2010. október 1.

Molnár-Malek

Ha a magyar dixieland kerül szóba, akkor Benkóék neve ugrik be azonnal, még az amerikaiaknak is! Vidékre szűkítve a témát, csakis a patinás, 1964-ben alakult szegedi Molnár Dixieland Bandről beszélhetünk elsősorban. Szentesen különösen, hiszen kedvelt, mi több: visszatérő vendégei városunknak, és zeneszerető közönségének. Ezúttal október 8-án, pénteken 19 órakor találkozhatunk velük a régi nevén nevezett Zeneiskolában, a Zene-Világ-Zene koncertsorozat új évadának első "könnyűzenei" koncertjén.

Neves énekesnőt hoznak magukkal, hiszen a dixieland nem kizárólagosan instrumentális műfaj, sőt! A sztárvendég pedig (a szó valódi, nem pedig Lagzi Lajcsis értelmében) nem más, mint Malek Andrea (képünkön)! Ő az, akiről azt gondoljuk, hogy mindent tudunk róla. Ismerjük a szüleit, Malek Miklóst és Toldy Máriát (az idősebb korosztály minden bizonnyal), a tánczene hőskorából. (Feltéve, de nem megengedve, hogy létezik hőskora a magyar tánczenének.) Ismerni véljük ex-bankvezér ex-férjét is. Tudjuk, hogy a válásuk óta Malek Andrea Bécs és Budapest között ingázik, musical-színész lévén. Készített néhány lemezt, persze. Mégis, zavarba jönnék, ha csak egyetlen, kizárólagosan hozzá kötődő dalt meg kellene említenem. A tehetsége előtt azonban magam is fejet hajtok.

A közös produkció sikere borítékolható. A kérdés a dolog mikéntje: milyen számokkal készülnek? Jórészt közönségbarát, közismert dallamokkal? Jazz-sztender-deket hallhatunk többet, vagy lesznek a műsorban dixielandbe oltott musical-betéteket is? Ha az utóbbi verzióból is megvalósul valami, hogyan sikerül annak dixie-feldolgozása? Mekkora teret kap a programban a zenekar (amelyben minden valószínűség szerint a klarinétos, zenekarvezető Molnár Gyuláé lesz az egyik főszerep), és mekkorát az énekesnő? Részletkérdésnek, szinte apróságnak tűnik az iménti polémia. Meggyőződésem azonban, hogy az est sikerének záloga ebben keresendő.

És persze abban, hogy olyan (az idei Molnár-fellépéslistát böngészve egyedi) koncertnek nézünk elé, ahol – szerencsés esetben – nagy hatásfokkal érvényesülhet az "itt és most" varázsa, különböző zenei világok találkozása közepette.

Olasz Sándor