2010. szeptember 24.

Összefogás Szentesért

Sajtótájékoztató keretében mutatta be Szirbik Imre polgármesterjelölt csapatát.

A jelöltek egy része a város képviselő-testületében már az elmúlt években is tevékenykedett, míg harmada új személy, akik most indulnak először önkormányzati képviselőjelöltként. Szirbik Imre elmondta, hogy az eddig is járt, megalapozott, békés, de lendületes városépítő utat szeretnék folytatni a jövőben is, melynek most egy állomásánál vagyunk. Alapcéljuk, hogy sokszínűen, sokféleképp, de mindannyian egy célért: Szentesért dolgozzanak.

Az Összefogás Szentesért polgármesterjelöltje szavaiban felelevenítette azokat az emberközpontú beruházásokat és fejlesztéseket, amelyek az elmúlt években teljesültek a városban. Rendelkezésre bocsátotta az időközben minden postaládába eljuttatott "Városépítő közös utunk, a békés összefogás képei" című, a város fejlődését bemutató kiadványt.

Ebből kiemelte a Szentest elkerülő út megépítését, a panelprogramot, a város közintézményeinek felújítását és a szociális hálón belőli fejlesztéseket, a termálkincs hasznosítását, a csatornázást, az útépítést a város külső és belső területein egyaránt. Az elmúlt években a városközpontban és az attól távolabbi városrészekben is komfortosabbá, zöldebbé, virágosabbá vált Szentes. Különböző támogatásokkal segítették elő a vállalkozásösztönzést, s szintén a gazdaságfejlesztés eszközeként létrejött az Ipari Park, melyben ma már több cég ad új munkahelyeket.

Mindezt úgy, hogy működési hitele nincs a városnak, a közüzemi díjak a régióban a legalacsonyabbak. Szentes egy főre jutó fejlesztési hitelei nem érik el a legeladósodottabb magyar város tartozásállományának 10 %-át.

Az eddigi munkát Európa második legmagasabb kitüntetésével, az Európa Plakettel is elismerték 2009-ben – emlékeztetett Szirbik Imre, aki beszámolt arról is, hogy nemrég megkötötték a megállapodást arra vonatkozóan, hogy beindul a harmadik akkreditált felsőfokú képzés Szentesen.

A Miskolci Egyetemmel kötött megállapodás a geotermikus mérnökképzés gyakorlati helyét hozza Szentesre, s amennyiben az első fordulóban támogatott Napház projekt megépül, úgy az elméleti képzés is a városba jöhet.

Nemcsak a fejlesztések, hanem a szociális szféra mellett az általános- és középfokú oktatás és az egészségügy területén is voltak jelentős előrelépések az elmúlt esztendőkben.

A jövő programjából a legfontosabb pontként emelte ki a munkahelymegőrzést és munkahelyteremtést. Ennek eszköze a város vonzerejének növelése, a vállalkozások további segítése, az Ipari Park fejlesztése, Szentesnek a gyorsforgalmi utakhoz való közelítése. Ennek részeként készítettük elő az előző kormánnyal és az Európai Unióval a Csongrádi út M5-ig terjedő szakaszának kiszélesítését és felújítását. Remélem az új kormány felülvizsgálatai során nem törli a programból.

– Az egészségügy fejlesztésén belül minden erőnkkel segítjük a kórház-rekonstrukció folytatását, az új műtőblokk megépítését. Fontosnak tartjuk a nem városközponti területeknek az arculatukat megőrző, emberközpontú, komfortos fejlesztését és a megkezdett városrészi alközpontok további kiépítését. A már megszerzett pályázati eszközök felhasználásával és újak beforgatásával, a közmunka kiszélesítésével folytatjuk a csapadékárkok megújítását és jelentős ütemben hozzuk rendbe a járdahálózatot. A megújuló műemlékek sorában a következő lépés a Petőfi Szálló rekonstrukciója, s továbbra is a környezetbarát emberközpontú városépítés folytatása. Mindennapi odafigyeléssel megőrizzük a rendezett, tiszta, virágos várost, hogy létrehozott értékeink magas színvonalon szolgálhassák az itt élő embereket.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a város jövője nemcsak a polgármester személyén, hanem azon is múlik, hogy milyen csapat segíti a döntések meghozásánál.

Az Összefogás csapatában fiatalabbak és idősebbek is szerepelnek, olyan emberek, akik az élet különböző területein már bizonyítottak.

Elhangzott, hogy az Összefogás Szentesért csapatában nem a pártpolitika a fontos, a jelöltek közül vannak tagjai az MSZP-nek, többen függetlenek, illetve függetlenként az MSZP támogatásával indulnak.

Az Összefogás Szentesért jelöltjei között MSZP jelöltként Varga Árpád logisztikai vezető (1.vk.), Barát László szociális munkatárs (2.vk.), Törőcsik Zoltán kertész, mezőgazdasági szakember (3.vk.), dr. Demeter Attila ügyvéd (4.vk.), Pásztor Antal távközlési szakember (5.vk.), Móra József mezőgazdasági-, környezetvédelmi szakember (6.vk.), Krausz Jánosné nyugdíjas, szakszervezeti vezető (7. vk.). Ollai Istvánné nyugdíjas függetlenként (8. vk.), dr. Verók Attila ügyvéd (9. vk.) függetlenként, MSZP támogatással és Szűcs Lajos nyugalmazott iskolaigazgató (10. vk.) függetlenként, MSZP támogatással indul az október 3-i önkormányzati választásokon.

Szirbik Imre arra is kitért, hogy nem kívánnak részt venni a napokban elindult lejárató kampányban, ezt távol áll tőlük, s elítélik annak minden formáját – legyen az nyílt, vagy arctalan suttogás – származzék az bárkitől is.

Véleménye szerint az eddigi városvezetés magasra tette a mércét. A lejárató kampányra annak van szüksége, aki eleve tudja magáról, hogy ez a mérce túl magas neki, s így akarja lejjebb venni azt. Ez a csapat bebizonyította, hogy a magas mérce színvonalán tud dolgozni, s ilyen szinten kívánja szolgálni a jövőben is Szentes városát.

Ezért kérte, hogy minél többen jöjjenek el október 3-án választani, s tegyék voksukat az emberközpontú, békés, lendületes városépítés mellé.

Szavazatukkal támogassák az Összefogás jelöltjeit.