2010. július 16.

Augusztus végére készül el a Kossuth utca

Az áruház mellett megszűnik a kispiacJúlius 9-én tájékoztatták a sajtó képviselőit az önkormányzat tagjai arról a beruházásról, amely június eleje óta a Kossuth utcán folyik. Szirbik Imre polgármester elmondta, hogy a felújítás gondolata a kilencvenes években fogalmazódott meg. A kérdést éveken keresztül viták övezték, de három évvel ezelőtt kompromisszum született és 430 milliós ráfordítással elkezdődhetett a rekonstrukció.

– Az elmúlt évtizedekben a belvárosban élők és itt közlekedők helyzetét rendkívül megnehezítette a kamionforgalom, amely a Kossuth utcán haladt át. Első lépés tehát az elkerülő út megépítése volt – ismertette a polgármester. – Sok vitát váltott ki például a belváros felújításával kapcsolatban az, hogy jelzőlámpás, vagy körforgalmas csomópontok legyenek-e. Pályázaton 200 millió forintot nyert a város, a másik része saját erő. A munkálatok szakaszokban folynak, mert úgy véltük, így kevésbé lesz zavaró a lakosság számára, továbbá a közműáthelyezések és a nagyobb, teljes lezárást igénylő munkálatok is gördülékenyebben folyhatnak.

A pénzügyi-műszaki koordinációért felelős önkormányzati megbízott, Sáfrán Bálint hozzátette, hogy a munka augusztus végére lesz kész. A liget bejáratától a Rákóczi utcáig, onnan pedig a Fábiáni úti kereszteződésig két kilométernyi aszfaltozott kerékpárútnak, a belvárosban 5 ezer négyzetméter járdaburkolatnak és 10 ezer négyzetméter felújított útfelületnek a kivitelezője a száz százalékban önkormányzati tulajdonú Városellátó Intézmény.

Készül a járda a postával szemben– Új, az eddigitől teljesen eltérő megjelenésű kerékpártárolókat helyezünk ki. Ezek modernek, jobban használhatóak lesznek, mint a jelenlegiek – számolt be Baloghné Berezvai Csilla főkertész. – Ahol csak lehet, zöld felületet alakítunk ki, a fák közötti részeket összenyitjuk és közéjük cserjéket ültetünk. Az utcabútorok, hirdetőtáblák helyét még nem tudjuk pontosan. Majd a felújítás végeztével lehet eldönteni, hogy hol fognak jól mutatni.

Varga Sándor, a Városellátó Intézmény vezetője és Forrai Ferenc felelős műszaki irányító arról számoltak be, hogy a Klauzál és Bocskai utcák között tizenhat parkolóhely szűnik meg, a legutóbb átadott körforgalom – a Kossuth és a Klauzál utcák kereszteződésében – a hónap végére lesz teljesen kész. Szintén körforgalom épül a Rákóczi és Kossuth utcák találkozásánál, a Mátyás király és Kossuth utcai csomópontban pedig terelőszigetet alakítanak ki. A további felújítási munkálatok, úgy, mint az Ady Endre-Kossuth utcai körforgalmi csomópont és a Csongrádi úti Kurca-híd a következő év feladatai közé fog tartozni.

A körforgalom egyelőre szokatlannak tűnik a helyi közlekedők egy része számára. Mivel a városban hosszú évtizedekig nem találkoztak ezzel a rendszerrel, néhányan bizonytalanok a szabályokkal kapcsolatban. Szirbik Imre azt fűzte hozzá, hogy a lakosságtól nagyobb figyelmet, a médiától folyamatos információ-átadást kér ebben ez ügyben.

Králik Emese