előfizetési díjak, mi több, alacsonyak voltak, különösen a TvNetWorknél. Jelenleg egy területi kedvezményes ár van érvényben, amiért az 51 csatorna esetében 3612 forintot kell fizetni, és ha ehhez inter-netet vagy telefont is rendelnek, még olcsóbb. Ügyfeleink a változásokról tájékoztatást kaptak. 15 nap állt a rendelkezésükre, hogy bemenjenek az ügyfélszolgálatra. Lehetővé tettük, hogy felmondhassák szerződésüket. Hűségnyilatkozattal rendelkező előfizetőink december 31-ig tehetik meg, hogy a 3612 forintos árat igénybe vegyék. Az ügyfélszolgálaton meghosszabbítják a szerződésüket.

– Elhangzott még, hogy nem jó a képminőség. Erre vonatkozóan nem kaptunk bejelentést. Ellenkezőleg, sok pozitív visszajelzésünk volt, hogy az átalakulással jobb lett. Korábban a TvNetWork Szegedről kapta a jelet, ma már a szentesi TV állomásról kapja mindenki. Természetesen a hálózaton további fejlesztéseket végzünk, bővítjük, ami jobb képminőséget garantál majd. Bízom abban, hogy ezáltal még keresettebbek leszünk – jelenti ki a RubiCom Zrt. vezetője.

L. J.