2010. május 21.

Ismét külföldön a Zsoldos diákjai

A Zsoldos diákjainak egy csoportjaNéhány héttel ezelőtt tájékoztattuk az olvasókat arról, hogy a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola diákjai Franciaországban voltak tanulmányúton. Most ismét hasonló hírrel szolgálhatunk: a Tempus Közalapítvány pályázatán nyert összegből 15 tanuló egy négyhetes gyakorlatot töltött Németországban.

A 9 fodrászból és 6 villanyszerelőből álló csoport Müllheimben töltötte az április 12-től május 8-ig tartó időszakot. A fiatalokat négy pedagógus kísérte; Halász Szabó Pál, Juhász Anita, Kenyeres Zsuzsanna és Medgyesi Arnoldné. Hasonlóan az előző csoporthoz, most is tartottak a gyerekek számára egy nyelvi felkészítő tanfolyamot. Nagy lelkesedéssel tanulták a németet. A nyelvtudás, a megbízhatóság és a jó tanulás volt az utazás feltétele. A fiatalok szállása egy laktanyában volt, ahol rájuk is ugyanazok a szabályok vonatkoztak, mint a katonákra. A hétvégéket kirándulásokkal töltötték, igyekeztek minden látnivalót megnézni a város környékén. A tanulók számára az alapítvány költőpénzt biztosított, amellyel maguk gazdálkodhattak.

A város a német-francia-svájci hármas határnál fekszik, így a diákok közül néhányan másik országba jártak át reggelente dolgozni. Két fiatalember, László Zoltán és Viglási László elmondták, hogy mindenki más-más helyen töltötte az egy hónapot, így rá voltak arra szorítva, hogy az idegen nyelvet használják a kommunikációban. A némettel is jól boldogultak, de olykor az angol is segítségükre volt. A külföldi kollégáik mindenben támogatták őket. Sokat fejlődött a szakmai szókincsük és a tudásukat gyarapította az is, hogy néhány olyan eszközzel, szerszámmal is megismerkedtek, amelyet itthon még nem használtak.

Két fodrász tanuló, Csiki Erika és Otrosinka Richárd szintén élményekkel tele tért haza. Tőlük megtudtuk, hogy eleinte voltak kis problémák a nyelvi nehézségek miatt, de idővel ők is elsajátították a német szakkifejezéseket. A két ország szakképzése közötti különbözőségre is felfigyeltek. Ott az első osztályosok már a vendégeknek is vágnak hajat, míg Magyarországon az első évesek csak a modelljeiken gyakorolhatják a hajvágást. A tanulmányút hasznos volt számukra nyelvgyakorlás szempontjából, megfigyelhettek új technikákat, továbbá az önállóságukat is próbára tehették.

A Zsoldos diákjaival a gyakorlati helyeken nagyon meg voltak elégedve, néhányukat arra biztattak, hogy az iskola elvégzése után térjenek vissza hozzájuk dolgozni. Mi sem árulhat el többet az ott végzett munkájukról, mint, hogy többek között a német fodrászkamara elnöke személyesen ismerte el a diákok rendkívül alapos elméleti felkészültségét és precizitását. A müllheimi iskolával kialakult partneri viszony a továbbiakban is élni fog, a német diákok is szeretnének majd Szentesre jönni egy hasonló tanulmányútra. Az ottani megyei elnök-asszony, Müllheim polgármestere, a regionális oktatásért felelős vezetőség, az iskola vezetése, de még a laktanyaparancsnok is mind hasznosnak vélték az együttműködést.

A Zsoldos középiskola igazgatója, Pintér Etelka hozzátette az elhangzottakhoz, hogy egy ilyen pályázat tető alá hozatala rendkívül nagy munka, de kétség sem férhet a hasznához. Igyekeznek minden szakmacsoport számára hasonló lehetőséget biztosítani, ezért a német partneriskolát - amelynek a felkutatásában a Csongrád megyei önkormányzat segített - például olyan szempont szerint keresték, hogy villanyszerelőket is tudjanak fogadni. Az iskolában ezek a lehetőségek egyre ismertebbek a diákok körében, a német útra már túljelentkezés volt. További partnerintézményeket szeretnének találni és ha ismét adódik alkalom, újra pályázni fognak egy hasonló szakmai gyakorlati lehetőségre. Úgy érzi, a diákjaik számára olyan esély biztosítanak, amelyek által ráéreznek a tanulás, a nyelvtudás és a kifogástalanul végzett munka fontosságára.

Králik Emese