XLII. évfolyam 28. szám

2010. július 16.

Augusztus végére készül el a Kossuth utca

Az áruház mellett megszûnik a kispiacJúlius 9-én tájékoztatták a sajtó képviselőit az önkormányzat tagjai arról a beruházásról, amely június eleje óta a Kossuth utcán folyik. Szirbik Imre polgármester elmondta, hogy a felújítás gondolata a kilencvenes években fogalmazódott meg. A kérdést éveken keresztül viták övezték, de három évvel ezelőtt kompromisszum született és 430 milliós ráfordítással elkezdődhetett a rekonstrukció.

2010. július 16.

Tűzgyújtási tilalom

Az utóbbi időben a rendkívüli meleg és csapadékmentes időjárás miatt megyénk erdeiben is fokozott tűzveszély alakult ki, ezért a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyetértésével az erdőkre és azok kétszáz méteren belüli területeire azonnali hatállyal tűzgyújtási tilalmat rendelt el. Ez a tilalom a kijelölt tűzrakó helyekre is vonatkozik. Az eldobott cigarettacsikk szintén fokozott tűzveszéllyel jár. Aki a rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el.

2010. július 16.

Balaton-átúszás

Az úszás szerelmeseinek a figyelmébe ajánljuk, hogy a Balaton-átúszást idén kedvező idő esetén július 24-én, szombaton rendezik. Az 5.2 km-es távot Révfülöptől Balatonboglárig teljesíthetik a versenyzők. Nevezni aznap Révfülöpön, egy orvosi vizsgálat után 7 órától lehet.

2010. július 16.

Evezősverseny volt a Kurcán

A Petrocsó legénysége a verseny végén több, mint duplájára duzzadtJúnius 10-11-én, szombaton és vasárnap rendezték meg a 3. Kurca Regattát a Dózsa-ház melletti szakaszon. A résztvevők az ország távolabbi szegleteiből is érkeztek. Szombaton zajlottak a 4-es kenu és a kormányosok versenyének a selejtezői, illetve a középdöntői.

2010. július 16.

Elhalasztva

Örömmel jelentem be a nyilvánosság előtt, hogy sok embert érdekel a helyi újság. Talán több olvasót is – szentesit, Szentesről elszármazottat –, mint amennyien hétről-hétre megvásárolják a lapot. Miből gondolom mindezt? Abból a szépszámú kérdéshalmazból, amelyet az utóbbi időben eljuttattak hozzánk. Ki telefonon, mások elektronikus úton, voltak, akik levélben, ismerősök az utcán megállítva szóban érdeklődtek a Szentesi Élet sorsa felől. Kíváncsiak voltak, hogyan döntött a képviselő-testület a június 25-i ülésen.

Bevallom, jóleső érzés volt hallgatni, olvasni újságot féltő szavaikat, aggódó soraikat. Azt mondták, a Szentesi Életért teszik. Most már kijelenthetjük, a bajban nem hagytak magunkra.

A képviselő-testület sem. Már a szakbizottságban az újság mellett tették le voksukat. Mert hát először arról kellett dönteniük: egyáltalán kell-e a nagy múltú városi lap az önkormányzatnak, vagy sem. Ők akkor igent mondtak. A művelődési és oktatási bizottságban a többség leszavazta a Rádió Szenteshez történő csatolást is. Akkor valamelyest megkönnyebbült a lelkünk a szerkesztőségben. Higgyék el, úgy hiányozna nekünk, a hetilapnak ez a Rádió Szentes, mint kakas nyakának a kés.

Aztán arra a bizonyos júniusi önkormányzati ülésre olyan határozati javaslattal készült az előterjesztés, hogy mégis integrálják a rádióhoz az újságot. Ám közben történt valami. A képviselő-testület még az elején egyöntetűen megszavazta azt az ügyrendi javaslatot, amely kimondta, hogy vegyék le napirendről a témát. Azaz: az októberben felálló új testületre bízták az egészet.

Hát itt tartunk most. Reménnyel telten…

(lovas)

2010. július 16.

Gondolatok a Vasutas SC 80 éves jubileumi évfordulójára

Olvasónk írja

A Vasutas SC birkózó szakosztályának másfél évtizedig voltam az elnöke. Ebben a minőségben vettem részt július 10-én a jubileumi ünnepségen, ma már veterán birkózókkal és a legújabb generáció tagjaival.

