XLII. évfolyam 35. szám

2010. szeptember 3.

Elkezdődött a tanév

A gyerekek birtokba vették a Klauzál iskola sportudvarátSzirbik Imre polgármester szerint az előttünk álló iskolaév kicsit más lesz, mint az előzők. Elmondta, sok intézményt sikerült felújítania a városnak. Kezdjük a legkisebbekkel: elkezdődött a bölcsőde bővítése, amely várhatóan a tavasszal állhat majd a kicsinyek szolgálatába. Az óvodák nagy része megújult. Az iskolák közül közel 316 millió forintból megszépült és korszerűsödött a Klauzál Gábor Általános Iskola, ahol szinte csak a falak maradtak régiek. Nagy munkák folynak a Petőfi Sándor Általános Iskolában, és jelentős felújításokat végeztek a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolában és a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskolában, új tantermi szárny épül a Horváth Mihály Gimnáziumban.

2010. szeptember 3.

Felújítások

Az EGT/Norvég pályázati finanszírozási mechanizmus keretében sorra újulnak meg a város intézményei. Ennek sorában elkészült a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola és a Köztársaság utcai Százszorszép óvoda felújítása. Az intézményekben – többek között – megvalósult a nyílászárók cseréje, az épületek hőszigetelése. Mindkét intézményben korszerű termálfűtésre tértek át. Avatásuk, az ünnepélyes átadás a középiskolában szeptember 6-án délelőtt 9 órakor, az óvodában délután 4 órakor lesz.

2010. szeptember 3.

Orgonahangverseny

Nagy János orgonahangversenyét rendezik meg szeptember 9-én, csütörtökön este 6 órakor a református nagytemplomban. A felújított Angster orgonán Liszt Ferenc, Cesar Franck, F. Mendelssohn és Léon Boellmann művei hangzanak el. A belépés díjtalan, de önkéntes adományokat köszönettel elfogadnak a rendezők.

2010. szeptember 3.

Jubileumi elismerések a kórházban

Ünnepélyes keretek között

A Dr. Bugyi István Kórház reorganizációs programjának egyik kiemelt pontja az intézmény munkatársainak erkölcsi és anyagi elismerése. Ennek szellemében időről időre elismerik a több évtizede az egészségügyben szolgálatot teljesítő munkatársak eddigi tevékenységét. Ünnepélyes keretek között, főorvosi értekezleten osztották ki szeptember 2-án az elismeréseket. 30 éves jubileumi elismerésben részesült dr. Furák Ilona főorvos, Bakai Angéla szakápoló, Tankó Gyuláné szülésznő és Juhász Tamásné szakasszisztens. 25 éves jubileumi elismerésben részesült Bélteki Lászlóné szakasszisztens, Fási Katalin ápoló, Horváth János műtőssegéd, Királyné Balogh Ágnes, Koncz Lászlóné, Lőrinczné Takács Éva és Mészáros Sándorné szakasszisztensek.

2010. szeptember 3.

Szeptember közepére kész lesz

Teljes hosszában megújul a Kossuth utcaTalán klasszikus formája a tudatos városépítésnek, ami most a Kossuth utcán zajlik. Szirbik Imre polgármester véleményét tolmácsoltuk a fenti sorokban, aki elmondta, maga a történet régebben kezdődött, mint ahogy a munkások most fölvonultak. Visszautalásában vélhetően arról van szó, hogy jó tizenegy-néhány évvel ezelőtt, amikor még a Kossuth utcán és a hozzá csatlakozó utakon kamionok százai dübörögtek, füstöltek, zajongtak, poroltak, akkor mindenki arra vágyott, hogy tűnjenek már el végre, és Szentes egy élhető város legyen.

2010. szeptember 3.

A pályázati sikerekért dolgoznak

Matkócsik PálA vállalkozások minden formáját, egyéni, mikro, közép- és nagyvállalkozásokat egyaránt segítenek szaktanácsokkal a kistérségi koordinátorok. Emellett a civil szervezetek és a lakosság pályázati sikeréhez is hozzájárulhatnak, miután aláírták, hogy mindenkinek egyenlő esélyt biztosítanak. Városunkban jellemzően a mikrovállalkozások, egyesületek részéről keresik fel az irodát, de a lakosoktól is érkezik kérés.

– Az is igaz, nekik tudunk a legkevesebbet segíteni, mondja Matkócsik Pál, aki Szoboszlai Ritával dolgozik az Új Magyarország Pont kistérségi irodájában. Mint a koordinátor elmagyarázza: a pályázatok ritkán nyitottak, valamint sok közülük a vidékfejlesztési programhoz csatlakozik, amelyben ők nem kompetensek. Azonban tudnak jelzésekkel szolgálni ezekben az esetekben is, amikor a pályázatok megnyílnak, elkészítésében segítséget nyújtanak.

2010. szeptember 3.

Szentes közigazgatása a szabadságharc idején

A szentesi önkormányzat változásai a múltban (VII.)

Szentes hivatalos pecsétje (1848)A városi önkormányzat fejlődése szempontjából rendkívül jelentős dátum 1848/49. Szentes nádori rendelettel elnyerte a rendezett tanácsú város jogál­lását, valamint az önálló országgyűlési képviselő választásának jogát. A Szemere Bertalan belügyminiszter ellenjegyzésével ellátott, 1848. július 16-án kelt nádori leirat kiemelte Szentest mezővárosi státusából. Kimondta, hogy a nevezett település kiter­jedése, lakosainak száma és képzettsége, pénztárainak és közjövedelmeinek állapota, az ügyek gyorsabb menete, az igazgatás ellenőrzött biztossága okán felhatalmazza a várost az első folyamodású bíráskodás hatóságával, bírói és tisztviselői megválasztásának, tehát a rendezett tanács megalakításának jogával.

