2010. május 7.

Előbb-utóbb bírságolni fognak

Az aktuális fűnyírási munkák elvégzését, a zöldfelületek karbantartását, a játszóterek környékét rendszeresen ellenőrzi a polgármesteri hivatal közterület-felügyelete. Bár egyelőre nem bírságolnak, idővel ezt fogják tenni.

Helyi rendelet írja elő, hogy a zöldfelületet csökkenteni nem lehet. A gyepen parkoló járművek után fű alig marad, kátyús lesz a föld, a sarat aztán felviszik az útra - egyik gond hozza a másikat, összegzi észrevételeit Kóczán István, a felügyelőség vezetője. Állandóan arra hivatkoznak a járművezetők, hogy nincs elég parkoló, s arra is, hogy nincs tiltó tábla sincs. Ez utóbbiak elhelyezését sem a közterület-felügyelők, sem a képviselő-testület nem tartja célszerűnek. Frekventált a kórház és a sürgősségi tömb közötti területen való várakozás. Az emberek nagy sietségükben nem mérik fel a parkolási lehetőségeket, pedig, mint Kóczán István mondja, a Sima Ferenc és a Borza utca kereszteződésében hatalmas terület áll rendelkezésükre.

Ami a fűnyírást illeti, nagyra nőtt fűnél szoktak szólni, vagy ahol valamilyen anyagot tárolnak. Jóindulatúan jelzik a problémát, nyomtatványokat helyeznek el a postaládákban, minden következmény nélkül. Mégis az a tapasztalatuk, hogy az emberek sokszor már erre is ingerlékenyen reagálnak. A bírság 3 ezer forinttól 20 ezerig terjedhet. Eljárás csak abban az esetben fordul elő, ha visszaesőről van szó, illetve illegális szennyvízelvezetés esetén.

Hasonló a helyzet a játszótereken is, ahol ugyancsak azt tapasztalták, hogy az emberek nem foglalkoznak a rendeletekkel. A tiltás ellenére bevisznek kutyákat, dohányoznak. A felügyelőség rendszeresen tart ellenőrzést, ám itt sem éltek még a bírságolás lehetőségével. Ez azonban már csak ideig-óráig megy, lassan elő kell venniük a bírságos tömböt, jegyzi meg Kóczán István. Szerencsére baleset még nem történt kutyák miatt, teszi hozzá. A büntetés itt is a fentiekben már említett összeg lehet.

Eljutott hozzájuk egy információ, hogy valakik a Mentettréten helyeztek el építési anyagot. A közterület felügyelő megemlít egy lehetőséget: aki bontást végez, kérhet díjmentesen konténert a városellátó intézménytől, s így elszállítható a törmelék.

Kóczán István örvendetesnek tartja, hogy a honvédség ellenőrzést tart a Tesco parkolójával szemben a katonaság egykori területén és a lőtereken megszaporodott illegális hulladék lerakása miatt. Ugyanis, ha nem tudják tetten érni a hulladéktól tiltott helyen megszabaduló személyeket, képtelenség velük szemben eljárni. A közterület felügyelőség szívesen venné a lakossági bejelentéseket, az 510-334-es vagy a 30/287-95-45-ös számokon, és az információt adó személy anonim marad.

D. J.