Három gondolat fogalmazódott meg bennem. A tisztelet, a köszönet és az emlékezés. Tisztelet a jubileumi évfordulónak, tisztelet azoknak, akik 80 éve megálmodták, megalapították és útjára bocsátották a Vasutas SC-t, amely azóta is meghatározó a város sportéletében. Köszönet azoknak a vezetőknek és az egymást követő nemzedékeknek, akik az alapítók által meggyújtott lángot tovább vitték, sikereik és eredményeik dicsőséget szereztek a Vasutas SC-nek, a városnak, az országnak, határainkon belül és azon túl. A sportkör életében is voltak hullámhegyek és völgyek, a nehézségekben a vezetők és sportolók alázata, lelkesedése, elkötelezettsége, hivatástudata és a jövőbe vetett hite átsegítette. A mai nehéz körülmények között is létezik és eredményesen működik. A jubileumi évforduló alkalmas volt arra is, hogy visszaidézzük az együtt töltött évtizedeket, mely alatt olyan emberi kapcsolatok, sportbarátságok szövődtek, aminek kötőereje ma is él. Ez tartja össze az idősebb korosztályt a legfiatalabb generációval.

A jubileumi ünnepség méltó volt az évfordulóhoz, változatos sport– és kulturális eseményeknek lehettünk részesei. Kívánunk a Vasutas SC-nek további jubileumi évfordulókat, eredményes, sikeres munkát.

Dr. Kis-Tóth Tihamér

2010. július 16.

Református énekvezérek hangversenye

Száz évvel ezelőtt történt

Az Angster-féle szentesi orgonaRégi szokásnak számított, hogy a templomokban elkészült új orgona megbírálására összegyűltek a környékbeli kántorok és kipróbálták azt. 1910 nyarán ennek lehettek részesei a szentesiek, ugyanis a Magyar Református Énekvezérek Egyesülete orgona-, ének-, hegedű és tárogató hangversenyt rendezett a szentesi központi református nagytemplomban.

Az alkalmat az adta, hogy az 1863-tól használt régi orgona teljesen tönkrement, ezért a presbitérium 1908-ban új orgona készíttetése mellett döntött. A munkára az ország egyik leghíresebb orgonaépítő műhelyét, a pécsi Angster József és Fiai céget kérték fel, akik a kalocsai és kassai székesegyházak, valamint a budapesti Szent István Bazilika orgonáit is készítették.

2010. július 16.

A Szabadidős Sportklub hírei

Sikeresen befejeződött a nemzetközi negyven fős kézműves gyermektábor, melyet a klub a Gyermekbarátok 61. számú szentesi szervezetével, a Hegedűs László Helyőrségi Klubbal együtt rendezett meg.

Hazaérkezett Gyergyóre-metéről a Gágyor Jánosné által vezetett 8 fős gyermekcsoport, akik kézműves táborban vettek részt.

A klub által rendezett nemzetközi amatőr kispályás labdarúgó torna eredményei:

1. Dream Team (Szabadidős SK), 2. Újmosnica (Románia), 3. Zentagunaras (Szerbia), 4. Újszentes (Románia), 5. Hungerit II. (Szabadidős SK), 6. Old Boys.

Legjobb góllövő: Mihály Róbert (Dream Team).

Augusztus 1-jén Kunfehér-tóra mennek a hagyományos strandtúra keretében. Utazás autóbusszal. Jelentkezés július 21-ig, szerdánként 15 és 17 óra között a klub Tóth J. u. 28/A. szám alatti helyiségében. Tel.: 63/314-399, 30/468-87-69

Idén is megrendezik augusztus 19-én az éjszakai kispályás labdarúgó tornát. Nevezni augusztus 4-ig lehet a 6000 Ft-os nevezési díj befizetése mellett szerdánként 15 és 17 óra között a klubban. Telefonon nevezést nem fogadnak el. Postai befizetés: Léhi Gábor 6600 Szentes, Koszta J. u. 10.

2010. július 16.

Fridrich János műtermet nyitott

Évfordulónaptár – 2010.

70 éve, 1940. július 12-én kihirdették az 1940: XX. törvénycikket az iskolázási kötelezettségről és a nyolcosztályos népiskoláról.

40 éve, 1970. július 13. a nemrég átadott víztorony 60 százalékban használhatatlanná vált. A torony 1500 köbméter víz befogadására alkalmas, ebből 600 a belső, 900 pedig a külső víztárolóban található. A belső víztároló hibátlanul működik, de a külső meghibásodott.

2010. július 16.

