2010. október 8.

Szárnyal a kacsaágazat, de meddig?

A Kacsa napján népszerűsítette az ágazatot a Baromfi Termék Tanács Szentesen a múlt héten. A liba napját már 11 alkalommal megünnepelték, de a kacsával is szeretnének hagyományt teremteni. Mint a kétnapos rendezvény szakmai konferenciáján megfogalmazódott: divatba jött a kacsahús, azonban jövőre nehéz év következhet a takarmányárak növekedése és a kínai piacról beáramló, alacsonyabb árú sült kacsa miatt.

Magyar József, a hazai kacsaszövetség elnöke az ágazat helyzetéről, lehetőségeiről szólva felfelé irányuló tendenciát tapasztal a magyarországi fogyasztásban. A Hungerit Zrt. vezérigazgatója szerint ebben komoly szerep jutott az egyik nagy áruházláncnak, mely felvállalta a kacsa termékek népszerűsítését. Idén mintegy 20 millió darabot vágnak, jövőre ez a szám 2-3 millióval nőhet. Magyar József véleménye szerint a kacsa gyors felfutása annak is köszönhető, hogy a háziasszonyok rájöttek: élvezeti értéke majdnem ugyanolyan, mint a libáé. A kacsafogyasztás Európa többi országában is emelkedett, főleg, ha kényelmi termékként kínálják, vagyis, úgy, hogy a háziasszonyoknak minél kisebb gondjuk legyen vele, fogalmazott a szövetség elnöke. Azt, hogy rengeteg kínai étterem működik az Európai Unióban, azért tekinti szerencsés helyzetnek, mert az ázsiaiak nagy kacsafogyasztók. Ugyanakkor amellett, hogy nőtt hazánkban a vágott kacsa mennyisége, megjelent Kínából egy nagyon komoly konkurencia: a Közös Piac engedélyével sült kacsa érkezik be országunkba is. Magyar József akkor fog igazán aggódni, ha ennek nem lesz kvótája, mert az olcsó termékkel nem tudnak versenyezni. Több étteremből azért biztató visszajelzéseket kaptak: a kínai piac nem az itthon megismert minőséget szállítja.

Meglepő módon a máj esetében nem mutatható ki, hogy a libamáj értékesítésének visszaesése növelte volna a kacsamáj iránti keresletet. Az ágazat elnöke úgy látja, az árak nem voltak megfelelőek, a fogyasztók az olcsóbb termékeket keresték. Azt is kifejtette, hiába növekszik a kacsahús iránti kereslet, ugyanis a takarmányárak megemelkedése miatt félő, hogy a költségnövekedést a termelők nem tudják érvényesíteni a felvásárlási árakban.

Másnap a terméktanács egy kötetlen családi napot rendezett. A Kacsa napjának célja a magyar baromfifajták megismertetése volt. Az Ifjúsági Parkban "baromfibusz", vagyis egy speciális játszóház várta programokkal az érdeklődőket, s a jó hangulatú rendezvényen lehetőség volt termékkóstolásra is.

D. J.