2010. október 8.

Ötödik ciklusát kezdi Szirbik

A választás estéjén az MSZP székházábanSzirbik Imre köszöni a város lakóinak kitüntető bizalmát. Ez a nagyarányú bizalom, mint mondja, több dolgot is jelent. Például azt, hogy a város lakói a higgadt városfejlesztő politikát szeretnék folytatni, azt az emberközpontú gondolkodást, ami eddig is jellemezte a települést. A polgármester szerint elutasították azokat az eszközöket, amit az utóbbi időszakban egy párt igénybe vett. Úgy gondolja, ez mindenki számára tanulság, amely azt mutatja, hogy Szentes továbbra is a higgadt bölcsesség útján, szélsőségektől mentes módon kíván építkezni.

Legfontosabb feladatként jelölte meg a testület fölállítását. Az elmúlt ciklusban 23, most 14 tagú lesz a képviselő-testület. Ezzel együtt a bizottsági struktúrát is át kell alakítani, a korábbi ciklusban 10 bizottsága volt a testületnek, az eddigi egyeztetések, gondolkodások abba az irányba mutatnak, hogy a felére redukálódik az egész. A feladatok megmaradnak, egy-egy bizottságra nagyobb teher hárul majd, több feladatot kell öszszevonni.

Az alpolgármesteri feladattal kapcsolatban Szirbik Imre elmondta, a törvény úgy rendelkezik, hogy egy vagy több alpolgármestert is választhat a testület, azonban egy alpolgármesternek mindenféleképpen a testület tagjai közül kell, hogy kikerüljön. – Több megoldásban gondolkodunk, szeretnék közmegegyezést a kérdésben a testületen belül, hiszen az a kényes egyensúly, amely gyakorlatilag egy olyan döntetlenközeli állapotot hozott létre a testületen belül, igényli, hogy mindenki fölnőve a feladathoz igazából a kampányt lezárva egy dologban gondolkodjon, hogy Szentest előrébb vigyük – mondta.

Ehhez azonban félre kell tenni a kampánybeli sérelmeket, fogalmazott a polgármester. Emlékeztetett arra a szlogenre, amelyet az egyik párt képviselt, miszerint Szentes nem lehet ellenzékben. – Szentes nincs ellenzékben, Szentes Szentesért van, és minden képviselőnek azért kell dolgoznia, főleg a kormányhoz közelieknek, hogy megmutassák, képesek nem sértődést produkálva Szentesért tenni. Én továbbra is nyitott vagyok abban a kérdésben, s abban a magatartásban, amit eddig is tettem, összefogni mindenkit, aki ezért a városért tenni akar, hiszen ez a feladatunk – jelentette ki.

– Nem kívánom megkerülni az országgyűlési képviselővel kapcsolatos kérdést sem, a kampány utolsó szakaszában nagyon csúnya dolgok történtek a részükről, ezen képes vagyok felülemelkedni, ugyanakkor a képviselő úrnak be kell bizonyítania azt, hogy valóban Szentes képviselője, ha úgy tetszik, kettőzött erővel kell megmutatni a szentesieknek, hogy képes egyéni és egyéb sérelmeken fölülemelkedve csak Szentesért cselekedni. Ehhez minden segítséget megadok, hiszen átadtam már azokat a pályázatokat, melyeket korábban a város megnyert, de a második fordulós döntések még hátravannak.

Ezek közül kiemelt feladatként említette a városközpont és az Európai Unióval előkészített úgynevezett 451-es út rekonstrukcióját, amely a szentesi körforgalomtól az M 5-ös autópályáig terjedő szakaszát foglalja magában.

– Ebből két elem már megvalósult: a csongrádi elkerülő út, illetve a Tisza-híd felújítása, de további két elem vár megoldásra: a fölmart szakaszok újraaszfaltozása (16,5 km), illetve Tiszahídfőtől a szentesi körforgalomig tartó szakasz rekonstrukciója, valamint a hiányzó 200 méternyi kerékpárút kiépítése, amely a Tisza-hídnál a szentesi és a csongrádi oldalon a gát és a hídtest közötti összeköttetést jelentené. Aztán ott van a kórház műtőblokkjának ügye, amelynél tavaly sikerült elérnünk, hogy 3 milliárd forintra pályázhat, azonban a pályázatot a megye lekéste, nem adta be. Innentől a képviselő úrnak nagy feladata lesz, hogy megoldja, legyen belőle valami. Hosszú távon eldönti a kórház sorsát. Ezekben az együttműködésben nyitott vagyok, ugyanakkor mindenkitől elvárom, hogy ahol van, ott teljes gőzzel és erővel tegye a dolgát Szentesért.

Október 15-én lesz a testületi alakuló ülés a képviselők eskütételét, a polgármester és alpolgármester megválasztását jelenti, és szeretném ha akkorára megegyezés jönne létre a bizottsági struktúrában, hogy legalább azok felsorolását el tudná dönteni a testület, ezáltal elkezdődhessen a személyi kérdéseknek az ügye, hogy minél hamarabb cselekvésre kész testület álljon össze.

(lovas)