2010. május 21.

Támogatást nyertek

Aláírták az első szerződéseket

A város önkormányzatánál kamatmentes visszatérítendő kölcsönre írtak ki pályázatot a helyi vállalkozások részére. A nyertes pályázók első csoportja május 19-én, ünnepélyes keretek között írta alá a szerződést.

Szirbik Imre polgármester annak a meggyőződésének adott hangot, mely szerint a leghatékonyabb gazdaságpolitikai eszköz a vállalkozásfejlesztés. Az önkormányzat első, ilyen irányú törekvései mintegy 10 évre nyúlnak vissza, ekkor létesült Szentesen az ipari park.

- Egy évvel ezelőtt kérdőívekkel kerestük meg a helyi vállalkozókat, azt tudakoltuk, mit gondolnak, miben segíthetné a fejlődésüket az önkormányzat. A válaszadók jó része az anyagi segítségnyújtást emelte ki - folytatta a városvezető. - Azt a célt tűztük magunk elé, hogy a kis- és középvállalkozásokat, valamint a mikro-vállalkozásokat hozzásegítsük más egyebek mellett a technológiai fejlesztéshez és a munkahelymegtartáshoz. A város az imént említett célokra mintegy 100 millió forintot különített el, a mostani pályázaton összesen 12 millió összegű kölcsönt lehetett igényelni.

Ezt a gondolatmenetet folytatta Horváth István, aki a Kereskedelmi és Iparkamara kistérségi elnökeként vett részt a sajtótájékoztatón.

- Ha önök sikeresek lesznek, azzal jó példát mutatnak a város többi vállalkozója számára. Legközelebb még többen jelentkeznek erre a lehetőségre és ez egy gazdaságélénkítési lavinát indíthat el a térségünkben.

Móra József önkormányzati képviselő a következőket fűzte hozzá az elhangzottakhoz:

- Az egyik szemem sír, hiszen az önkormányzat részéről született elhatározás óta egy év telt el, ami hosszú idő. A másik viszont nevet, mert örömmel látom, hogy voltak olyan vállalkozások, amelyek bátran pályáztak és meg akartak felelni az összetett feltételrendszernek. Az elmúlt hétvégén lezajlott expo is megmutatta, hogy a városban van gazdasági és szellemi potenciál, Szentes tovább tud fejlődni.

Legfeljebb 3 millió forint, három év alatt kamatmentesen visszatérítendő támogatásra lehetett pályázni, a legközelebbi hasonló alkalom ősszel lesz. Az Árok Kft., Barna Péter egyéni vállalkozó, az Infoker 2010 Kft., a Kera-Form Studio Kft., a Pro Horto Kft. és Vukovich Sándorné egyéni vállalkozó voltak a forduló nyertes kérelmezői. A kölcsönnel megvalósuló fejlesztések összértékét az önkormányzat több, mint 55 milliós nagyságrendűre becsüli és 20 munkahely megtartását, illetve újak létrehozását eredményezi.

K. E.