2010. október 29.

Körültekintően kell gombát szedni

Az esős, nem túl meleg idő – mint most az ősz – a vadon termő étkezési gombák fejlődésének egyik alapeleme. Tóth Sándorné, a kertbarát-kör egyik vezetőségi tagja elmondta, hogy Szentesen és környékén elsősorban a réteken, gátoldalakban, legelőkön lehet gombát találni. Erre viszonylag kevés olyan erdő van, ahol sok ehető fajta található, de azért előfordulnak itt is nyárfások, akácosok. Ezek tönkjein megnő a laskagomba. A csiperkefélék szeretik a tápanyagban dús talajt, a nedvességet, de a meleg és száraz időt nem. A szegfűgomba még a szikes talajon is megterem. Vannak olyan fajták, amelyek még a téli időszakban is megteremnek, de jellemzően a csapadékos őszi-tavaszi időszak kedvez ennek a növénynek.

Ezen a vidéken jellemzően a csiperke, az őzláb, a pereszke, a laskak, a réti gombák nőnek. Nagyon sokan szednek gombát és többen úgy vannak vele, hogy ők ismerik azt, amit szedni szoktak, és ezért nem mutatják meg szakértőnek. Sajnos sok tragédia történt már ilyen felelőtlenség miatt, hiszen szinte minden ehető gombának van rá hasonlító mérgező párja.

A szedéskor tartsunk be néhány szabályt:

– Nem szabad a gombákat műanyag zacskóba, vagy szellőzetlen dobozba, egymásra rakva szállítani. Befüllednek és rövid idő alatt megromlanak, ezért a kizárólag szellős, tágas kosárba vagy lyukas fedelű dobozba tegyük.

– Úgy szedjük a gombát, hogy a bocskort, a szárat, a kalapot mindig hagyjuk rajta, hogy a szakértő meg tudja állapítani, hogy milyen fajtáról van szó.

– Sok ismeret található az interneten és könyvekben a gombákról. Azonban ez önmagában kevés, ettől még nem lesz senki sem szakértő.

– Ha ismeretlen gombát szedünk, azt rakjuk külön a többitől. Véletlenül se keveredjenek egymással, mert az egészet ki kell dobni, ha valamelyik esetleg mérgező.

– Csak a friss termést szedjük le. Amelyik már elöregedett, azt hagyjuk, hogy szétszórhassa a spóráit.

– A gomba az átlagos élelmiszereknél romlékonyabb. A belőle készült ételeket lehetőleg frissen fogyasszuk el, vagy csak rövid ideig tartsuk hűtőben, és ne melegítsük fel egynél többször. Nyersen fagyasztható, ugyanúgy lehet tartósítani, mint a zöldségeket és szárítható.

– A közhiedelemmel ellentétben a főzés a mérgező anyagokat nem oldja ki belőle. Téves az a hiedelem is, hogy az a gomba, amelyiket a csigák, vagy a kukacok eszik, az nem mérgező.

A gomba nagyon sok ember kedvenc étele, fogyasztása kifejezetten előnyös. Rosttartalma és alacsony kalóriatartalma miatt a diétázók is bátran ehetik és a vegetáriánusoknak is ajánlható.

Garai Sz. Imre