Péterfy Bori koncert

A Nyári Szabadtéri Színház következő programja július 16-án, pénteken 21 órakor, a megyeháza udvarán, Péterfy Bori & Love Band koncertje lesz. Ha esik az eső, a koncertet a Művelődési és Ifjúsági Házban rendezik meg.

Jegyek válthatók – diákoknak, nyugdíjasoknak kedvezménnyel – a Művelődési és Ifjúsági Házban, a Babilon Könyvesházban, az IBUSZ Utazási Irodában, valamint az előadás előtt a helyszínen, a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ udvarán.

2010. július 16.

Elfogták a tolvajt

Viszonylag csendes napokat tudhatnak maguk mögött a Szentesi Rendőrkapitányság munkatársai, bár azokat ez a hír feltehetően nem vigasztalja, akiknek a sérelmére elkövették az alábbi bűncselekményeket. Hegesztőtrafót, hét tyúkot és egy kakast loptak el egy bereklaposi tanyából. A betörők átvágták a kerítést, bejutottak az udvarra és öszszepakolták az értékeket, mintegy 50 ezer forintnyi kárt okozva.

Lezárt kerékpárt, egy Cruisert vittek el a városközpontból július 6-ára virradóra az egyik épület elől, a bringa 60 ezer forintot ért.

Július 5-én és 10-én is eltűnt egy-egy táska a ligeti uszodából. Előbb okiratokat vittek el 25 ezer forint értékben, öt nappal később pedig iratok és készpénz tűnt el. A tolvajokat a rendőrség már elfogta.

Egy korábban eltűnt bankkártyáról még áprilisban és májusban vettek fel pénzt arra illetéktelenek, összesen 60 ezer forintot. Az elkövetőt a szentesi nyomozók elfogták, ellene megindult a büntetőeljárás.

Június 30-a és július 6-a között egy cég folyószámláját is megcsapolták a bűnözők, egészen pontosan 340 ezer forinttal rövidítve meg a társaságot. A tettes internetes megrendeléseket fizetett ki erről a folyószámláról.

H.V.

2010. július 16.

Dr. Sztantics Csabának

Csongrád Megye Közigazgatásáért Díj

Magyar Anna adta át dr. Sztantics Csabának a díjatBaján született 1956-ban, de csikériainak vallja magát. Csikéria közvetlen Bács-Kiskun megyei határszéli település Tompa és Kunbaja között, határőr község is volt annak idején, magyarázza Szentes jegyzője. Dr. Sztantics Csaba ott élt családjával az általános iskolás évekig.

Középiskoláit már Baján végezte, a Tóth Kálmán Gimnáziumban érettségizett 1976-ban. A JATE Állami- és Jogtudományi karán '83-ban szerezte meg jogi doktori oklevelét. Pedagógus feleségével '83-ban kötött házasságot. Másfél év kalocsai kitérő után 1985. telén költöztek Szentesre, február 1-jétől dolgozik a városházán.

2010. július 16.

A láncos közöny utcája

Igen is, meg nem is

Egyszerre van szó két, párhuzamos dologról. A buszpályaudvarra merőleges utcával a városkarbantartók, a hatóságok mostanában dicséretesen sokat foglalkoztak. Gépekkel rendben lekaszálták a füvet, kivágták a kocsiút szélén az elszáradt, beteg diófát. Hasonló közérdekű munkára került sor a tűzoltósággal karöltve a "műemléknek" számító termetes kukoricagóré mellett, mert a legutóbbi nagy viharban károkat okoztak a fákról elszabaduló vastag ágak.

2010. július 16.

Jótékony hangverseny

Július 23-án, pénteken 19 órakor a Szent Anna templomban, az Anna-napi jótékony hangversenyt rendeznek. A belépés díjtalan, az orgona felújítására önkéntes adományokat köszönettel elfogadnak.

2010. július 16.

Emlékkiállítás Szegeden

Negyven éve rendkívüli méretű árvíz sújtotta Csongrád megyét. 1970-ben minden addigi csúcsot megdöntött a Tisza és a Maros árszintje, amely ellen több, mint húszezren küzdöttek. Emberfeletti erőfeszítést és összefogást igényelt a települések megvédése, amelyre egy rendhagyó kiállítással és az "Emlékkönyv az 1970. évi Maros és Alsó-Tisza vidéki árvízről" című kötettel emlékezik Csongrád Megye Önkormányzata és a Csongrád Megyei Levéltár. A tárlat július 14-től Szegeden, a Móra Ferenc Múzeumban látható (Roosevelt tér 1-3.). A rendezvény fővédnöke: Magyar Anna megyei elnök.

2010. július 16.