2010. szeptember 3.

Tanulni jó is lehet!

A Szentes Városi Könyvtár Nonprofit Közhasznú Kft. a TÁMOP 3.4.4./B-08/1-2009-0100 Országos Tehetségsegítő Hálózat kialakítása Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program - Szentesi tehetséges fiatalokért pályázat keretében augusztus végén 20 órás tanulássegítő tréninget szervezett.

A tanulási módszereket Szalai Gabriella segítségével, játékos formában ismerhették meg a résztvevő diákok. Megismerhették saját tanulási típusukat és ez alapján testre szabott javaslatokat is kaptak.

A pályázat folytatásában szeptember 15-én 18 órai kezdettel Sas István reklámpszichológust látják vendégül, aki "A szerethető reklám"-ról fog beszélni. Előadásának középpontjában elsősorban a vírusreklámok és a reklámok felelősségre ébredése áll majd.

2010. szeptember 3.

Munkanélküliek békés demonstrációja

Évfordulónaptár – 2010.

145 éve, 1865. szeptember 1-jén Ferenc József felmentette hivatalából Rozgonyi Bertalan főispáni helytartót. Csongrád megye főispánjává Tomcsányi József, volt 1861. évi alkotmányos főispánt nevezte ki.

80 éve, 1930. szeptember 1-jén a Szociáldemokrata Párt központi vezetőségének felhívására munkanélküli tüntetésekre került sor országszerte. A hatósági tilalom ellenére a szentesi munkások is tüntető sétát szerveztek a város több pontján, de a főtérre vonulásukat a rendőrség megakadályozta. A békés demonstráció során 21 munkást letartóztattak.

2010. szeptember 3.

Honvágy

Mai világunkban alapvető a mobilitás. Az ember naponta ingázik a munkahelyére, vagy arra a településre költözik, ahol dolgozni tud. Emberek jönnek szegényebb országokból hozzánk, s mi magyarok is megyünk a jobb élet reményében külföldre. Van, aki házasságkötés miatt költözik, akár több száz kilométerre is új otthonba.

Ezek az emberek amellett, hogy boldogok az új életükben új otthonra lelve, vajon gondolnak-e az elhagyott otthonra? Addig, amíg rokonok, szülők élnek otthon, még vissza-visszajárnak, de mi van akkor, ha már csak a temetőbe van kihez visszamenni?

2010. szeptember 3.

Szentes és A Mi Otthonunk

Ezerarcú, szabad város

A nívós építészeti és lakáskultúra magazinok sorába tartozó A MI OTTHONUNK szeptember 9-én megjelenő TÉRMOZAIK melléklete teljes terjedelmét Szentesnek szenteli. Hiteles kalauz vezeti végig az olvasót a városon: Szabó Béla István újságíró nagyapja, Szabó László kőművesmester-vállalkozó keze nyomát számos szentesi épület magán viseli, így a banképület, a városháza, a református népiskola, a Horváth Mihály Gimnázium, és még folytathatnánk a sort.

A 16 oldalas összeállítás betekintést nyújt a város múltjába és a jelenbe. Bemutatkozik a sok vitát kiváltó "Buborékház", amelynek kapcsán érdemes felidézni a hazai szecesszió egyik remeke, a Petőfi Szálló okán annak idején kirobbant polémiát. A Petőfi szálloda egyébként felébred Csipkerózsika-álmából: jövőre megnyílik benne a négycsillagos Hotel Szentes Petőfi. A virágok, a víz és a napfény városának főbb nevezetességei között a lap bemutatja a Boros-házként ismert, műemléki aprólékossággal és igényességgel, saját erőből helyreállított portát, a Szin-es Vendégházat, amelyben hajdan Kossuth Lajos is megszállt, továbbá a város kitűnő kulturális és sportéletét, kertkultúráját.

Olvashatunk a város példaértékű termálvíz-hasznosításáról is, hiszen itt található Európa legsűrűbb geotermikus mezője. Európa második legnagyobb geotermikus fűtési rendszere mintegy ezerötszáz lakást és a legtöbb szentesi közintézményt fűti, folyamatban van a termálvíz másod-, harmadlagos hasznosítása is, jelentősen könnyítve az itt élők életlehetőségeit.

A mindig is befogadó, ezerarcú, szabad város, Szentes, a rebellis település méltán büszke az elért eredményeire.

2010. szeptember 3.

Tanuljatok, sportoljatok!

Központi évnyitó a megújult Klauzálban

Mészöly Kálmán adta át a sportudvartA tavaly 25 éves fennállását ünneplő Klauzál Gábor Általános Iskola volt a helyszíne a városi tanévnyitónak. Ez alkalommal adták át a mintegy 316 millió forintból megszépült és korszerűsödött intézményt.

