2010. október 8.

Kétéltű a múzeumi webkamerában

Újszerű évnyitó a korszerű tanteremben

A 21. század elvárásainak megfelelően felszerelt, városunkban egyedülálló, újonnan átadott oktatóteremben tartották a 2010/11-es tanév múzeumpedagógiai évnyitóját. A tájékoztató újszerű formában, bemutató órákkal zajlott, egyúttal felavatták a ligeti Csallány Gábor Kiállítóhely kutatóeszközeit is.

Oroszné Rónyai Éva a múzeumpedagógia eddigi eredményeit, és az intézményben a TÁMOP-program keretében zajló kínálatukat ismertette a megjelent tanároknak. A múzeumpedagógus kiemelte, hogy az új tanévben berendeznek egy jurtát, mellyel a honfoglalás korát mutatják be, valamint szólt arról, hogy a következő esztendő a múzeumban Koszta-év lesz, a névadó születésének 150. évfordulójához kapcsolódó foglalkozásokkal, sőt Ellésmonostorra is tesznek kerékpáros családi túrát. A kínálatot életkorok, történelmi korok, jeles események szerint bontották fel, a népszerűnek bizonyult kézműves foglalkozásokkal, s a pedagógusok ötleteitől sem zárkóznak el.

Dr. Béres Mária igazgató szerint a Csallány Gábor Kiállítóhely alkalmas természettudományi képzés helyszínének is. A diákok környezetvédelmi kutatómunkájához adott a liget, illetve a közelben a Kurca növény- és állatvilága. A nyertes TIOP-pályázati forrásból kialakított 30 fős oktatóteremben elektronikus rendszer segíti a tananyag hatékonyabb befogadását.

A korszerű felszerelés sokoldalúan, így régészeti kutatásban képzőművészeti elemzésekre is alkalmas. Elsőként azonban a jövő reménybeli kémikusai, biológusai, a Koszta-iskola néhány diákja próbálhatta ki a bemutató órákon, milyen lehetőségek rejlenek az oktatóterem modern felszerelésében. Ebben segítségükre voltak a múzeumi szakköröket vezető tanárok. Fekete Zoltán élvezetes előadását igen látványosan szemléltette a mikroszkóp kinagyított képén megjelenő vízinövény metszete, de a gyerekek speciális nagyítószerkezetekben az aranyhal kopoltyújának mozgását is több szögből tanulmányozhatták, illetve a nagyfelbontású webkamera képén egy kihalófélben lévő kétéltű mozgását is figyelemmel követhették. Azt példázta a bemutató, hogy az eszközök segítségével nagyobb létszámú csoport is részesülhet az élményből. A tanulók kémiai kísérleteket is végeztek osztályfőnökük, Balogh Terézia irányításával.

D. J.