Testvérvárosi kapcsolatok fejlődése városunkban

Szirbik Imre (képünkön), Szentes polgármestere a testvérvárosokkal való kapcsolatok fejlődését elemezte. Évekkel, sőt évtizedekkel ezelőtt kezdődtek ezek, melyek nagy részében ő is közreműködött. Sokféle módon jöttek létre és a kezdete a 60-as évek elejére nyúlik vissza. Elsőként az akkori jugoszláv-magyar nyitás folyamata adott lehetőséget erre. Akkoriban sok megyei település választott magának partnert, de sajnos ezek javarésze mára már nem működik.

Üdítő kivétel ez alól talán Szeged-Szabadka és Szentes-Bácskatopolya este, sőt, Szentesen ez közel negyven év távlatából már régen túlhaladta önmagát.

2010. július 16.

Kárpát-medence magyarjai

Rotarysok tábora

A tábortűz körül a beszélgetés is jobban esikVasárnap nyitotta meg kapuit a Szentes–Csongrád Rotary Klub művészeti tábora Csongrádon. A tábort eredetileg a Körös-torokba tervezték, ám közbeszólt a Tisza magas vízállása. Helyette a szőlők között, egy ismerősünk birtokán szállásolták el a gyerekeket, meséli dr. Papp Zoltán főorvos, önkormányzati képviselő, a klub alapító elnöke. Az étkezést a csongrádi önkormányzat biztosította.

2010. július 16.

Erdélyben voltak

A Zsoldos diákjai a kirándulásonAz év elején az Apáczai Közalapítvány "Tanulmányutak a szomszédos országokba" címmel pályázatot írt ki. A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola "Ismerkedjünk Erdéllyel!" címmel nyújtotta be pályázatát.

A résztvevők az iskola gépész, valamint közlekedés és informatika szakmacsoportjában tanuló diákok közül kerültek ki. Indulás előtt a "Határtalanul" óra keretében a tanulók felkészültek a várható látnivalókról, a Magyarország határain túl élő magyarság létszámáról, az államhatáron kívüli elhelyezkedés okairól, megismerték az erdélyi magyarság történelmét, aktuális oktatási, kulturális, politikai körülményeit, hallhattak Románia lakosságának etnikai összetételéről, természeti viszonyairól.

A nyertes pályázatnak köszönhetően a Zsoldosból negyven diák és a kísérő tanárok: Balázsné Szabó Erzsébet, Bimbóné Piti Éva, Kenderesi Mariann és Piti Péter Pál június 28-tól július 1-ig kirándult a festői tájakon. Megtekintették a magyarság számára nagy jelentőséggel bíró Segesvár, Csíksomlyó látnivalóit, ellátogattak olyan – természeti kincseket felsorakoztató – tájakra, mint a Békás-szoros, vagy a Királyhágó. Az útjuk során megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát és Tamási Áron síremlékét. Kapcsolatot alakítottak ki a székelyudvar-helyi Kós Károly Szakközépiskolával és a csíkszeredai Székely Károly Gépipari Iskolaközponttal. A hazaérkezést követően egy értékelő óra keretében gyűjtötték össze és beszélték meg élményeinket, tapasztalatainkat.

K. E.

2010. július 16.

Hestia tüze és az extrém sportok

Szűcs György a Hestia egyik fellépésénA város extrém sportokat kedvelő fiataljai mára már belakták a néhány hónapja átadott pályát a Pusztai László Sporttelep mellett. Erre a helyszínre szervezett Szűcs György, a szentesi Hestia Tűz és Fény Show Kft. vezetője egy találkozót, amelyen egy szegedi filmműhely videófilmet forgatott Szentes ezen sportágait művelő tizen-és huszonéveseiről.

A június 11-én, vasárnap, a késő esti órákban kezdődött forgatáson a már említett Hestián kívül a Vortex – extrém akrobatikával és harcművészettel foglalkozó – társulata, gördeszkások, korcsolyások, bmx-esek és mountainbikeosok szerepeltek. A későbbiekben az internetre felkerülő és a média rendelkezésére bocsátott film célja egyrészt az, hogy ezek a tehetséges fiatalok, akik szinte professzionális szinten művelik a hobbijukat, példaképként szerepelhetnek a fiatalabb generáció előtt. Szűcs György úgy véli, a sportszeretetük érdekes lehet akár az idősebbek számára is és mindenképpen figyelemfelkeltő abból a szempontból, hogy így széles körben megmutathatják, milyen az underground élet Szentesen. A Hestia ügyvezetőjének nem titkolt célja volt továbbá ezzel az összejövetellel az, hogy városunkban is elnyerhesse méltó helyét az extrém sportok és a tűzzsonglőrködés lenyűgöző világa.

