2010. október 1.

A családtámogatás és az oktatás

Azzal, hogy az iskolákban megkezdődött a tantervek szerinti oktatás, a tanév kapcsán két jelentős változásról tájékoztatta lapunkat Szirbik Imre polgármester. A egyik: a mindennapos testnevelés bevezetésével a gyerekek mozgásigényéhez a város biztosítja az anyagi forrásokat. A polgármester megjegyezte: ezzel megelőzött nagyon sok települést, de megelőzte magát a kormányzatot is. A fővárosban szervezték ugyan a mindennapos testnevelés országos bevezetését, de azután anyagi és egyéb feltételek hiánya miatt visszavonulót fújtak.

A város önkormányzata megteremtette az anyagiakat hozzá, és minden általános iskolás korú diáknak biztosítja a testnevelési órákat, több óvodában pedig tornaszobákat alakítottak ki a felújítások során.

– A másik, amit szintén nagyon fontosnak tartunk az, hogy minden gyerek esélyét biztosítjuk ahhoz, hogy tehetségéhez mérten a lehető legmesszebbre jusson el tanulmányaiban. És ez ne a szociális helyzetétől függjön alapvetően. A szociálpolitikai csoport kiemelt figyelmet fordít a gyerekekre, azt a lassan 15–16 éves alapgondolatot, hogy a város intézményeiből éhes gyerek nem mehet haza, az önkormányzat komolyan veszi a továbbiakban is. A családok támogatásához jelentős összeggel járul hozzá a város, jelentette ki a polgármester, majd számadatokkal támasztotta alá mondandóját:

A nyáron közel 700 gyerek étkezését biztosította az önkormányzat, a 6 milliós központi támogatás mellé 4 millió forintot tett hozzá, az idei beiskolázásokkal kapcsolatban közel 1600 gyerek kapott támogatást valamilyen szinten. Az iskolákból most érkeznek be a napközis térítési díjjal kapcsolatos igények, ily módon már közel 300 családon segít a város. A mindenkori cél az, hogy a gyerekek szociális helyzete ne gátolja a tanulást.

A polgármester kitért arra, hogy szombaton több mint 170 felsőoktatási intézményben tanuló diák veheti át ünnepélyes keretek között a város ösztöndíját. Azon lehet vitatkozni, folytatta a gondolatmenetet, hogy mi a jobb Szentesnek: jöjjön ide egy olyan felsőoktatási kar, amely néhány év alatt telíti a munkaerőpiacot? Úgy gondolja, a város akkor szolgálja a tehetség kibontakozását, ha fiataljainak biztosítja azt, hogy kevesebb gond közepette a tanulmányaikra koncentrálhassanak.

– Az a 170 diák az ország különböző intézményeiben tanul, közöttük vannak olyanok, akik a határon kívül fejleszthetik tudásukat. A város máig nem tett le arról, hogy olyan kihelyezett tagozatokkal kössön szerződést, amely a térség diákjainak az épülését szolgálja. Három ilyen tagozat már működik a településen: a mérnök-aszszisztens, valamint az automatizálási- és elektromérnök-asszisztens képzés. A miskolci egyetemmel abban állapodtunk meg, hogy ősztől a bányamérnöki geotermikus szakmai gyakorlat Szentesre kerül, s ha a "Napház" elkészül, akkor az elméleti képzés egy része is ide jöhet – tájékoztatott Szirbik Imre.

Lovas József