2010. október 1.

Kis kukta

Csirkemell őzgerincformában

Hozzávalók: 80 dkg csirkemell, 20 dkg bacon szalonna, 15 dkg reszelt sajt, só, bors, petrezselyem ízlés szerint, 4 evőkanál tejföl, 3 evőkanál liszt, 2 tojás.

Elkészítése: 3 evőkanál tejfölt a tojásokkal, liszttel, sóval, borssal a petrezselyemmel, 10 dkg reszelt sajttal masszává keverjük. A húst apróra kockázzuk és a sajtos-tejfölös masszához adjuk.

Az őzgerincformát kivajazzuk, megszórjuk zsemlemorzsával és kibéleljük szalonnával úgy, hogy a szélei kilógjanak a formából. A húsos masszát kanalazzuk a formába és hajtsuk rá a lelógó szalonnát. Hosszában a tetejére is tegyünk szalonnacsíkokat és kenjük meg a maradék egy evőkanál tejföllel, majd szórjuk rá a maradék 5 dkg reszelt sajtot. Előmelegített sütőben, 170 fokon körülbelül 40 perc alatt süssük készre. Egy sütőpapíros tepsire helyezve süssük, hogy az esetlegesen kifolyó szaft ne folyjon a sütőbe. Amikor megsült kifordítjuk a formából a tepsire és addig pirítjuk, míg a szalonna nem kapott egy kis színt. Az őzgerincforma mérete: 32 cm hosszú és 11 cm széles.

Túrórudi - házilag

Hozzávalók: fél kg túró, 2 vaníliás cukor, 2-3 evőkanál cukor, fél citrom leve, 1 citrom héja reszelve, 1 kis pohár tejföl, 3 teásk. zselatin. A csokimázhoz: 10 dkg tortabevonó, 10 dkg vaj vagy margarin.

Elkészítése: A túrót egy nagyobb szűrőn áttörjük és jól összekeverjük az összes hozzávalóval együtt, kivétel a zselatin. A zselatint 1 dl vízzel felhevítjük és langyosan beleöntjük a túróba. Az öszszekevert masszát tegyük folpakba, és tekerjük vékony rúdformára. A két végét erősen csavarjuk be. Egy éjszakára tegyük hűtőbe. Másnap a csokit gőz fölött a vajjal simára olvasztjuk, és amikor már nem meleg, de jó folyós, egyenként beleforgatjuk. Érdemes egy rácsra kiszedni, hogy le tudjon csorogni  a felesleges csoki. Vékony pengéjű késsel könnyedén le lehet szeletelni, dermedés után.