– Néha egy kissé nehézkes ebben a városban valami újdonságot bevezetni a köztudatba – magyarázta. – Azt tapasztaltam, hogy a sportágak támogatása bizonyos sémák szerint zajlik. Nagyon nehéz helyzetben van az, aki egy teljesen új ösvényen szeretne elindulni. Jó példa erre ez a pálya, aminek természetesen nagyon örülünk, de tudni kell, hogy az ötletgazdának, Szabó-Szűcs Lászlónak közel tíz év kilincselése és kérvényírása előzte meg az elkészültét. Az általunk művelt tűzzsonglőrködést sem fogadják itt azzal a komolysággal, amelyet más városokban megkapunk. Míg itt gyakran az anyagköltséget sem szívesen fizetnék ki számunkra, addig Budapesten tisztességes fellépti díjjal honorálják az előadásainkat.

Szűcs György zárszóként hozzátette, hogy a forgatás utáni napon a csoportjuk a Hegyalja Fesztiválra utazik, ott fogják szórakoztatni a koncertek mellett másra is vágyó közönséget. A részvételük abból a szempontból mindenképpen figyelemre méltó, hogy mint mondta, a fesztivál történetében ők az első tűzzsonglőr társaság, akit meghívtak.

Králik Emese

2010. július 16.

Állati történetek

Az ember nem mindig humánus a házőrzőivel

Aki az állatvédelem területén tevékenykedik, nap mint nap átélhet olyan, nem hétköznapi helyzeteket, melyek hol happy enddel végződnek, hol inkább a szomorú tanulságot kell bennük keresnünk.

Nehéz napokat élnek át a HEROSZ szentesi menhelyén a hőség miatt. Minden kennelben dupla, tripla adag vizet helyeztek el, a ketrecekben zsúfolódó ebeknek. Széchenyiné Csergő Judit, a szentesi szervezet egyik vezetője elmesélte: a sok vízre azért is szükség van, mert az okosabb kutyák meg is fürdenek benne, így hűtik le magukat. A menhelyen nagyon odafigyelnek a jelenleg 230 kutyát számláló állományra. Többet már nem tudnak fogadni.

2010. július 16.

Papp Imre nyomában

Július 30-án, pénteken a Tápiószelére történő kirándulással folytatódik a "Papp Imre nyomában a permakultúrával a szentesi határban" című rendezvénysorozat, amely a Király István Kertbarát Kör és a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület közös szervezése. A programban a tápiószelei Agrobotanikai Intézet, az arborétum,  a Blaskovich Múzeum köznemesi kúriamúzeuma, Baji Béla kertészmérnök permakultúrával gondozott területe, valamint a Néprajzi Ház megtekintése szerepel. Július 31-én, szombaton 9.30-kor Papp Imre Szeder temetőben levő sírjánál koszorúzásra kerül sor születése 110. évfordulója alkalmából.

Az önköltséges kirándulásra jelentkezni a zoldag96@freemail.hu vagy a 06-30/317-7094-es telefonon július 27-ig lehet.

2010. július 16.

Hőguta fenyegeti házi kedvenceinket is

Hirtelen jött az igazi júliusi kánikula. Van, ahol a tűző napon, láncra verve tartanak kutyát, így az állatok rövid időn belül hőgutát kaphatnak és el is pusztulhatnak. A felelőtlen gazda ilyen esetben az állatkínzás bűncselekményét követi el, amiért két évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. Hogy ez ne következzen be, az Orpheus Állatvédő Egyesület néhány tanáccsal látja el a gazdákat.

A kutya önszántából, a nagy melegben soha nem mozogna a tűző napon. Ha mégis ezt kell tennie, akkor tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha nem elegendő. Ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát. Fontos a napjában többször újratöltött vizes tál. Ha módunkban áll, nedvesítsük be a bundáját, úsztassuk, és legfőképp ne kívánjunk tőle csúcsteljesítményt.

A napon hagyott autó belseje hamar hatvan-hetven fokosra is felhevülhet. Ha állatunk is velünk utazik, még véletlenül se hagyjuk a gépjárműben.

Ha megtörtént a baj, a kutya intenzíven liheg, a nyelve sötétebb a megszokottnál és állandóan kilóg a szájából. Az oldalán fekvő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben.

