2010. május 7.

Hatezerötszázan a laktanyában

A Szent Anna utcai óvodások is jól érezték magukat a laktanyai programokonÁprilis 30-án a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj a hagyományaihoz híven rendezte meg a Műszakiak napját. Az idén második alkalommal közösen tartották a rendőrség napjával.

Reggel egyre gyülekezett a tömeg a laktanya előtt, jöttek csoportosan kicsik és nagyok. A helyi óvodák, iskolák diákjaitól kezdve a vidéki nyugdíjas klubok tagjaikig, de érkeztek Győrből is. A rendezvény 9 órakor az 1848/49-es hagyományőrzők ágyúlövésével, ünnepi zászlóalj sorakozóval kezdődött. A katonák tiszteletadással fogadták Benkő Tibor altábornagyot, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokát. A tábornok hangsúlyozta: a műszaki katonák méltóak elődeik hírnevére. Bizonyították ezt a balkáni helyreállítás munkáiban, az árvízvédelmi tevékenységekben, és a múlt évi Bevetési Irány 2009 gyakorlaton is.

Ezt követően dr. Lukács János rendőr dandártábornok, a Csongrád Megyei Rendőr-Főkapitányság parancsnoka köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, amikor szükség volt a honvédséggel való együttműködésre, az mindig sikeresnek bizonyult. Nyers József mérnök ezredes, a műszaki zászlóalj parancsnoka köszöntőjében kiemelte a honvédség és a város lakosságának jó kapcsolatát.

Volt program bőven a műszakiak napjánAz ünnepség következő részében kitüntetéseket adtak át. Szirbik Imre polgármester hagyományteremtő jelleggel, a "Honvédségért és Városért" elismerő oklevelet adott át a szentesi alakulat négy katonájának.

A díszmenetet követően elkezdődött a szórakozás. Színes programokkal készültek a szervezők. Majorettek bemutatója után katonai közelharc, a Vörös Bika műszaki erőpróba kezdődött. A műszaki technikai eszközöknél mindenki ki szerette volna próbálni milyen a vezető ülésben ülni, de sokan várakoztak a MI-8-as helikopternél is. Nagy sikere volt a T-72-es harckocsinak, ami könnyen gördült át egy személygépkocsin.

A rend őrei kutyás bemutatóval kedveskedtek, majd az épületből füstölték ki a bűnözőket. A tűzoltók szórakoztató show-műsorral mutatták be a tűzoltóság őskorának működését.

Kulturális programokban az alakulat csapatmúzeumának megtekintése mellett, képzőművészeti kiállítás, missziós kiállítás, múzeum pedagógiai foglalkozás, néptánc-, hip-hop-, ugrálóköte-les bemutató volt látható.

Fekvenyomó, kerékpáros, asztalitenisz versenyeken mérhették össze az erejüket és az ügyességüket a versenyzők. Megtekinthették a búvárok látványos bemutatóját. A gyermekeknek ugrálóvár, rodeó bika, kalandpark drótkötélpályákkal nyújtotta a szórakozást.

A Kurca partján katonai tábor is sok érdekességgel vonzotta az oda kilátogatókat. A Tisza partján ponton elemekből összeállított kompon utazhattak az érdeklődők.

Nagy sikere volt a víztisztító század által elkészített és behűtött, fél literes zacskós ivóvíznek volt, melyből 4000 darabot osztottak szét.

Délután a Dred együttes adott koncertet. A rendezvény sikerét és népszerűségét mi sem bizonyította jobban, hogy 6500-an látogattak el a laktanyába. Kifelé menetben egy látogató így fejezte ki a véleményét: "Azt hittük a tavalyi rendezvényt már nem lehet felülmúlni, de nektek sikerült".

Kép és szöveg:
Juhász László szds.