2010. október 29.

Negyvenéves a Zsoldos

A képzés fontosságára szeretnék felhívni a figyelmet

Kétnapos rendezvénysorozattal ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola. Az október 21-i nyitóünnepségen felavatták és megszentelték az iskola zászlaját, megkoszorúzták Zsoldos Ferenc emléktábláját.

Pintér Etelka, az iskola igazgatója kihangsúlyozta, ez ugyan nem 50, 100, vagy 150 éves évforduló, azonban az iskola ezzel a rendezvénysorozattal is igyekszik a figyelmet felhívni a képzés fontosságára. Az oktatásban az elmúlt 1-1,5 évtizedben bekövetkezett negatív változások miatt hamarosan nem lesznek szakmához értő, kétkezi munkát végző emberek. A négy évtizede működő iskola minden ide járó tanulója biztos tudással hagyhatja el az intézményt, a számtalan képzési lehetőség közül talál magának olyat, amellyel el tud helyezkedni a munkaerő-piacon.

A meghívott vendégek ünnepi köszöntőikben alátámasztották az igazgatónő szavait. Farkas Sándor országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy az itt szerzett ismeretek jó alapot adnak a diákoknak, akik az "iparteremtő" Zsoldos Ferenc nevét viselő és szellemiségét hordozó iskolában tanulnak. Hozzátette, fontosak az ilyen közös ünneplések a közösségteremtés és az elért eredmények ismertetése érdekében. A Nemzetgazdasági Minisztériumot képviselő dr. Odrobina László a szentesi középiskolát egy országos szinten is modellként számon tartható intézményként jellemezte. A szakképzés rendszerének át kell alakulni Magyarországon és a Zsoldos már most is jó úton jár, hiszen felismerte, hogy a munkaerő-piacnak jól képzett szakemberekre van szüksége. Véleménye szerint az OKJ-s képzés rendszere bonyolult és elaprózódott, helyette az iskolai képzést kell bővíteni a kamarák közreműködésével. A megyei közgyűléstől meghívott dr. Orbán Imre szerint az eltelt másfél évszázad ellenére Zsoldos Ferenc ma is időszerű, a mai értelemben vett vállalkozó volt, több szakmához értett, korának csúcstechnológiáját alkalmazta. A róla elnevezett iskola – csakúgy, mint minden iskola – a siker alapja, hiszen egy ország fejlődéséhez nem csak Széchenyikre van szükség, hanem számtalan, a szakmájához értő emberre is. Szirbik Imre polgármester tulajdonképpen folytatta ezt a gondolatot, amikor arról beszélt, hogy a tervek megvalósításához a mester is kell, aki azt kivitelezi.

Králik Emese

 

Az ünnepség vendége volt a család leszármazottja, Zsoldos Géza (képünkön). Kiemelte, hogy bár ő a Dunántúlon született és csak felnőttként járt először Szentesen, de mindig jó szívvel érkezik és örömmel tölti el, ha meglátja a téglagyár kéményét. Cége korábban támogatta az iskolát és a későbbiekben is szeretne így tenni, amennyiben lehetőség lesz ismét arra, hogy egy vállalkozás célzottan, egy bizonyos, általa kijelölt intézménynek juttathassa el az oktatásra szánt pénzeszközöket. Köszöntőjét egy történettel fejezte be. A városon átutazva arról mesélt osztrák üzleti partnereinek, hogy nemsokára az előtt az iskola előtt haladnak el, amely a családja nevét viseli. Az üzletemberek kételkedve hallgatták, majd leparkoltak a középiskola előtt. Zsoldos Géza azzal fejezte be az ünnepi köszöntőjét, hogy úgy, mint akkor abban az autóban, "mindenkinek ilyen büszke, boldog csendeket kívánok".