2010. október 8.

Kis kukta

Paprikás krémleves

Hozzávalók: 1,2 kg sárga paprika, 30 dkg húsos zellerszár, 3 fej gyöngyhagyma, 2 gerezd fokhagyma, egy kis darab csípõs paprika, egy evõkanál édes köményolaj, só.

Elkészítése: A fokhagymát, a gyöngyhagymákat, a kicsumázott édes paprikát, a zellert összevágjuk. Egy lábasban négy evõkanál forró olajon pirítjuk egy kicsit a zöldségeket, majd felöntjük fél liter vízzel, sózzuk és lassú tûzön hagyjuk fél órát fõni. Ezután kihûtjük és a levével együtt összeturmix-oljuk, sózzuk, majd a hûtõbe tesszük 2-3 órára. Tálaláskor a tetejét meghintjük édeskömény magjaival és finomra vágott csípõs paprikával. Ízesített pirítóssal kínáljuk

Ropogósra sütött kacsapecsenye

Hozzávalók: 2 kacsamell, 3 db alma, csipetnyi majoránna, 1 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma, 3 dl száraz vörösbor.

Elkészítése: Reszeljük le a fokhagymát és a vöröshagymát egy kis lábasba, majd öntsük rá a vörösbort. Kis lángon fõzzük körülbelül öt percig, vegyük le a tûzrõl és hagyjuk kihûlni. Tegyük bele a kacsamelleket és legalább egy napig érleljük a hûtõben. Sütés elõtt éles késsel szúrjuk fel a kacsamell húsát, majd töltsük meg a meghámozott és a feldarabolt almákkal. Tegyük egy tepsibe, csorgassuk meg olívaolajjal, öntsük rá a páclét, szórjuk meg majoránnával, ízesítsük sóval és fedjük le alufóliával. Közepes hõmérsékleten addig süssük, míg a kacsamell porhanyós nem lesz. Tálaláskor szeleteljük fel, rakjunk mellé krumplipürét, sült almát és karamellizált gyümölcsöket.