Augusztus 30-án, az iskolaudvaron az elsős és ötödikes tanulók közös műsora után először a felújított intézmény egyik specialitása, a gumiborítású kézilabda- és futópálya került a figyelem középpontjába. Az OLLÉ-programban megvalósult létesítményt Mészöly Kálmán adta át. A program irodavezetője azt kívánta, sok-sok egészséges órát töltsenek a pályán a diákok. Több mozgásra biztatott minden gyereket, s mint mondta, szeretné megérni, hogy valaki innen az ő szavait most meghallgatva pár év múlva az ifjúsági válogatottságig jusson. A volt labdarúgó és szövetségi kapitány számtalan ajándékkal érkezett a gyerekekhez, viszont egy 11-es számú piros mezt Szirbik Imre polgármesternek is átadott.

2010. szeptember 3.

A paprika

Dr. Horváth György, a kertbarát kör elnöke a paprika termesztésével és felhasználásával kapcsolatban ad hasznos tanácsokat.

A paprikát jellegzetesen magyar növénynek tartjuk és tartják világszerte. A gulyás, a paprikás, a pörköltek, vagy éppen a halászlé a hozzánk látogató idegenek számára a magyar kulináris élvezetek egyik jellegzetes ételfajtája, melyet mi elég csípősen fogyasztunk. Pedig nem csak az erős paprika az, amit termelünk, és amiről híresek vagyunk, de tény, hogy Európában mi vagyunk a gasztronómiában az "erős" nemzet. Pedig Ázsiában, Indiában, akár Közép-Amerikában legalább olyan, de lehet, hogy még erősebb fűszerezést használnak.

2010. szeptember 3.

Előtérben a város, a szentesi emberek érdeke

Szirbik Imre polgármester(jelölt)

Szirbik Imre polgármester (képünkön) már régebben eldöntötte, hogy kettéválasztja az általa végzett két funkciót. Az mondja, az élet neki is bebizonyította azt, hogy ha valaki országgyűlési képviselő és polgármester egy személyben, akkor nem tud megfelelően teljesíteni. Ha mégis, mert hát vannak ilyenek, abban az esetben az egyik feladatát nem ő látja el teljesen, hanem a háttérben dolgozók.

Látva az országos politikát is úgy döntött, hogy "Szentes pártiként szentesi marad", és minden olyan funkciót és eszközt, ami a rendelkezésére áll, a szentesiek érdekében kívánja használni. – Tehát polgármesterként indulok a helyhatósági választásokon. Bárki fölteheti a kérdést, hogy mi motivál még? Ez olyan, mint a házimunka, hogy az ember elvégzi, egy pillanatot megpihen, és akkor látja az újakat, az új kihívásokat, látja azt, hogy megoldottunk egy csomó kérdést, aztán nagyon sok új feladat jön még mellé – mondja.

2010. szeptember 3.

Festőművész kiállítása

A Tokácsli Galériában (Kossuth tér 5. I. emelet) a Szentesi Művelődési Központ és a Topolyai Művésztelep szervezésében Andjelija Blagojević festőművész kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők. A tárlatot megnyitja szeptember 9-én, csütörtökön 17 órakor Kollár László festőművész . A kiállítást október 2-ig látogathatják, keddtől-péntekig 10-13 és 15-18 óráig, szombaton 9-13 óráig.

2010. szeptember 3.

Matematika és anyanyelvi csapatverseny

Idén ősszel is megrendezésre kerül a Bolyai Matematika Csapatverseny és a Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny, amelyeken azonos iskolába járó 3-8. osztályos tanulók évfolyamonként szerveződő 4 fős csapatai vehetnek részt (egy iskola több csapatot is indíthat). A verseny első, megyei/körzeti írásbeli fordulójában a négy diák közösen dolgozik a feladatokon, majd a legjobb csapatok az országos döntőben már írásbeli és szóbeli feladatokat is kapnak. Tavaly több mint 30 ezer diák vett részt a két megmérettetésen.

Az első forduló időpontja matematikából 2010. október 15. (péntek), anyanyelvből 2010. november 12. (péntek). Nevezni szeptember 18-ig lehet a www.bolyaiverseny.hu oldalon, illetve a saját iskolai tanárnál. (A csapatokat szülők is benevezhetik.)

Bővebb információ a fenti honlapon és az iskolákban kapható.

Nagy-Baló András és Tassy Gergely szervezők.

2010. szeptember 3.

Életműdíj dr. Tóth Gyulának

A vízilabdáért

Dr. Tóth GyulaDr. Tóth Gyula Budapesten született 1940. szeptember 26-án. Édesapja amatőr boxoló volt, aki a szabadidejét nem tudta másként elképzelni, mint a sporttal. Már 4 éves korától vitte magával a kisfiát futball- és egyéb mérkőzésekre vasárnap délelőtt, majd ebéd után újra. 12 évesen egy Téli Kupa elnevezésű vízilabda mérkőzésre mentek el a Sportuszodába, ami nagyon megnyerte a kisfiú a tetszését. Mondta is az édesapjának, hogy neki nagyon testszik ez a sport, de egy bökkenő van, hogy nem tud úszni. Mivel az édesapja nem tudott rá időt szakítani, hiszen hét közben egész nap dolgozott, így csak hétvégén jártak el uszodába, ahol saját magától tanulta meg.

2010. szeptember 3.

