2010. szeptember 3.

A pályázati sikerekért dolgoznak

Matkócsik PálA vállalkozások minden formáját, egyéni, mikro, közép- és nagyvállalkozásokat egyaránt segítenek szaktanácsokkal a kistérségi koordinátorok. Emellett a civil szervezetek és a lakosság pályázati sikeréhez is hozzájárulhatnak, miután aláírták, hogy mindenkinek egyenlő esélyt biztosítanak. Városunkban jellemzően a mikrovállalkozások, egyesületek részéről keresik fel az irodát, de a lakosoktól is érkezik kérés.

– Az is igaz, nekik tudunk a legkevesebbet segíteni, mondja Matkócsik Pál, aki Szoboszlai Ritával dolgozik az Új Magyarország Pont kistérségi irodájában. Mint a koordinátor elmagyarázza: a pályázatok ritkán nyitottak, valamint sok közülük a vidékfejlesztési programhoz csatlakozik, amelyben ők nem kompetensek. Azonban tudnak jelzésekkel szolgálni ezekben az esetekben is, amikor a pályázatok megnyílnak, elkészítésében segítséget nyújtanak.

A kistérségi ügyfélszolgálati iroda korábban is működött, de 2008 márciusa óta működik ezzel a névvel és tartalommal, s – mivel hátrányos helyzetű kistérség vagyunk – két munkatárssal viszik tovább a feladatokat. Naponta 8 -16 óra között van nyitva az iroda, de fogadónapokat is tartanak. Nagyobb számban a koordinátorok mennek a vállalkozások után. Amelyek már szerepelnek a nyilvántartásukban, s ismerik a fejlesztési terveiket, a számukra megfelelő pályázatokra hívják fel a figyelmüket.

Megfelelő ismeretekkel az emberek maguk is elboldogulhatnak, hiszen nem titkos anyagokról van szó, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) honlapján bárki hozzáférhet a kiírásokhoz. A szakemberek abban segíthetnek, hogy a kulcsfontosságú, a pályázatok gyakorlati kérdéseire irányítják a figyelmet, hogy a kudarcok elkerülhetőek legyenek, magyarázza Matkócsik Pál. Elmondta, egy-egy pályázati kiírás 60-120 oldalas szöveget jelent, s bár nem lehet megspórolni, hogy az ember ezt végigolvassa, de a döntések meghozatalához jól jöhet a koordinátorok tanácsa.

A sikeresség rengeteg dologtól függ: vannak, amelyeknél "be lehet lőni" az eredményességet. Ez az automatikus pályázatokra vonatkozik, amelyeknél nincs bíráló bizottság, ezeknél már lehet tudni, támogatható-e. A lakossági pályázatoknál is több esetben sikeresen tudott segíteni Matkócsik, például családi házak fűtéskorszerűsítésével, utólagos hőszigetelésével kapcsolatosan. Tavaly a Nemzeti Energiafejlesztési Program, idén a zöld beruházási rendszer kínált lehetőségeket. Ezeknél 30+30 százalékos támogatást lehetett nyerni: költségarányos és energiahatékonysági alapon. Ami a vállalkozásokat illeti, technológiai korszerűsítésre pályáznak jellemzően. Az Ipari Park betelepítésével is foglalkoztak, konkrét információs munkát végeztek, legutóbb például a 2010-es pályázatról, amely júliusban zárult. Az NFÜ honlapján található Tőkeiránytű összeállításban is részt vett a két tanácsadó. Az Ipari Parkról, a területén lévő inkubátorházról és a logisztikai központról részletes információt gyűjtöttek össze. Lényege: a befektetők tájékozódhatnak, milyen környezetbe kerülnek, és milyen partnerekkel dolgozhatnak. Szentesen négy vállalkozás nyert telephelyfejlesztési támogatást 2007-2008-ban, remélik, most is lesznek sikeres pályázatok. A legújabban elfogadott pályázatok között a koordinátor TÁMOP-os és GOP-os, technológia fejlesztésekre szóló támogatásokról számolhat be az elmúlt hónapokból. A Társadalmi megújulás operatív program keretében a város esélyegyenlőségi programja is támogatást nyert.

A kistérségi koordinátoroknak is pályázniuk kellett, írásbeli és szóbeli felvételi után nyerhették el a munkakört. Matkócsik Pál dolgozott már ilyen hálózatban, de az új hálózat szervezésekor neki is pályáznia, és ismét vizsgáznia kellett. Kollégáját júniusban választották ki. Rita sokfelől hallotta, hogy igény van erre a munkára, hiszen az emberek kevéssé tájékozottak pályázati ügyekben. Most a beletanulás időszakában van, sokfelé utazgat, ismerkedik a térség önkormányzataival is. Azt gondolja, bár itt csak támogatásról, s nem 100 százalékos segítségről van szó, mindenképpen szükség van a pályázatokra, hogy a gazdasági válságon felül lehessen emelkedni.

D. J.