2010. május 7.

Kockázatok és követelések

Több a feladat a Szentesi Hitel-szövetkezetnél is

A gazdasági válság még mindig érezteti hatását, és ebben az időszakban - bár nem szívesen - újabbnál újabb kifejezésekkel ismerkedhetnek meg a hitelintézetek, bankok ügyfelei. Egyre gyakrabban hallani például a kockázatkezelőről, követelésbehajtóról, akikkel sajnálatosan mind többen kerülnek kapcsolatba. Nemrégiben a Szentesi Hitelszövetkezet keresett ebbe a kettős munkakörbe jelentkezőt. Írásunkban Holman István ügyvezető igazgató segít megérteni az olvasóknak, miért van szükség a kockázatkezelő munkájára, s egyúttal helyzetelemzésre is kértük.

A válság sok változást hozott a hitelintézetek életében is. A jogszabályi környezetet szigorították, az ügyfelek fizetési képessége drasztikusan romlott az elmúlt 1-2 évben, magyarázza az ügyvezető. A nagyobb bankoknál régebb óta működik az úgynevezett kockázatkezelés. 2006 óta jogszabály ajánlotta, 2008 óta pedig előírja, hogy kockázat kontroll funkciót kell az intézményeknek kialakítaniuk. Ez azt jelenti, hogyha az ügyfél benyújt egy hitelkérelmet, azt először egy kockázatkezelőnek - akinek van jogi ismerete és ért a hitelezéshez -meg kell vizsgálni. Szerepét különféle szabályzatok szerint határozzák meg, amelyben elsők között van az intézet kockázatkezelési politikája szerinti eljárás. Például, ha egy hitelintézet a stratégiájában meghatározza, hogy a mezőgazdasági szegmensben az idén hány milliót szeretne folyósítani, és mennyit új lakásvásárlásra, akkor elő kell írni a kockázatkezelőnek, hogy ezt ilyen szempontból értékelje.

Holman István megemlít egy előírást: egy hitelintézetnél különböző védelmi vonalak állnak fel, a legfelsőbb szint a közgyűlés, továbbá van felügyelő bizottság, belső ellenőr, ügyvezetés, melléjük a kockázatkezelési funkciót plusz védelmi vonalként írja elő a jogszabály. Lényege, hogy minél biztonságosabban történjenek Magyarországon a kihelyezések, mert köztudott, hogy a betétesek pénzével gazdálkodik minden hitelintézet.

A Szentesi Hitelszövetkezetnél is alkalmaztak kockázatkezelőt, de a megváltozott piaci körülmények hatására ez a munka most már önálló embert igényel.

- Sajnos, azt tapasztaljuk, hogy a válság hatására egyre több a hátralékos hitel, halasztási, szerződésmódosítási igényekkel keresnek fel bennünket. Ezt a feladatot nálunk eddig egy személy látta el. Tulajdonképpen ezt a két funkciót vonjuk egybe.

A hirdetésükre 33-an jelentkeztek. Ez mindent elmond a mai gazdasági helyzetről, a jelentős munkanélküliségről. Egy jogász végzettségű hölgyre esett a választásuk, aki május 1-jével kezd a szövetkezetnél.

- Ha egy hitelt kifolyósítunk, és az ügyfél nem tud elkezdeni fizetni, vagy megszakad a fizetés, felszólító, felmondó leveleket küldünk. Ha végképp nem tudunk vele egyezségre jutni, bíróságra kerül az ügye. Sajnos, néhány esetben sor került már - és még fog is - arra, hogy végrehajtás alá kerül az ingatlana. Ennek is minden műveletét dokumentálnunk kell, látszik tehát, tényleg egyre több a munka.

Olyan gond ez, ami kezelhető, véleményezi Holman István. - A mérleg szerinti eredmény-tervünket teljesítettük a tavalyi évben, de azt kell mondanom, sokkal nehezebben, jóval több munkával és kínosabb ügyek kezelésével. Nyilván, ha nem lenne ez a válságos időszak, jóval kedvezőbb eredménnyel is zárhattunk volna.

Azt látják, az őket érintő problémák országosak, mindenhol több energiát kell a hitel utógondozásra fordítani.

Az ügyvezető azt mondja, az idei év ugyanolyan nehéz lesz, mint a tavalyi. Nem látnak olyan jeleket, hogy javulna a helyzet.

Megnyugatatásul viszont megfogalmazza: - Úgy erősítjük a dolgozói létszámunkat, hogy fel tudjuk venni a harcot a válságban, próbálunk megfelelni a gazdaság kihívásainak.

(darók)