2010. október 8.

Egészségügyi fejlesztés Fábiánsebestyénen

Szeptember közepén meg-kezdődtek Fábiánsebestyé-nen a háziorvosi és a fogorvosi ellátásnak, valamint a védőnői szolgálatnak helyt adó Egészségház épületének felújítási, átalakításai munkálatai. Szeptember 24-én dr. Deutsch Tamás Európai Parlamenti képviselő és Farkas Sándor országgyűlési képviselő részvételével az épület előtt emléktáblát helyeztek el.

A projektben 3 rendelő és a kapcsolódó szociális helyiségek (várótermek, öltözők, vizesblokkok) felújítása történik meg, 334 négyzetméteren. Mindhárom ellátás eszközháttere, bútorzata és informatikai infrastruktúrája is korszerűbb lesz.

Dr. Deutsch Tamás ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy Fábiánsebestyén pályázati sikerei és fokozatos fejlődése a jól átgondolt, egymásra építkező helyi fejlesztési politikának és a települési összefogásnak köszönhető. A megvalósított és újonnan elindított beruházások mindegyike a lakossági igényekre épít. Szintén méltatta az elért eredményeket Farkas Sándor országgyűlési képviselő, aki szerint Fábi-ánsebestyén fejlődése mintaként szolgál többek között a szentesi fejlesztési politikának is.
A fejlesztett egészségügyi ellátások kihasználtsága magas, a körzetébe több, mint 2200 lakos tartozik. Az 1970-ben épült, Szabadság utca 4. szám alatti épület felújítása aktuális. A projekt keretében kicserélik a nyílászárókat, a fűtési hálózatot is át kell építeni a hatékony energiafelhasználás érdekében, valamint az elektromos hálózatot is felújítják. Az akadálymentesítés jegyében az ajtókat is cserélni kell és a padlóburkolatokat is át kell építeni.

A háziorvosi ellátásban fejlesztik az életmentéshez, traumás ellátáshoz, újraélesztéshez szükséges eszközparkot. Az alapellátáshoz tartozó eszközök, a védőnői szolgálat elavult műszereit és a fogorvosi rendelőben használt műszereket is korszerűbbre cserélik, emellett kicserélik a rendelők és várótermek régi bútorait is.

A fejlesztést 2,6 millió forint önerő biztosítása mellett a pályázati kiírásból elnyert közel 50 millió forint uniós támogatással valósítja meg az önkormányzat.