A háziállatokért a gazdák a felelősek. Egy kis odafigyeléssel elkerülhető az állatok veszélyeztetése.

2010. július 16.

Szentesiek a válogatottakban

Miskolczi KittyKecskeméten készül az Olimpiai Reménységek Viadalára az 1994-ben született lányokból álló vízilabda válogatott, Oltyán Gyula irányításával. A nemzetközi tornára Dunaújvárosban kerül sor július 16-18-a között Kanada, Csehország, Szlovákia, Ukrajna, valamint hazánk 1994-ben illetve 1995-ben született lány vízilabdázóinak részvételével.

Az Oltyán által irányított válogatottban három szentesi játékos is szerepel, Gémes Alexa, Rácz Daniella és Tö-rőcsik Fatime személyében. A kapus Balázs Adrienn is részt vett a foglalkozásokon, de kézsérülése mi-att haza kellett utaznia. A '95-ös születésű lányok között is találhatóak szentesiek, nevezetesen Magyar Tamara és Bene Viktória. Hogy aztán közülük ki lesz ott a dunaújvárosi viadalon, az a hét közepi keretszűkítéskor derül majd ki. A Merész András vezette junior válogatott szintén nemzetközi vizekre evez majd, hiszen a július 24-én kezdődő Európa-bajnokságot Ukrajnában rendezik majd. A csapattal készült, és várhatóan tagja lesz a nemzeti együttesnek Miskolczi Kitti, aki Hollandiában és Görögországban is részt vett a gárda felkészülési mérkőzésein. A junior válogatott Görögországban megnyerte a tornát. Ott a házigazdákon kívül Szerbia, Franciaország és Ausztrália csapatait verték a mieink, míg Hollandiában a vendéglátók mellett a görögökkel, az ausztrálokkal és Kanadával játszottak a Merész-tanítványok. A mester valamenynyi összecsapáson kezdőként számított a szentesi játékosra.

Kittitől megtudtuk, hogy június 14-e óta készül együtt a társaság. Akkor még Balázs Adrienn és Gémes Alexa is a bővebb játékoskeret tagja volt, ők ketten később lettek a keretszűkítés "áldozatai". A balkezes, ún. "rosszkéz" oldalon játszó Kitti szerint a görögök és az oroszok lehetnek a mieink legnagyobb ellenfelei. A junior válogatott az előző Európa-bajnokságon a negyedik helyen végzett, most azonban éremmel szeretnének hazatérni a lányok augusztus elején.

Hering Viktor

2010. július 16.

Győrkőcolimpiai bajnokok

Több címet is elhoztak a gyerekek

Három egyesület tagjai utaztak GyőrbeIdén harmadik alkalommal rendezték meg a Győr-kőcfesztivált. A Győrben július 1-4. között zajló, sporttal egybekötött kulturális fesztivál arról nevezetes, hogy ilyenkor átadják a város kulcsát a gyerekeknek, s az egész belváros a rendelkezésükre áll.

A rengeteg program részeként másodszor került sor a győrkőcolimpiára, amelyen a tavalyihoz hasonlóan ezúttal is indult szentesi csapat. Tizenkét város, köztük a lengyelországi Poznan, a szlovéniai Banja Luka és a szlovákiai Dunaszerdahely is képviseltette magát, így nemzetközivé vált az esemény. Egy szép új létesítményben, a Barátság Parkban rendezték meg négy sportág küzdelmeit a gyerekek számára úszásban, kézilabdában, atlétikában és labdarúgásban. Városunkból Czesznak György, Vincze Edit és Vidovicsné Szamosi Csilla vezetésével három egyesület közösen nevezett a győrkőc-olimpiára: a Szentes Városi Úszó Club, a Szentesi SI és a KSZSE sportolói versenyeztek egy csapatban. Bár csak három sportágban tudtak rajthoz állni, ez is elegendőnek bizonyult az összesített olimpiai bajnoki cím elnyeréséhez. A kézis lányok mind saját sportágukban, mind atlétikában remekeltek: a kézilabdában olimpiai bajnokok lettek, csakúgy, mint tavaly. Atlétikában ugyan csak a dobogó harmadik fokára állhattak, de sok egyéni érmes helyezés született. Az úszók is halmozták a kiváló egyéni eredményeket, 50 gyorson Csatlós Vanda, háton Lantos Xénia mellen pedig Szabó Réka lett első, s a 4x50 méteres gyorsváltóban Szentes "A" csapata nyert, Csatlós, Lantos, Szabó, Héja Ágnes összetételben.

