2010. május 21.

Ülésezik a testület

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja soros ülését a képviselő-testület. A napirendben nagyobb fajsúlyúnak mondható a kórház tájékoztatója a város egészségügyi, egyben az intézmény helyzetéről. Az előterjesztések között a Klauzál Gábor Általános Iskola ötéves beszámolója is szerepel a programban. Ami már látható: most zajlik az iskola felújítása, várhatóan a tanév kezdetére elkészül. És ami tény: lejár Tariné Lantos Piroska igazgatónő mandátuma. A meghirdetett állásra egy pályázó jelentkezett az iskolából, elbírálása is most van napirenden.

Az önkormányzati gazdasági társaságok beszámolója előtt Szirbik Imre polgármester így nyilatkozott: örvendetes, hogy a város nagyobb társaságai nyereséggel zártak, ami azt jelenti, hogy a szolgáltatásuk mellett a gazdálkodásuk színvonala is megfelelő.

A következő: átfogó értékelés a gyermekvédelmi, gyermekjóléti feladatokról. Mellé a gyámhivatal is tájékoztatást adott be. A kétévenkénti kötelező beszámolóból kitűnt, hogy az elmúlt két év gazdasági nehézségei a családon belül a gyermekek sorsára is rányomta a bélyegét. A város sok családon próbált segíteni, igyekezett kiegyenlíteni az őket ért károkat.

Mit lehet tudni a Pendola Kft. működéséről, a Petőfi Szálló ügyéről? A polgármester elmondta: jelenleg banki szakaszban van a hitelelbírálás, megkezdődött a leendő kivitelezők kiválasztása, a beígért munkálatokat tartani tudják.

Mint ismeretes, a Liget Kft. ügyében már döntött a képviselő-testület, végelszámolással megszűnik. Vagyona a végelszámolás után a városra visszaszáll, az önkormányzat a vendéglőt bérbeadás útján kívánja hasznosítani.

A költségvetés tárgyalásakor vitát váltott ki az egyházi iskolák úszásoktatásának kérdése. A testület áttekintette lehetőségeit, és a most beadott előterjesztés már arról szól, hogy az önkormányzat az egyenlő bánásmód jegyében támogatja az egyházi iskolák tanulóinak úszásoktatását.

A fejlesztési ügyek közül a polgármester két dolgot emelt ki. A városközpont rekonstrukciójához kapcsolódóan a Szentes Városi Szolgáltató Kft. távfűtés-rekonstrukciós pályázatot nyert, ennek keretében termálvezetékek átépítése és felújítása szerepel. Most arra nyílt lehetőség, hogy a munkagödörben anyagköltség mellett elhelyezzék azt a plusz csővezetéket, amellyel a kórház területén lévő gyógyvízkút vizét a strandra, illetve a majdan létesülő két szállodába elvezethesse. Ezt tartalmazza a költségvetés. A munkák fedezete az a megtakarítás, amivel olcsóbban tudtuk megvenni az Ilona-parti termálkutat, mint az a kiírásba szerepelt - tájékoztatott a polgármester.

(lovas)