2010. szeptember 24.

Időnként fellángol a vita

Szemétszállítás és a közterületek karbantartása

Másfél évtizede vezették be városunkban a kötelező szemétszállítást és azóta folyamatosan viták alapját képezi az ügy. Azok, akik mellette törnek lándzsát, úgy vélik, az önkormányzatok jogosan járnak el, amikor a háztartásoktól díjat szednek be a heti rendszerességgel biztosított szolgáltatásért. A másik tábor viszont úgy gondolja, nem keletkezik minden háznál hulladék, ezért nem is várható el mindenkitől, hogy fizessen egy igénybe sem vett lehetőségért.

Lapunk olvasója, Gulyás Ferenc kereste meg szerkesztőségünket ezzel a problémával. Elmondása szerint nem lakik a Damjanich utcai ingatlanában, a házat asztalosműhelyként használja. Az ingatlannál nem tesz ki szemetet, a faforgácsot tüzelésre használja, a galambjai által termelt trágyát az ismerősei viszik el a kertjükbe.

Gulyás Ferenc így kezdte beszélgetésünket:

– A bíróságot is megjárta már az ügy, mert nem vagyok hajlandó szemétszállítási díjat fizetni a Damjanich utcai ház után. Egyrészt, mert jogtalannak tartom, másrészt, mert alacsony a nyugdíjam. Több alkalommal voltam a városellátónál, ahol vitába keveredtem az ott dolgozókkal, de ragaszkodom az igazamhoz – magyarázza az álláspontját Gulyás Ferenc. – Az is felháborít, hogy úgy látom, az ingatlanok előtti területek kettős elbírálás alá esnek. Ha a kocsibejárón hagyok néhány napra egy kis sódert, vagy palát, rendszerint itt teremnek az önkormányzattól és azt firtatják, van-e területhasználati engedélyem, ez ugyanis közterület. Igen ám, ha azonban az említett zöldfelület és az árok közterület, miért nekem kell gondoskodni a rendbe tételéről? Igaz ugyan, hogy a vizes árkok alját kibetonozták, megcsinosították, de itt nálunk olyan mélyek, hogy ember legyen a talpán, aki belemerészkedik füvet vágni.

A Városellátó Intézmény munkatársa, Kiss Ferenc előtt nem ismeretlen sem a probléma, sem a panaszos személye. Megtudtuk tőle, hogy Szentesen 1996 óta működik a kötelező szemétszállítás, a fizetés alól abban az esetben lehet felmentést kérni, ha él az adott ingatlanban 70 éven felüli személy. Szociális alapon is kérhető támogatás, illetve szüneteltethető a díjfizetés abban az esetben, ha a tulajdonosa nulla forintos, vagy ahhoz közelítő összegű fogyasztási számlákkal tudja igazolni, hogy a házat nem használja életvitel-szerűen. Hozzátette, hogy Gulyás Ferenc többször fordult már hozzájuk panasszal, azt is kifogásolta, hogy nem kötöttek szerződést, amelyben ő megrendelte volna a szemétszállítást. A városellátó munkatársa elmondta, a panaszos információi helytelenek ebben a kérdésben, ezen a szolgáltatási területen a jogviszony létrejöttéhez nem szükséges írásban nyilatkozni.

Az ingatlanok előtti területekkel kapcsolatban egy korábbi cikk apropóján Korom Pál, az önkormányzat műszaki osztályának főtanácsosa adott felvilágosítást. Akkor elmondta, hogy városunkban a szabályok értelmében az aszfaltozott útig az ingatlan tulajdonosának kell a területet rendben tartani. Ebbe az árok karbantartása is beletartozik, a lakóknak kötelessége – és érdeke is – az átfolyók tisztítása, a csapadékvíz-elvezetésének a biztosítása.

Králik Emese