2010. május 21.

Ismét önálló a szentesi gimnázium

A fenntartó Csongrád Megyei Közgyűlés különválasztotta a Horváth Mihály Gimnáziumot a korábban vele összevont Boros Sámuel Szakközépiskolától. A július 1-jei hatállyal hozott döntés értelmében a szakközépiskola gazdasági feladatait a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola látja el. Ezzel a határozattal lehetőség nyílik arra, hogy Szentes önkormányzata tíz év után visszavehesse a gimnázium működtetésének jogát és felelősségét. Ismeretes, a város önkormányzata korábban mind a négy szentesi középiskolát vissza akarta venni, a törvény értelmében azonban a megyének csak a gimnáziumot kell visszaadnia, mert a szentesi diákok aránya itt haladja meg egyedül az 50 százalékot.

- A város kezdeményezője volt a visszavételnek, feltehetően él is a lehetőséggel. Mind a négy középiskolát szeretné visszavenni, a fenntartó azonban most csak a gimnáziumhoz járult hozzá - fordultunk a témával Szirbik Imre polgármesterhez.

Először is szeretnék pontosítani: nem döntött a megye a visszaadás kérdésében. Az előterjesztés úgy szólt, és amiben döntött, hogy szétválasztotta a Boros Sámuel iskolát és a gimnáziumot, s a Borost hozzácsatolta a Zsoldos és Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola alkotta intézmény-együtteshez.

A polgármester a következő magyarázatot adta:

- Ez nem jelenti azt, hogy az átadás folyamatban van, a város egyértelműen kifejtette álláspontját, hogy mind a négy intézmény visszavételére igényt tart. Ha az önkormányzati törvény addig nem fog módosulni, ezt egyoldalú nyilatkozattal meg is teheti az önkormányzati választások utáni hat hónapon belül. Hát ehhez akkor nem kell a megyének a hozzájárulása, ez a törvény erejénél fogva történik. Amiért a megye ezt a lépést megtette, az egyszerű belső technikai okra vezethető vissza, amelyhez személyi összefüggések is járulnak.

- A gimnáziummal kapcsolatban tavaly voltak olyan fejlesztési tervek a megyei önkormányzat részéről, melyhez a szentesi önkormányzat is adott volna pénzt. Történtek ebben előrelépések?

- Erről nem tudok. A tervekből, melyeket nagy dérrel-dúrral bejelentettek, hogy a 150. évfordulóra 150 millió forintot kap a gimnázium, semmi nem lett. Ahogyan a kisebb tervekből sem. A város vállalta azt, hogy 8 millió forinttal támogatja a fejlesztést. A beígért segítségért még senki sem jelentkezett, a beruházást sem indították el, tehát a nagy ígéretekből semmi nem valósult meg.

- Vállalja az önkormányzat a gimnázium fenntartását, ha csak erről az egy intézményről lehet szó?

- A szentesi önkormányzatban érvényes döntés született arról, hogy mind a négy intézményt szeretné a fenntartásába visszavenni, hiszen pénzügyileg mind a négy összefügg, szerintem ebből a csomagból nem szabad a legköltségesebbet kiemelni. Úgy gondoljuk, hogy úgy teljes a város középiskolai rendszere, ha a testület mind a négy intézményről hozott álláspontját elfogadja a megye.

(lovas)