Végül a pontversenyben hat ponttal sikerült a szentesi delegációnak megelőznie a fociban is induló Banja Luka csapatát. A kézilabdás győzelem mellett így tehát az összesített olimpiai bajnoki címet is elhozták a mieink. Csatlós Vanda az úszóknál bizonyult a legeredményesebb versenyzőnek, ő egy nyíltvízi úszást is megnyert. Érdekesség ugyanis, hogy a záró napon uszodán kívül is versenyeztek az úszók, egy holtágban 400 métert teljesítettek.

A négynapos viadalról sok élménnyel gazdagodva térhettek haza a gyerekek, akik jártak állatkertben, aqua-parkban és lampionokat is eregettek számukra.

D. J.

2010. július 16.

Készül a Kinizsi

Megkezdte a felkészülést a megyei másodosztályú bajnokság küzdelmeire a Szentesi Kinizsi labdarúgó csapata. Az együttes heti három edzéssel erősít a pontvadászatra, egyelőre Nagy András vezetésével. Az, hogy ki lesz a Kinizsi vezetőedzője, augusztus elejére dől el véglegesen.

Az ifjúsági és a felnőtt keret együtt edz, összesen 25-26 labdarúgó vesz részt a foglalkozásokon. Távozó a csapattól a kapus Vadász Bélán kívül nincs, új játékosok viszont vannak, de a bajnokság augusztus 14-i rajtjáig még várható játékos-mozgás a klubnál. Ami a legfontosabb, hogy Kinizsinél készül három kapus is, ami azért különösen bíztató, mert az elmúlt szezonban ez a poszt volt az egyik legsebezhetőbb pontja a gárdának. Nagy András úgy tájékoztatta lapunkat, hogy felkészülési mérkőzések is szerepelnek a programban, öt-hat barátságos találkozót szeretnének lejátszani a bajnoki rajtig. Az ellenfelek kiléte még kérdéses, eddig az a biztos, hogy a Kunszentmártonnal és a Csanytelek együttesével biztos megmérkőzik majd a gárda. A labdarúgók edzése most még meglehetősen monoton, hiszen leginkább futás szerepel az "étlapon", a labdás foglalkozások egyelőre háttérbe szorultak.

H.V.

2010. július 16.

Az ergométer verseny helyezései

Az elmúlt hétvégén a Kurca Regatta rendezvényen a nemrégiben alakult Kurca Evezős és Szabadidős Sport-egyesület szervezésében ergométeres erőfelmérésen vehettek részt az arra vállalkozók. Kategóriánként az első két, illetve három helyezettet díjazták. A verseny eredménye a következő.

Első kategória fiúk: 1. Nyercsik Balázs, 2. Nyercs Lőrinc, 3. Asszalai Dániel, lányok: 1. Rácz Boróka Zsóka, 2. Péter Jázmin, 3. Csepcsényi Szimonetta. Második kategória fiúk: 1. Nagy Róbert, 2. Hegedűs László, 3. Apjok Viktor, lányok: 1. Pető Gyöngyi, 2. Pető Dóra. Harmadik kategória férfiak: 1. Varga Zsolt, 2. Szabados Sándor, nők: 1. Polareczky Éva, 2. Polareczky Márta. Negyedik kategória férfiak: 1. Veres Krisztián, 2. Csurgai Gábor, 3. Tóth Dániel, nők: 1. Ágostonné Debreczeni Erzsébet, 2. Huszkáné Debreczeni Edit, 3. Kiss Hajdú Anikó.

A szervezők kérik azokat, akik nem voltak ott az eredményhirdetésen és nem tudták átvenni az emléklapot és a nyereményt, jelentkezzenek a szentesevezes@gmail.com e-mail címen, vagy a 06-30/492-8264-as telefonszámon.

2010. július 16.

Hevesi Tamás és a foci

Hevesi TamásHevesi Tamásnak három nagy szerelme van, szinte fontossági sorrend nélkül, a család, a zene és a foci. Ő a női U-17 es válogatott szövetségi kapitánya, és egy kis belvárosi női labdarúgóklubot is vezet a fővárosban. Vele beszélgettünk erről a szenvedélyéről.

– A kormányváltás után a hazai futballtársadalom óriási várakozással tekint a jövőre, hiszen köztudott, hogy az ország jelenlegi vezetői sportszeretetükről is híresek. Reménykedünk, hogy az utánpótlás-neveléssel vagy a műfüves pályák építésével alapvető feltételek fognak változni.

2010. július 16.

