2010. október 8.

Szirbik a város első embere

Az MSZP-és képviselők, jelöltek a Kiss Bálint utcai székházukban gyülekeztek a nagy nap estéjén. Velük izgult az eredményekre történő várakozásban több szimpatizáns is. A jelenlévők maguk is izgalmasnak tartották a most egyébként lassan múló perceket. Fel s alá járkálva rótták a lépteket a teremben, amelynek egyik végében – éjszakába hajló programra berendezkedve – élelemmel megrakott asztalok, a másik végében, annak is a sarkában egy televízió állt a rendelkezésükre. Ez utóbbin jöttek az országos hírek a választásról. Követve az eseményeket, ahogy telt az idő, a televízió előtt állva mind komorabbá váltak az arcok: a képernyőn szinte mindenütt csak Fidesz-győzelemről számoltak be. Aztán hallani lehetett: már Budapest is elesett, a megyék után a fővárost is elvesztették a szocialisták.

A jelölteket azonban sokkal inkább a helyi történések érdekelték. Először a polgármesterjelöltek eredményei szállingóztak az éteren át. Égtek a mobiltelefonok, dolgozott az egyetlen laptop is, amelyhez hamarosan csatlakozott dr. Verók Attila notebookja. A jelenlévők, körbeállva a terem közepén elhelyezett asztalt, kíváncsian lesték a körzetekből beérkező számadatokat. Ki hogyan áll? Aztán Szirbik Imre csendet kért. Bejelentette: több mint ezer szavazattal vezet jelölttársa, Farkas Sándor országgyűlési képviselő előtt. Hangorkán, nagy taps kíséri a polgármester szavait. Hátul valaki pezsgőt bont.

Hurrá! – kiabál örömében. Tudja, mások is tudják, ennyi szavazatot már nehéz behozni.

Ahogy telik az idő, felgyorsulnak az események is. A polgármester győzelme – 23 választókörzetből beérkezett számhalmaz után – immár véglegessé válik. Tapsol a publikum. Hogyne tapsolna, a város első emberét az MSZP adja! Megjegyzi: a szavazók emberben és nem pártban gondolkodnak.

A hurráhangulat azonban mégsem teljes. Hiszen a polgármester, mint mondta, csapatban gondolkodik, így az önkormányzati munkához társak is kellenek. Újból és újból felrémlik a kérdés: ki hogyan áll? Nem tudom már hány szavazókör voksait összeszámolva kiderül: dr. Verók Attila 1 szavazattal vezet. Vagy 1 százalékkal? Akkora a zsivaj, alig halljuk egymás hangját. Az izgalom a tetőpontjára hág. Elsőnek Szűcs Lajos alpolgármester lélegezhet fel: a választókörzetben ő kapta a legtöbb voksot. Aztán jönnek az eredmények sorban. Móra József elnök, Krausz Jánosné, dr. Demeter Attila. Ők már bent vannak az új testületben.

Jöhet a gratuláció, taps, ölelkezés, a pezsgő.