2010. október 1.

Kik azok a hivatásos gondnokok?

A szentesi gyámhivatal illetékességi területén négy bentlakásos szociális intézmény hat telephellyel működik, az ellátottak jelentős része cselekvőképességet korlátozó vagy kizáró gondnokság alatt áll. A gyámhivatal jelenleg 510 gondnokság alatt álló személyt tart nyilván.

Az utóbbi időben egyre inkább érzékelhető tendencia, hogy a hozzátartozók nem vállalják a gondnoki teendőket, vagy körülményeikre tekintettel kérik a felmentésüket. Jó néhány olyan eset is történt, hogy a hozzátartozót el kellett mozdítani a tisztségből. A Polgári Törvénykönyv rendelkezése szerint hivatásos gondnokot kell kirendelni, ha a cselekvőképességet érintő gondnokság alatt álló személynek nincs olyan hozzátartozója, aki a gondnokság viselésére alkalmas. Ez csak büntetlen előéletű személy lehet, aki a külön jogszabályban meghatározott képesítési előírásoknak megfelel. A hivatásos gondnok egyidejűleg legfeljebb 30 személy vonatkozásában láthat el ilyen feladatot.

A gyámhivatal mellett jelenleg 8 hivatásos gondnok megbízási szerződéssel látja el a feladatot. A jogszabály szerint a gondnok a gondnokság alá helyezett személy törvényes képviselője és vagyonának kezelője. Ellátást, gondozást nem köteles biztosítani, az a szociális ellátórendszer feladata. A gondnokok tevékenységét a gyámhivatal irányítja és felügyeli, a vagyonkezelésről rendszeresen beszámolnak a gyámhivatalnak.

Feladatuk rendkívül sokrétű. Az esetek jelentős részében a gondnokolt rendszeres jövedelmét kell felvenni, abból a szükséges kiadásokat teljesíteni, az esetleg megmaradó összegeket pedig gyámhatósági fenntartásos betétben kell kezelni. Nagyobb feladatot jelent, ha a gondnokoltnak ingatlana is van, amelynek a fenntartá-sáról, hasznosításáról kell gondoskodni. A gondnokok időnként a családot pótolják, szociális munkásként életvezetési tanácsokat adnak, segítik a rászorultakat minden problémájuk megoldásában. Van olyan, intézményben elhelyezett gondnokolt, akinek egyetlen "hozzátartozója" a hivatásos gondnok.

A feladat ellátásához elhivatottság, empátia, türelem szükséges és a szociális (egészségügyi) ellátó rendszer útvesztőiben való eligazodás sem egyszerű. A munka napi 24 órás készenlétet igényel, hiszen például egy sürgős műtéthez a hozzájárulást azonnal meg kell adni, a szökésben lévő intézményi ellátott ügyében azonnal intézkedni kell, de a bűncselekménnyel vádolt gondnokolt meghallgatásánál jelen kell lenni. Az is előfordult, hogy a kórházban lévő gond-nokolt kedvenc háziállatát minden nap megetette a hivatásos gondnok.

A jelenlegi szabályozás nem egyértelmű a hivatásos gondnokok díjazásával kapcsolatban. Bízunk abban, hogy az új Polgári Törvénykönyv és a végrehajtási jogszabályok egységessé teszik alkalmazásukat és az eddigi 30 helyett 20 főben maximálják az egy hivatásos gondnok által elláthatók számát. Így talán nagyobb lesz a megbecsülése ennek a szakmának és nem lesz akkora a fluktuáció sem; ez nemcsak az ő, hanem a gondnokoltak érdekét is szolgálja. A hivatásos gondnokok áldozatos munkájára továbbra is számítunk.

Szombathelyiné Tóth Júlia
hivatalvezető