Lehetőség a tehetséges fiataloknak

A State of War együttes örül a lehetőségnekRakk László, az Életjel Egyesület vezetője elmondta, az egyesületük olyan nem titkolt céllal alakult, hogy azoknak a fiataloknak biztosítsanak lehetőséget önmaguk megvalósítására, akik – lehetőségek híján – háttérbe szorultak. Náluk a tehetségesek kifejezhetik önmagukat, tartozni tudnak valahová anélkül, hogy ezt kívülálló felnőttek szerveznék nekik. Támogatják az amatőr zenekarokat, filmklubot alakítanak ki, sőt a fiatalok érdekképviseletébe is besegítenek.

2010. szeptember 3.

Fénnyel írt tánc és zene

Dr. Gyeviki János: PengetőA szegedi dr. Gyeviki János mutatkozik be fotográfiáival szeptember 6-án, 18 órától a Galéria Kávéházban. A Szentesi Fotókör meghívásának eleget téve a "Zene és tánc" című kollekciójával ismerkedhet meg a közönség.

A szegedi születésű, Miskolcon és Budapesten gépész- és villamosmérnöki diplomát szerzett fotós negyven esztendeje foglalkozik ezzel a művészeti ággal. Általános iskolás diákként is úgy érezte, hogy van érzéke a vizuális kifejezési módokhoz. A tanulmányait végül műszaki területen végezte és a munkája mellett továbbra is kereste azt a nyelvet, amely a világ bármely pontján, bárki számára érthető és alkalmas az érzések, érzelmek kifejezésére. Úgy véli, ebben az útkeresésben a fény jött a segítségére, a fénnyel rajzolt, a fénnyel festett kép. Négy évtizede keresi a pillanatot, próbál saját maga és mások számára örömet szerezni a képekkel. Nem csupán az alkotás tölti el elégedettséggel, hanem az is, hogy a fotográfia iránti elkötelezettséget öt gyermekének is sikerült továbbadnia.

Dr. Gyeviki János alkotásai október 4-ig láthatóak a kávéház nyitvatartási idejében.

K. E.

2010. szeptember 3.

Véradónap

A MÁV Zrt. a Magyar Vöröskereszt Szentesi Területi Szervezete és a Dr. Bugyi István Kórház szeptember 10-én, pénteken 13-16 óráig regionális véradónapot szervez a vasútállomáson. Várják a segítőkész lakosokat a véradásra, melynek mottója : "Emberek az emberekért."

2010. szeptember 3.

Gregorról

A Somogyi-könyvtár munkatársai a négy éve elhunyt Gregor József operaénekes színpadon kívüli életét bemutató vándorkiállítást állítottak össze, mely most a szentesi könyvtárban tekinthető meg. A kiállításhoz kapcsolódóan a könyvtárban megvásárolható az operaénekesről szóló könyv is.

2010. szeptember 3.

A Fideszen keresztül segítettek

Három hét alatt nagy értékű adomány gyűlt össze a Fidesz szentesi irodájában. A tartós élelmiszereket, tisztító- és tisztálkodószereket, ruhaneműket tartalmazó csomagot Farkas Sándor polgármesterjelölt, Szentes és térségének országgyűlési képviselője valamint a helyi Fidesz tagok vitték el Sátoraljaújhelyre.

– Örültünk annak, hogy az emberek átérezték, hogy egy pártszervezet hatékonyan együtt tud működni ilyen segélyakcióban a választópolgárokkal. Érdemes volt a gyűjtést meghirdetni, hiszen az emberek karjukat nyújtották embertársaik felé. Még számos teendő van, sok ház esetében most jelentkeznek a problémák, sok családnak szüksége van segítségre. A kár nagyobb, mint amekkorára előzetesen számítottak – szögezte le Farkas Sándor.

A tartós élelmiszereken, tisztító- és tisztálkodószereken kívül más felajánlások is voltak, köztük ruhaneműk és bútorok, melyeket egy másik akció keretében juttat el a helyi szervezet az észak-magyarországi városba.

Sátoraljaújhely polgármestere, Szamosvölgyi Péter elmondta: egymás után háromszor, két héten belül 500 ingatlanba tört be a víz. Akinek volt biztosítása, azok kárának egy részét fedezte a biztosító. Az önkormányzat biztosított 10-50 ezer forintos gyorssegélyt, osztottak utalványt is, de a lakosok közül sokaknak az egész vagyona elúszott. Bútorra van még óriási igény, korlátlan menynyiséget tud a település fogadni.

2010. szeptember 3.

Szentesi lányok Brasch Bence háttértáncosai

Szecskó Stefánia Fanni, Brasch Bence, Puskás ÁgnesAz egyik, városunkban működő művészeti iskola programszervezője, Szecskó Katalin már több fellépésén találkozott a Csillag Születik fiatal sztárjával, Brasch Bencével. Az egyik alkalommal a már említett iskola növendékei is felléptek egy rendezvényen, ahol Bence is felfigyelt a lányok tehetségére, hiszen nagyon élvezte a fellépésüket.

Már ekkor is kölcsönös szimpátia mutatkozott, ami abban teljesedett ki, hogy Szecskó Katalin felvette a kapcsolatot a fiatal énekes menedzsmentjével. Ennek eredményeként a táncos lányok közül ketten is színpadra állhattak az egyik koncerten háttértáncosként.
A koncert augusztus második hetében Tőserdőn zajlott a Tiszavirág Fesztivál keretei között, ahol Brasch Bence volt a sztárvendég. A lányok, Szecskó Stefánia Fanni és Puskás Ágnes itt léphettek színpadra közösen az énekessel egy szám erejéig. A dal nem volt más, mint a Szívem nem hátrál, amely az énekes első nagy slágere.