Hőguta

Anyós a halálos ágyon:
– Jaj, meghalok, jaj, végem van!
Felnéz a plafonra:
– A plafont meg meszelni kéne.
Mire a vő:
– Anyuka, egyszerre csak egy dologra koncentráljon!

2010. július 16.

Kis kukta

  • Zöldbab füstölt hússal bográcsban
  • Bolgár pásztornyárs parázson sütve
  • Rizssaláta tojással
2010. július 16.

Hőség? Riadó, itt a kánikula!

Harmadfokú hőségriasztás

Talán a vízben a legelviselhetőbb a hőségAz országos tiszti főorvos július 14-től július 18-ig harmadfokú hőségriadót rendelt el hazánk területére. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal fokozottan felhívja a lakosság figyelmét a hőhullámok okozta káros egészségi hatások és megelőzésének lehetőségeire, az általános magatartási szabályokra.

A kánikulai meleg, a tartósan magas hőmérséklet fokozottan megviseli a szervezetünket, és károsan befolyásolhatja az egészségi állapotot.

2010. július 16.

Szentesen az Ibiza Sound

Nyugodtan mondhatjuk, hogy Szentesen a nyár legnagyobb diszkójára került sor július 10-én, szombaton a Pusztai László Sporttelepen.

A fiatalok már hetek óta adják egymásnak az információt, hogy hol lesz a következő Ibiza Sound Show. Ennek a sorozatnak a harmadik állomása városunkban volt, ahová több ezer szórakozni vágyó fiatalt vártak. A buli sikeres volt, mert Szegedtől Budapestig, Gyulától Dunaújvárosig jött az ifjúság a rendezvényre. A szervezők igazi show-t varázsoltak ide pálmafákkal, légi akrobatákkal, melyet 40 ezer watt hanggal, több ezer watt fénytechnikával és lézer show-val tettek még élvezetesebbé.

2010. július 16.

Hatvanhárom bajnoki pont

Almási Gyula, Koszta Gergő és Szemerédi MátéAz elmúlt hét végén Székesfehérváron rendezték meg az ifjúsági és junior atléták országos bajnokságát, ahol. Merza Sándor edző tanítványai képviselték Szentest.

Négyszáz méteres síkfutásban Szemerédi Máté új egyéni csúccsal – mely egyben ifjúsági arany jelvényes eredmény – is negyedik helyezést ért el, kétszáz méteres síkfutásban az országos döntőbe jutott és hetedik lett. Almási Gyula száztíz méteres gátfutásban és hármas ugrásban is hatodik helyezett lett. Koszti Gergő az egyik leginkább embert próbáló atlétikai számban, a 3000 méteres akadályfutásban nyolcadik helyezést ért el. Erdélyi Eszter 100 méteres síkfutásban tizenkettedik lett. A jó eredmények  összesen 63 bajnoki pontot is hoztak az egyesületnek.

Merza Sándor, értékelve az eredményeket elmondta, hogy a meglehetősen elhanyagolt szentesi futópályán felkészült versenyzők mindegyike megfelelt az elvárásoknak és amennyiben a pálya állapotán a sportközpont munkatársaival együtt javítani tudnak a további jó eredmények sem maradnak el. A felkészülési lehetőségek javítása azért is szükséges , mert Szemerédi Máté eredményeivel már a válogatott keret ajtaján kopogtat és meghívása rövidesen várható.

B. Sz.

2010. július 16.

Nyári egyetem

Tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetemet. A július 19-től 23-ig tartó rendezvény ünnepélyes megnyitója július 19-én, hétfőn délelőtt 9 órakor lesz a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban. A "Szívemből szól a dal" című emlékműsorban közreműködik: Gáspár Tibor színművész és Presits Tamás operaénekes.

2010. július 16.

Családi események

Született: Rapos Sándor és Tari Ildikónak Csaba, Varga Antal és Katona Orsolya Annának Anna, Nagy Henrik és Tóth Eszternek Eszter, Czombos Gábor és László Erikának Bátor Dániel, Lévai Sándor Vilmos és Római Zsanettnek Martin Vilmos, Kovács Attila és Tisza Teréziának Dorina, Szabó István és Csendes Lujza Katalinnak Léna nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Kört-vélyesi Zsolt László és Prikoda Eszter, Deák Attila és Kun Marietta, Trenka Norbert és Bakai Julianna, Gulyás Norbert és Kölln Andrea.

Elhunyt: Magyar Mihályné Czakó Ilona, Gál Martin, Túri Rókus, Fülöp Mihály Ferenc.