2010. október 1.

Városunk marad a házigazda

Függetlenfilmes ünnep háromnapos vetítéssel

Szeptember utolsó hétvégéjén városunk adott otthont az 57. országos függetlenfilm fesztiválnak, melynek díjaiért az előzsűrizés után 41 alkotás versenyzett. Az külön öröm, hogy a 10 éve városunkban forgatott Kis utazás című játékfilm jubileumához kapcsolódott az idén 80. éves fennállását ünneplő Magyar Független Film és Video Szövetség rendezvénye. A dugig telt Őze Lajos Filmszínházban pergett le Buzás Mihály filmje, szentesi helyszíneken végigpásztázva, kiemelt szerepet adva a gimnázium néhány tanárának és akkori diákságának.

A Szentes filmes hagyományai előtt való tisztelgés után azonban a fesztivál versenyfilmjeié volt a főszerep, melyek pár másodpercnyi szünetekkel követték egymást az ifjúsági ház vetítőtermében. A vetítésfolyam után az alkotók együtt hallgatták a nyilvános zsűrizést. A forgatókönyvíró, zeneszerző, kritikus, függetlenfilmes és színész-drámapedagógus alkotta zsűriben a színészi teljesítmény véleményezését kapta elsődleges feladatul Dózsa Erzsébet, a Horváth Mihály Gimnázium tanára. Azonban a pedagógus, akit már számtalan filmben láthattunk, elmondta: a mozgókép számára komplexitásában fontos. Ezen a fesztiválon azt a tendenciát látta, hogy nem volt olyan film, amely ne lett volna képileg ízlésesen végiggondolva. Az alkotók előszeretettel alkalmaznak trükköket, még a reális környezetben játszódó filmek esetében is az animáció általában jót tett a műveknek. A drámapedagógus beszélt a kedvencéről is: egy vidéki házban indul a film, egy öreg nénikére megy rá a kamera, aki a konyhaasztalnál hímez egy falvédőt. Utána átvált a film animációra, s falvédő-figurák kezdenek beszélni pikáns témáról, a régiek szexuális életéről, így egy bájos, furcsa, de nagyon élvezhető film született, Ez titok az ilyesmi… címmel.

Dózsa Erzsébet tippje bejött, hiszen a fesztivál fődíját, a vele járó 200 ezer forinttal ez a film nyerte el, Ágói Krisztina 8 perces alkotása.

A zárónapon animáció, dokumentumfilm, kreatív dokumentumfilm, kisjátékfilm és a szemlén létrehozott "filmfestő" kategóriákban is átadták az Aranyszarvas-díjakat, öszszesen egymillió forintos díjazással.

A szövetség újraválasztott elnöke azt ígéri, a következő három évben, amíg előre látnak, itt rendezhetik a szemlét, pedig ezidáig minden évben más város adott otthont a rendezvénynek. Czabán György rendező, producer úgy látja, itt optimális a fesztivál helyszíneinek közelsége. Ez a városnak is lehetőség lesz, hogy jobban megismerje a független filmesek világát, magyarázta a rendező. Függetlennek az számít, aki nem állami támogatásból forgatja filmjét. Akit a 80-as években díjaztak ezen a fesztiválon, még be tudott jutni az állami filmgyártásba, ma már a hivatásos filmszakma is hozzájuk függetlenedik, mondta Czabán. Akár baráti összefogással is lehet filmet készíteni, a mai technika és az internet pedig komoly lehetőség a fiatalok számára, hogy filmezzenek, és műveiket meg is mutathassák.

D. J.