A két lelkes és tehetséges lány már egy hónappal a koncert előtt elkezdett gyakorolni, hiszen nem mindennapi esemény egy olyan előadó mögött táncolni, aki legtöbbször táncosok nélkül lép fel, és ekkora rajongótáborral rendelkezik.

A lányok szerint megérte a fáradozás, hiszen nagyon jól érezték magukat és remélik, hogy a jövőben is lesz ilyen lehetőség, hiszen az énekes is örömmel fogadta őket.

Kovács Gergő

2010. szeptember 3.

A jó pap is holtig tanul

A tanévkezdés közeledtével sok családban kap központi figyelmet az iskola és az azzal kapcsolatos teendők. Az iskolapad azonban nem csak a fiatalokat várja, az élet sokszor megköveteli a dolgozó felnőtt társadalomtól, hogy tagjai visszatérjenek hosszabb-rövidebb időre a tanulók sorai közé.

Gyakran nem csupán a tudásvágy áll e választás mögött. A munkáltatók egyre inkább megkövetelik a korszerűbb, naprakész képesítések, a nyelvtudás megszerzését.

2010. szeptember 3.

Világbajnokság Gőteborgban

Bálega Szilvia és Pólyáné Téli ÉvaAugusztus elején a világ szinte minden országából érkeztek versenyzők Svédországba, hogy összemérjék erejüket a 13. Szenior Úszó Világbajnokságon. A férfiak és nők külön uszodában versenyeztek a váltós napot kivéve, mert a résztvevők nagy száma miatt csak így lehetett lebonyolítani a versenyt. Öröm volt látni azt, hogy idős, 80-90 éves emberek milyen remek fizikai és szellemi állapotban vannak, a parton 20-30, a vízben mozogva akár 40-50 évvel is fiatalabbnak látszottak koruknál. A Szentesi Delfin ESC versenyzői közül két fő vett részt a világbajnokságon.

Pólyáné Téli Éva öt számban állt rajthoz, 200 méter pillangón 16., 100 pillangón 21., 200 mellen 22., 50 mellen 33., 100 mellen 38. helyezett lett Bálega Szilvia 49. helyen ért célba 200 gyorson.

2010. szeptember 3.

Huszonöt bajnoki érem

Augusztus utolsó szombatján került megrendezésre a Csongrád Megyei Atlétikai Bajnokság, mely egyben hagyományosan a Tisza Kupa nemzetközi minősítő verseny is. A Szentesi Maximus KSE fiatal atlétái összesen 25 bajnoki érmet szereztek.

Első helyezettek, Csongrád Megy Bajnokai: Sarusi Kiss Benedek távolugrás és 60 méteres síkfutás, Sóti Richárd 600 méteres síkfutás, Czuczi Anna 60 méteres síkfutás, Andrikó Anett távolugrás, Kozák Tamás junior távolugrás, Árgyellán Dávid súlylökés, diszkoszvetés és gerelyhajítás, Papp Anita diszkoszvetés.

Második helyezettek: Strá-ma Klaudia 60 méteres síkfutás, Balla Dorka távolugrás, Bubori Boglárka távolugrás, Erdélyi Eszter 100 méteres síkfutás, Csordás Cintia súlylökés és diszkoszvetés, Márki Sándor súlylökés, diszkoszvetés és gerelyhajítás, Koszti Gergő 3000 méteres akadályfutás, Kozák Tamás 100 méteres síkfutás.

Harmadik helyezettek: Stráma Klaudia 600 méteres síkfutás, Andrikó Anett 60 méteres síkfutás, Kozák Tamás 400 méteres síkfutás, Papp Anita súlylökés.

2010. szeptember 3.

A vízilabda napja

A Vízicsillagok délután mérkőztek megAugusztus 22-én a ligeti sportuszodában ünnepelték meg a Vízilabda Napját. Bocskay István, a rendezvény főszervezője elmondta, hogy hagyományt szeretnének teremteni. Mindazok, akiknek valaha közük volt a vízilabdához, ezen a napon lehetőséget kapnak egy kis visszaemlékezésre, játékra, baráti beszélgetésekre.

Az egész napos program reggel a "brűg"-ből indult. Ez az a hely, ahol a meleg vízben ücsörögve, nap, mint nap nagyon sok anekdota elhangzik és ahol "megoldják a világ problémáit". Ez után a gyerekeknek szerveztek úszós, labdás, sportos vetélkedőket. 13 órától filmmúzeum keretén belül régi mérkőzéseket lehetett megnézni, majd "medencék, pofonok, gólok" elnevezéssel egy talk-show-t szerveztek, ahol Pengő László, dr. Tóth Gyula, Kiss Ottó, Kozák János, Dobossy Lajos, Horváth László, dr. Filep Aladár emlékeztek a régi idők vízilabdájára.

Délután vízbe szálltak egy gálamérkőzésre a "Vízicsillagok"; a mai és a közelmúlt szentesi vízilabda játékosai, köztük többszörös válogatottak, ifjúsági Európa-bajnokok. A csapatokban nemcsak férfiak, hanem a sikert-sikerre halmozó többszörös bajnok és BEK győztes egykori női csapat, erre a napra hazatért játékosai is játszottak. A mérkőzés szüneteiben apróbb megemlékezéseket tartottak, hiszen Torday Árpád és Döbrössy Viktor abbahagyta az OB-I-es csapatban a játékot. Döbrössy munkahelyi elfoglaltságai miatt nem tudja vállalni a napi többszöri edzéseket, Torday pedig a medence partjáról irányítja edzőként a fiatalokat. Az egyesület mind a kettőjüknek egy-egy feliratos serleget adott emlékül. A Vízilabda Napja kiváló alkalom volt arra, hogy az egyesület megköszönje és elismerje a csapat mellett mindig kitartó, az országban a legsportszerűbben szurkoló "Kömény-Mag"-jának tevékenységét.

