XLII. évfolyam 10. szám

2010. március 12.

Áthelyezték a kórház patikáját

Március 8-tól a Dr. Bugyi István Kórház járóbeteg szakrendelőjében (SZTK) várja a gyógyulni vágyó betegeket, a vásárlókat a gyógyszertár. A patika kialakítását a fenntartó megyei önkormányzat finanszírozta, továbbra is az intézmény működteti. A korszerű létesítményt nemcsak a kórház betegei használhatják, hanem bárki, akinek segítségre van szüksége.

A kórházi gyógyító munka minőségi ellátásához hozzátartozik a lakossági és a lakosság számára is elérhető nyílt gyógyszertár működtetése. Nem financiális, hanem elsősorban szakmai okból - jelentette ki dr. Baráth Lajos, a Dr. Bugyi István Kórház megbízott főigazgatója.

2010. március 12.

Fizethetünk utalvánnyal

A hideg étkezési utalvány majd 100 százalékos megadóztatásával mind a cégek, mind a dolgozók előnyben részesítik a melegétel utalványt.

A melegétel utalvány a törvénynek megfelelően felhasználható közétkeztetésre, tehát a szülők gyermekük óvodai, iskolai étkezését is fizethetik utalvánnyal, ami már Szentesen is elkölthető.

Az elfogadáshoz szükséges, hogy az önkormányzat vagy a menzát üzemeltető étkeztető vállalkozás utalvány-elfogadói szerződést kössön a forgalmazóval.
Szentesen szülői megkeresésre kötöttek szerződést az utalványszolgáltatóval, ahol így 18 intézményben lehetséges az utalvánnyal fizetés - mondta Dohányné Jelenfi Ilona, a Központi Gyermekélelmezési Konyha vezetője. Szentesen így kívánnak segíteni a szülők helyzetén - olvasható abban a sajtóközleményben, amit a Sodexo Pass küldött a szerkesztőségnek.

2010. március 12.

Pályaavatás

Ünnepélyes keretek között avatják fel az extrém sportpályát március 20-án, szombaton 10 órakor. Először az ifjúsági ház mögötti gyalogos Kurca-hídon tartanak tavaszköszöntőt, majd ezt követi az avatóünnepség, ahol ízelítőt mutatnak be a jelenlévőknek e sport művelői. A sportszállónál lévő bázist Szirbik Imre, polgármester adja át.

2010. március 12.

A változatosságra törekszik a város

A város standján Deim Éva idegenforgalmi referens ad tájékoztatástA turizmus, az idegenforgalom fejlesztése kiemelt feladat Szentes jövőjének építésében - mondta Deim Éva, a polgármesteri hivatal idegenforgalmi referense. Szentes a Nemzet Sportvárosa, a fesztiválok, rendezvények városa egyre több figyelmet kíván fordítani az egészségnevelésre. A mostani kiállítás szlogenje ennek megfelelően "Szentes az egészség városa", melyhez kapcsolódnak azok a programok, amelyek az egészség megelőzését, vagy éppen a rekreációt szolgálják. A fittness, wellness vagy éppen a selfness, az üdülőközpont, a sportközpont egyéb lehetőségei, a kórház és a termálfürdő szolgáltatásai minden korosztálynak biztosítja azt a lehetőséget, ami miatt érdemes Szentesre jönni.

2010. március 12.

Húsz éve avatták fel a Lakos-emléktáblát

Évfordulónaptár - 2010.

115 éve, 1895. március 5-én megalakult a Szentesi Evangélikus Nőegylet. A tagok száma 40 fő.

115 éve, 1895. márc. 5-16. között zajlott Szántó Kovács János és társai pere.

2010. március 12.

