2010. október 8.

Október a látás hónapja

Látásunkra minden más érzékünknél jobban támaszkodunk a hétköznapi életben, ezért a jó látás nagyban meghatározza közérzetünket, életminőségünket. A látás természetes módon változik az élet során. Minél többet tudunk szemünk változásairól és az ezekkel kapcsolatos teendőkről, annál nagyobb eséllyel óvjuk meg ép látásunkat, szól az Optic World üzletvezetőjének tanácsa.

Mint megtudjuk Domján Ilonától, alapvetően 3 különböző fénytörési hibát különböztetünk meg:

- rövidlátás /myopia/

- távollátás /hypermet-ropia/

- astigmia

Nem fénytörési hiba, hanem korral járó fókuszálási hiba az öregszeműség (presbyopia).

RÖVIDLÁTÁS

A leggyakrabban előforduló fénytörési hiba. Ezt szórólencsével (minuszos) korrigáljuk. Legtöbbször iskoláskorban, kamaszkorban kezdődik. A gyerek sokat hunyorog, nagyon közel hajol olvasáskor, íráskor, a tv-t is közelről nézi, sokszor fáj a feje. 12-13 éves korig gyerekszemészetre kell vinni, 14 éves kortól bárhol megvizsgálható, ahol látásvizsgálattal foglalkoznak.

TÁVOLLÁTÁS

Ilyenkor a szem tengelye rövidebb, tehát a beeső fénysugarak a retina síkja mögött egyesülnek. Ezt szórólencsével (pluszos) korrigáljuk. Ez veleszületett hiba, nem múlik el. Nagyon sokszor nem derül ki időben. Fontos, hogy 3 éves korban már ellenőriztessük a gyerek látását, még akkor is, ha nem panaszkodik, hogy a későbbi problémákat elkerüljük.

ASTIGMIA

Az astigmiáért általában a szaruhártya megváltozott alakja a felelős. A kisfokú astigmia az esetek nagy százalékában semmiféle panaszt nem okoz, azonban ha fokozódik, a tárgyak elmosódottá válnak, szemünk nem képes fókuszálni rá. Speciális ún. cylinderes lencsével korrigáljuk.

PRESBYOPIA

Az emberek 90 %-ánál 40-45 éves kor körül jelentkezik. Ez az állapot tulajdonképpen a közeli fókuszálás képességének folyamatos elvesztése. Nem betegség, hanem egy fiziológiás folyamat.

Ebben a korban vesszük észre először, hogy közelre már nem látunk teljesen élesen, távolabb kell tartanunk a tárgyat ahhoz, hogy jól lássuk. Ne várjunk sokáig a szemvizsgálattal.

Megkapjuk az első közeli szemüvegünket, amit 2 évente ellenőriztetünk. Kb 2-4 évente változik a közeli szemüveg dioptriája, 65 éves korunkig.

Olvasószemüveget készen is lehet vásárolni. Ezek nagyon olcsók, könnyen beszerezhetők. Ezek a termékek nem SZEMÜVEGEK!

A szakember által felírt szemüveg mindig egyénre szabott. A legtöbb embernek nem egyforma a két szeme. Szemvizsgálatnál pontosan megnézik mindkét szem egymástól független optikai állapotát, megmérik a rejtett hibákat, az optikai tengely helyét, a pupillatávolságot és sok egyéb optikai, szemészeti paramétert, ehhez igazítják a szemüveget.

Fontos, hogy legalább 2 évente ellenőriztessük a látásunkat szakemberrel és optika szaküzletben készíttessük el a felírt szemüveget, az Optic World optikai szalonban minden ilyen igény kielégítenek.

(X)