2010. október 1.

A kormány és a fejlesztéspolitika

Dr. Molnár Ágnes szerint projektek helyett stratégiában kell gondolkodniDr. Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési és koordinációs államtitkára tartott sajtótájékoztatót szeptember 29-én Szentesen. A kormány fejlesztéspolitikájával kapcsolatos elképzeléseiről beszélt a megjelenteknek.

Az államtitkár asszony úgy jellemezte az előző évek pályázati rendszerét, hogy az ad-hoc projektek voltak a jellemzőek, a fejlesztések elaprózottan történtek. Szükségét érezték egy csúcsminisztérium létrehozásának, ahol felügyelik a pályázatokat és azt, hogy a támogatás eljut-e a kedvezményezettekhez. Az Európai Unió támogatásaiból jelenleg még 1800-1900 milliárd forint szabad forrás áll az ország rendelkezésére, ezt az összeget kell a legoptimálisabban elosztani. Elsősorban olyan projekteket kívánnak támogatni, amelyeknek a gazdaságélénkítő hatása lesz, amelyek a munkahelyteremtést, vagy a kis- és középvállalkozások életképességét helyezik előtérbe. Természetesen az oktatás, az egészségügy sem szorul háttérbe, de a fejlesztése koherens stratégia mentén, a szaktárcák közötti egyeztetés után történnek majd meg. Dr. Molnár Ágnes kiemelte, hogy a kormány fejlesztéspolitikájának kulcsfontosságú eleme: projektek helyett stratégiában gondolkodni.

Az Állami Számvevőszék augusztusi jelentése is azt támasztja alá, hogy a támogatásokat felül kell vizsgálni csakúgy, mint a jelenleg futó 7-800 nagy projektet. Az államtitkár asszony a kormány azon véleményét is ismertette, miszerint a pályázati rendszerek anomáliáival is foglalkozni szándékoznak.

Tarthatatlan, mondta, hogy szó szerint több kilónyi papírt kell beadni egy-egy projekt elbírálásakor. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnál ki fognak dolgozni egy egyszerűsített rendszert könnyen hozzáférhető pályázati útmutatókkal. Szintén nem a gazdaság élénkülését szolgálja az, hogy a fejlesztési ügynökségek és egyéb szervezetek szinte hatóságként működnek, holott szolgáltatniuk kellene. Ezen a téren is megkíván a rendszer egy "finomhangolást". Az uniós és a hazai forrásokat együtt kell kezelni, ehhez is szükséges volna monitoring rendszer kiépítésére. Nem könnyíti meg a kormány dolgát az, hogy mindezeket az átalakításokat működés közben, zökkenőmentesen kell véghezvinni.

K. E.