2010. május 7.

Kis kukta

Epres túrógombóc

Hozzávalók 10-12 darab gombóchoz: 25 dkg túró, 16 dkg liszt , 6 dkg vaj, 1 tojás, 1 tojássárgája, 1 citrom héja, 1 csipet só, 3 cl rum, 10-12 szem nagy eper, a beleforgatáshoz vaj, zsemlemorzsa, vaníliás cukor.

Elkészítése: a túrót áttörjük, majd az olvasztott vajjal, a tojással és a tojássárgájával összekeverjük, ezután hozzáadjuk a citromhéjat, a rumot, a csipetnyi sót és a lisztet. A tésztát egy órán át hűtőben pihentetjük. Zsemlemorzsát vajban megpirítunk, vaníliás cukrot keverünk hozzá, és félretesszük. Az epret megmossok, megtisztítjuk.

A tésztából tenyérnyi, lapos pogácsákat formázunk, 1 szem epret ráteszünk, és gombócokat készítünk. Enyhén gyöngyöző, forrásban lévő, sós vízben kb. 15 perc alatt kifőzzük. A pirított zsemlemorzsába forgatjuk és porcukorral meghintve tálaljuk.

Pulykamelles burgonya

Hozzávalók: 80 dkg burgonya, 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál pirospaprika, 1 evőkanál paradicsompüré, margarin a forma kikenéséhez, 1 dl tejföl, 1 dl tejszín, 2 tojás, 2 tojássárgája, csipetnyi chili.

Elkészítése: Egy tűzálló tálat kikenünk margarinnal, beleterítjük a főtt, karikára vágott hagymát és a csíkokra szelt húst. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fokhagymát, az apróra vágott petrezselymet, a paprikát és a paradicsompürét. Félpuhára pároljuk. Ezt a ragut öntjük a burgonyára, majd a maradék burgonyával befedjük. A tejfölt összekeverjük a tejszínnel, a tojásokkal, a tojás-sárgákkal és a chilivel. Simára keverjük, és a burgonyára öntjük. Előmelegített sütőben kb. 35 percig sütjük.