2010. március 12.

Kis kukta

Halfilé tejfölös gombamártásban

Hozzávalók: 1 cs. halfilé, zsemlemorzsa, 15 dkg trappista sajt, 1 fej hagyma, 20 dkg gomba, 3 dl tejföl, paprika, olaj, só.

Elkészítése: A tepsit kiolajozzuk, zsemlemorzsával megszórjuk, elkészítjük a gombapaprikást. A halfilét nagyobb darabokra vágjuk, és egy réteget rakunk a tepsibe. A következő réteg a tejfölös gomba és így tovább, amíg el nem fogy. A tetejére tejfölös gomba kerüljön és szórjuk meg reszelt sajttal. Forró sütőben, pirosra sütjük.

Kapros-juhtúrós tepsis csülök

Hozzávalók: 1 füstölt csülök, 2 kg héjában főtt burgonya, 20 dkg juhtúró, 1 nagy pohár tejföl, ízlés szerint apróra vágott kapor, só, bors, karikázott lilahagyma, vaj.

Elkészítése: A csülköt előző nap főzzük puhára, majd csontozzuk ki, amennyire lehet. Hagyjuk egyben és még melegen, tekerjük fel szorosan folpackba. Éjszakára tegyük hűtőbe. Másnap héjában főzzük meg a burgonyát, pucoljuk meg, vágjuk karikára és terítsük a kivajazott tepsibe. Sózzuk, borsozzuk, majd szórjuk rá a juhtúró felét. A csülköt éles késsel szeleteljük fel, és a krumpli tetejére terítjük. Vajdarabkákat teszünk minden csülökre, és az előmelegített sütőben addig sütjük, amíg egy kicsit megpirul. Közben a tejfölt összekeverjük a maradék juhtúróval és az apróra vágott kaporral. A megpirult hús tetejére kenjük, és csak annyi időre tesszük vissza, ameddig átforrósodik a tejföl. Tányérra szedjük, és karikára vágott lilahagymával megszórjuk a tetejét.