A nap meglepetéseként dr. Tóth Gyula mesteredzőről is megemlékezte, és Életműdíjat adtak át neki, méltatva ezzel a szentesi vízilabdáért tett szolgálatait.

Garai Sz. Imre

2010. szeptember 3.

Jól indult az idény

A Szentesi Kosárlabda Klub lejátszotta az első felkészítő mérkőzését az új idényben. Augusztus 2-án kezdték az alapozást. Most tartanak a felkészülés felénél és az első mérkőzést a 98-as születésű fiú csapattal játszották a sportcsarnokban a Szegedi Harcsák megfelelő korosztálya ellen. Ez a csapat a Csongrád megyei bajnokságban a legerősebb volt a tavalyi idény végéig. A mérkőzést sikerült megnyerni 53:36-ra.

A szentesi csapat a következő felállásban játszott: Forgó Dániel, Gáspár Ádám, Gergely Dávid 5, Lantos Levente (csk) 5, Halász Ákos 17, Megyeri Dominik, Keller Máté, Szanyi Ádám 22, Orgona Gergő, Kajla Viktor 4, Csákó Balázs, Varga Patrik, Litovszky Roland. Edző: Sale Preskar.

2010. szeptember 3.

Cselgáncs

A Pollák DSE versenyzői ismét eredményesen szerepeltek az elmúlt hétvégén. Az alábbi eredmények születtek Budapesten, a Rákosvidéke Kupa Nemzetközi versenyen: -35 kg 5. Molnár Laura; -45 kg 5. Molnár Dávid; -81 kg 2. Valkai Béla; -70 kg 1. Kalydy Patrícia; +70 kg 1. Gila Nóra. A szerb, horvát, szlovén versenyzőket felvonultató bajnokság jó bemelegítés volt a második félévhez.

2010. szeptember 3.

Tánceredmények

A koreai Chun Cheon városában augusztus végén megrendezett IDSF Tíztánc Világkupán a Szilver TSE versenyzői, a Szalkai Szabó Gábor és Markó Ágnes alkotta páros a 18. helyen végzett. Ugyanott, az IDSF International Open Standardban a 22. helyet szerezték meg.

A sporttegyesület versenyzői, László Csaba és Mikes Anna a budapesti, nemzetközi bajnokságon standardban első, latinban ötödik lett. Ifjúsági latin kategóriában negyedik a Bődi Dénes – Zsíros Gabriella páros.

2010. szeptember 3.

Harmadszorra is országos bajnok!

Két fedett pályás győzelem után Budapesten, az augusztus 20-ig tartó szabadtéri országos bajnokságon is a dobogó legfelső fokára lépett Virág Máté (képünkön), a Szentesi Tenisz Klub fiatal játékosa. A sikert Szegeden edzőtársával, Ajkay Norberttel érték el párosban, a 16 éves korosztály indulói között, ahol már nagyon komoly játékerővel rendelkeznek a fiatal teniszesek.

– Hogyan zajlott a felkészülésed az idei évben?

– Szentesen edzettem hetente ötször az itthoni klubtársaimmal, itt Bakos László, és Zsiga László edzőim segítettek a felkészülésben. Ajkay Norbival sajnos külön készülünk, hisz ő Szegeden tréningezik, de szerencsére nagyon sok mérkőzés van már mögöttünk, így mondhatni igen, összeszokott párost alkotunk.

– Milyen elvárásaid voltak a bajnoksággal kapcsolatban?

– Nehéz volt eljutni idáig. Nem fűztem eleinte nagy reményeket a győzelemhez, de végül jól alakultak a dolgok. Egyéni, csapat, és páros meccseim is voltak, és akadt köztük egy-kettő, ami nem volt túl egyszerű.

– Mik a terveid a jövőt illetően?

– Szeptemberben még várnak ránk a felnőtt csapat meccsei, jövőre pedig már minden téren a felnőtt versenyek, hiszen kifutó korosztályban vagyok. Ott kellene majd hasonlóan teljesíteni.

Meg kell még mindemellett említeni, hogy Virág Máté csapatban Korom Tamással és Fricska Martinnal az előkelő ötödik helyezést érte el.

A leány tizenkét éves korosztályban Mészáros Lotti is éremmel térhetett haza az ob-ról. Az országos ranglista hatodik helyén álló szentesi lány párosban Szőke Nórával (Szinvai TM) egy harmadik helyezéssel igen szép sikert ért el a Szentesi Tenisz Klubnak. Egyéniben is bejutott a nyolc közé, ám ott az első kiemelttől kapott ki. Lotti játéka és eredményei nagyon biztatóak, melyek további sikereket vetítenek elő a jövőt illetően.

Mészáros Mariann

2010. szeptember 3.

A szokásos döntetlen

Harmadik mérkőzésén harmadik döntetlenjét játszotta a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgócsapata. A Székkutas elleni, 2-2-re végződött hazai mérkőzésen a mieink álltak közelebb a győzelemhez, de egy vitatható büntetővel két perccel a vége előtt pontot mentettek a vendégek.