Szentesiek az 1848/49-es szabadságharcban

Szentesi öreg honvédek (1898)A honvédség szervezése 1848 májusában vette kezdetét. Csongrád megye településeihez legközelebb a szegedi "gyülhely" esett, vagyis a III. zászlóalj gyülekezési helye. Szentesen május utolsó napjaiban került sor az első "nemzeti katonai újoncok" (honvédek) toborzására. A városnak 40 újoncot kellett kiállítania és Szegedre szállítania. Az ekkor bevonult szentesiek június végétől részt vettek a Tisza-vonal védelmében, majd az egyre keményebbé vált délvidéki harcokban.

2010. március 12.

Gazdaköri délután

A Szentes és Térsége Gazdakör gazdafórumra várja az érdeklődőket március 13-án, szombaton 15 órától a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola aulájában. A program szerint tájékozatót hallhatnak a jelenlévők a MAGOSZ munkájáról, az őstermelők és családi gazdálkodók jövőbeli lehetőségeiről. Az előadó Jakab István országgyűlési képviselő, a MAGOSZ elnöke. Glattfelder Béla, a Fidesz MPSZ Európai Uniós képviselője az Európai Unió Mezőgazdasági Bizottságában végzett munkáról számol be. A fórum vendége Farkas Sándor, országgyűlési képviselő FIDESZ-KDNP.

2010. március 12.

Szerbiában jártunk

Olvasónk írja

A Szabadidős Sportklub szervezésében Zentaguna-rason jártunk farsangolás kapcsán, az ottani Október 18. Általános Iskola meghívására. Az iskolával, illetve a faluval 15 éves kapcsolata van a Szabadidős klubnak. A cserekapcsolat a két partner között intenzíven működik.

A csapatban a sportklub táncosai mellett a Margaréta Ifjúsági Citerások és a Des-perado mazsorettek szerepeltek nagy sikerrel.

Részt vettünk a falu farsangi felvonulásán és megkóstoltuk a farsangi fánkot, majd teával és forralt borral kínáltak bennünket.

Este a helyi klubban rendezett bálon mutatkoztak be csapatunk tagjai, akik nagy közönségsikert arattak. Felejthetetlen nap volt számunkra.

Évente több alkalommal is találkozunk a zentaguna-rasi gyerekekkel. Részt vettek már idén a versmondó fesztiválunkon januárban, és várjuk őket a sportmajálisra is, de március végén a bükkszentkereszti táborunknak is vendégei lesznek. Az év során többször is találkozunk velük, és más határon túli barátainkkal is.

Léhi Gábor
Szabadidős SK klubelnök

2010. március 12.

Egy százalék

A Szabadidős Sportklub 1988 óta sikeresen szervez egészségmegőrző, képességfejlesztő, honismereti, szociális programokat, a gyermekek és a felnőtt lakosság számára. Három országban építettek ki a határainkon túl élő magyar iskolákkal jól működő kapcsolatokat. Európa programjaik során minden évben népes csoporttal látogatnak el szomszéd országokba. Kérjük, hogy személyi jövedelemadója egy százalékával támogassa a klub programjainak megvalósítását. Támogatásukat köszönjük!

2010. március 12.

Dobogón a szentesi rendőrök

Az állománygyűlésen résztvevők egy csoportjaA helyi rendőrkapitányság tervszerű, kiegyensúlyozott, szélsőségektől men-tes munkavégzéssel garantálta az illetékességi területén lakó mintegy 43 ezer ember biztonságát. Munkájukat a szakmaiság, a pártatlan szolgáltatás jellemezte. A több tízezer rendőri intézkedés kapcsán a polgárok három esetben jelentettek be rendőri intézkedés elleni panaszt. Ennél is fontosabb az a tény, hogy az elmúlt esztendőt a kapitányság rendkívüli esemény nélkül zárhatta le.

A fentiek a kapitányság évértékelő munkaértekezletén hangzottak el. A megyei főkapitány és a társszervezetek, majd a média képviselői előtt Balogh Szabó Imre rendőr alezredes, kapitányságvezető a 2009. év eredményeit és adatait ismertette. Elmondta, évek óta jó színvonalon teljesít a bűnügyi szolgálat, 9 százalékkal nőt az ismertté vált bűncselekmények száma. Javult a közterületek biztonsága, csökkent a garázdaságok száma, mind-két esetben az elmúlt öt év legkevesebb jogsértéseiről beszélhetünk.