Nagy András, a Kinizsi mestere szerint kiegyenlített játékot hozott az első húsz perc, komolyabb helyzet egyik kapu előtt sem adódott. A 25. percben némileg váratlanul megszerezték a vezetést a vendégek, egy jobb oldali beadást követően a védők közül kilépő szék-kutasi csatár előnyhöz juttatta csapatát. Szünetben Nagy edző lapos passzokat kért labdarúgóitól, az ellenfél játékosai ugyanis fizikális és magasságbeli fölényben voltak, földön viszont verhetőnek tűntek, nehezebben fordultak a csúszós talajon. A találkozó 69. perce hozta a fordulatot, ekkor Páger szögletét követően Tompa lőtt látványos mozdulattal a kapuba. A középkezdés után a megzavarodó vendégeket azonnal letámadták a mieink, Tóth László labdát szerzett, majd higgadtan a kapuba helyezett. A hátrányba került székkutasiak ívelgetésekkel igyekeztek veszélybe hozni a Kinizsi kapuját, de a csapat jól állta a sarat, Poszler pedig kiválóan jött ki a beadásokra. A 88. percben történt a találkozó legvitatottabb, és a három pont sorsát eldöntő esete. Egy erősen lesgyanús szituációt követően a vendégek csatára betört a szentesi büntetőterületen belülre, itt átesett a labdát előle eltoló Tihanyi lábán, a játékvezető pedig habozás nélkül a tizenegyes pontra mutatott. A büntetőbe Posz-ler csak beleérni tudott, így alakult ki a 2-2-es végeredmény.

Nagy András szerint győzelmet érdemeltek volna, bosszantó, hogy egy ilyen vitatható tizenegyes döntött a pontokról. A Kinizsi jelenleg három pontjával ötödik a tízcsapatos mezőnyben. Vasárnap Szőregre látogat a Szentes, annak a csapatnak az otthonába, amely legutóbb 5-2-re győzött és jelenleg vezeti a táblázatot, igazi erőfelmérő előtt állnak tehát a szentesi labdarúgók. A csapat helyzetét némileg könynyítheti, hogy a szőregi játékosok közül hármat is kiállítottak az elmúlt heti bajnokin, ők tehát biztosan nem állnak majd csapatuk rendelkezésére.

H.V.

2010. szeptember 3.

Díszmadár börze

A Szentesi Művelődési Központ díszmadártenyésztő szakköre díszmadár és kisállat börzét rendez szeptember 5-én, vasárnap, 7-11 óráig, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban az Ady Endre u. 36. szám alatt.

2010. szeptember 3.

Hőguta

A parasztember megveri az anyósát, ám az anyós feljelenti.
– Összesen 1500 forintra büntetem. – mondja a bíró.
– Miért éppen 1500-ra ? – kérdezi a paraszt.
– Mert 1000 a bírság és 500 az élvezeti adó!

2010. szeptember 3.

Kis kukta

  • Káposztaleves gazdagon húsgombóccal
  • Kapros borsópörkölt galuskával
  • Kekszes-túrós
2010. szeptember 3.

Gördüljünk a St. Jupáttal

A szeptember a gyerekek számára az iskolakezdést jelenti, a kerékpáros túrák kedvelőinek pedig azt a lehetőséget, hogy ismét részt vehessenek a St. Jupát Sportegyesület kezdeményezéseként létrejött "Gördülő generációk" következő rendezvényén.

Szeptember 11-én, délelőtt 10 órától alkalmunk nyílik az izmaink és bringáink megmozgatására. A 20 kilométeresre tervezett távot bárki könnyedén, kényelmes tempóban teljesítheti. A túra a szokásoknak megfelelően, a Dózsa-háztól (Csongrádi út 2.) indul és ide is érkeznek vissza a résztvevők. Sem kü-lönleges kerékpár, sem speciális felszerelés nem szükséges, óvodásoktól a legidősebbekig mindenkit várnak a szervezők.

A rendezvénysorozat egyre gyarapodó számú sportkedvelői délután 15 órától – ugyancsak a Dózsa-ház mellett – a "Próbáld ki!" programban vehetnek részt. Ekkor a sportegyesület tagjai hat méter magas műfallal és túrakenukkal állnak a biciklizés mellett még az egyéb műfajokat is szívesen kipróbáló szentesieket. Az egyesület vezetője, Valkai Zsolt elmondta, hogy senkit ne riasszon el a Dózsa-háznál folyó felújítási munka, a nyílt napot a megszokott módon, zökkenőmentesen le fogják bonyolítani. A délelőtti és a délutáni eseményen való részvétel egyaránt díjtalan. Minden, a rendezvényekkel kapcsolatos információ megtalálható a www.jupat.hu/programjaink oldalon, illetve érdeklődhetnek a 20/32-11-693-as telefonszámon.

K. E.

2010. szeptember 3.

Előre kell nézni

Nehogy háttal menjünk a jövőnek!

Ezzel a kölcsönzött gondolattal érdemes kezdeni eszmefuttatásunkat a szentesi ligetről, amihez nagyon sok helybeli ember véleménye és tapasztalata is fűződik. Hasonlattal élve: rögzült diakép, hogy még ma is hódolnak egyesek múltbeli rossz szokásuknak, miszerint hatalmas kutyákkal sétálnak a ligetben, no nem a saját egészségük, hanem az ebük járatása érdekében. A padok rongálása – mint az ostobák viselkedése – szerencsére már alább hagyott, de a természeti környezet védelme mindenkinek kötelessége.

A korszerű irányban átalakuló jelen mutatkozik meg abban, hogy belvárosi társaival lesz összekötve a ligeti kerékpárút, ami a befejezéshez közeledik. Újabb tervek alapján futópályát építenek a külső sétányok vonalában. Zöld lombok vonalában valóban hangulatosabb és kényelmesebb futni, mint a közeli napszítta sportpályákon. De ebben a tekintetben már megoszlanak az észrevételek. Jó néhányan azt mondják: lehetőleg maradjon meg a madarak, fák, zöld bokrok és persze a randevúk, a pihenés, a totyogó kisgyermekek szép és kellemes otthonának a liget. Tehát, nehogy túlépítsék, megfosztva ezzel az eredetiségétől és különlegességétől. Nem szabad elpazarolni, elkótyavetélni sajátos "vagyonát", sem területének, sem meglévő épületeinek szempontjából. Ezek értékét a fejlődő idegenforgalom nagyon hamar, százmillió forintokban fogja kifejezni.

Ez utóbbi lehetőséget villantotta fel egy közéleti szereplő, amikor – reggeli "úszásadagját" befejezve – találkoztam vele a ligetben. Többek között megjegyezte, ő is azon munkálkodik, hogy – új és fedett medencét is beleértve – növekedjék az uszodai vízfelület, a közönség, a népszerűség, a gazdasági bevételek és a sport érdekében is. Tehát a hely kiszolgáló erejét és felszereltségét a természeti környezet színvonalára kell emelni. Vagyis nézzünk előre, nehogy háttal menjünk a jövőnek!

- bert

2010. szeptember 3.

Gázcsonkot vágott át a munkagép

Egy nagyhegyi zártkertben tolvajok jártak az elmúlt héten, tudtuk meg a Szentesi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán. A tettesek hintaágyat és locsolótömlőt vittek magukkal. A Berekben, szintén egy kiskertből, szivatytyút és annak meghajtómotorját lopták el, a kár értéke közel százezer forint. A hűvösebb idő beálltával érdemes a kiskertekből a már nem használt eszközöket biztonságos helyre vinni, mert a kint hagyott tárgyakat, műszaki berendezéseket, de gyakorlatilag minden mozdíthatót ellopnak a tolvajok.

Színesfém-hulladékot vittek el egy berekháti telephelyről néhány nappal ezelőtt. A nyomozást könnyítheti, hogy a telep biztonsági kamerákkal van felszerelve, a rendőrök most a helyszínen készült felvételeket elemzik.

Állatkínzás miatt indult eljárás egy férfi ellen, aki szomszédja öreg kutyáját – a szomszéd kérésére – agyonütötte, mivel az állat már le volt gyengülve. Hasonló esetben célszerű állatorvoshoz fordulni, vagy a gyepmester gondjaira bízni az ebet.

Gondatlanságból elkövetett közveszély okozás miatt indított eljárást a rendőrség hétfőn, az Aldi áruháznál történt gázvezeték-átvágás miatt. A földből kiálló, nagynyomású csonkot egy munkagép vágta át fűkaszálás közben, melynek következtében a gáz 3 bár nyomással áramlott ki a levegőbe. A környéket természetesen azonnal lezárták a kiérkező a rendőrök és a tűzoltók, egészen addig, amíg a szakemberek ki nem javították a hibát.

Üzemi balesetnél is helyszíneltek a rendőrök a héten. Egy vállalkozótól időszakos víznyomáspróbát rendelt meg egy cég, amelynek az egyik dolgozója ezt egyedül szerette volna megtenni, kellő szakértelem és képzettség nélkül. A felelőtlen munkatárs a nyomás alatt álló egységet megbontotta, amikor a vízsugár olyan erővel lőtte ki a rajta lévő zárókupakot, hogy az mellkason találta a férfit, aki nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A rendőrség közigazgatási eljárás keretében folytatja a baleset körülményeinek vizsgálatát.

H.V..

2010. szeptember 3.

Családi események

Született: Bánfi Gézának és Bari Sarolta Borbálának Rebeka Napsugár, Féber Zoltánnak és Jutasi Andreának Viola, Pusztai Sándornak és Gőbölyös Anikónak Sándor, Kozák Gábornak és Bodnár Bernadettnek Regő, Szécsi Zoltánnak és Venyovszki Editnek Nóra, Sági Attilának és Fűri Mónika Irénnek Attila, Kállai Ferenc Istvánnak és Busch Judit Eszternek Hédi, Józsa Ignácnak és Varga Editnek Kata, Kecskés Lászlónak és Atkári Anita Mónikának Noel Kevin nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Ignáth Zsolt és Matei Mariann, Tóth Ferenc és Király Edit Mária, Horváth Béla és Czakó Ágnes, Kerekes Róbert és Török Mária, Pető János és Kiss Henrietta.

Elhunyt: Török Sándorné Csontos Margit, Tamás Lajosné Dudás Anna, Musa Sándorné Tarnóczi Margit, Erdőháti-Nagy László, Németh György, Csomó-Kovács László, Kőrösi Lászlóné Dinnyés Zsuzsanna, Terjék István, Hajdú Jánosné Vince Mária.