2010. március 12.

Rajztábor

A Magyar Rajzfilm Kft. ismét megrendezi húsvéti táborát gyermekeknek április 2-án, pénteken és 6-án, kedden. A gyerekek rajzfilmet készíthetnek kedvenc figurájukkal. A kész jelenteket CD-n hazavihetik. Gyermekszerető, gyakorlott kollégák egyénileg foglalkoznak a résztvevőkkel. A tábor 9-16 óráig tart. További felvilágosítás kérhető a 06-1/250-1355, 06-1/250-0432 számon.

Felnőtteknek animációs-film-rajzoló OKJ-s képzést indít a Magyar Rajzfilm Kft. iskola. A képzési idő: 8 hónap, heti 2 alkalommal, délelőtti vagy esti csoportban. Nyílt nap! Beiratkozás előtt az érdeklődők betekinthetnek a most folyó képzésbe. Tudását hasznosíthatja rajzfilmstúdiókban és számítógépes munkáknál is. Információ kérhető a 06-1/250-1355, 06-1/250-0432 számon.

2010. március 12.

Varázsoljuk tisztábbá településünket

Az idén több változás is érvénybe lépett a hulladékgyűjtéssel kapcsolatban Szentesen. 2010. január 1-jétől Hódmezővásárhelyre szállítják a szemetet, módosult az éves díj, és szintén változott a lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő akció helyszíne, de most sem marad el a már évek óta meghirdetett tavaszi nagytakarítás.

A március 19-20-ra meghirdetett takarításban számítanak minden szentesire, idősebbekre és fiatalabbakra egyaránt. A csoportosan dolgozók számára szemeteszsákot, a gyermekeknek - igény esetén - műanyag kesztyűt is biztosítanak.

2010. március 12.

Felmutatható eredmények

A rejtőzködő szavazókban is bízik Szili Katalin

Szili Katalin a parkerdő otthonbanVárosunkban töltött néhány órát kedden Szili Katalin, az országgyűlés volt elnöke, MSZP-s képviselőjelölt, aki már visszajár Szentesre. A politikus a legújabb fejlesztéseket, beruházásokat is meglátogatta.

A református nagytemplomot semmiképpen sem akarta kihagyni Szili Katalin, hiszen nem tudott itt lenni a felújított épület átadásán. A Táncoló székelyt a szobor alkotójával, dr. Csíky Lászlóval tekintette meg a sétálóutcán. Kíváncsi volt a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonra is.

2010. március 12.

Csurka az újabb rendszerváltásról

Nem kampányolni, hanem felvilágosítani jött Szentesre Csurka István. A Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) a múlt héten a megyeháza dísztermében tartotta nagygyűlését.

A MIÉP elnöke úgy gondolja, ha az áprilisi választásokon sikerül a Fidesznek a párjukkal közösen a kétharmados többséget elérni a Parlamentben, megnyílik a lehetősége egy rendszerváltásnak. A legnagyobb ellenzéki párt hatalomra kerülését véleménye szerint csak zavargással lehet megakadályozni. Mint mondta, hiába lesz új kormány, erős többség nélkül a vesztesek elégedetlenségi mozgalmat szítanak majd. Megérti a Fideszt, hogy erről nem beszélnek, veszélyes is lenne nagy arányú győzelmet emlegetni, jó, hogy nem bízzák el magukat.

2010. március 12.

A Csavlek-testvérpár művei

Három művészeti ág találkozásának lehetett szem- és fültanúja a közönség a művelődési központ galériájában nyílt legújabb kiállításon. Ugyanis a Csavlek-testvérpár közös tárlatának megnyitóján a képzőművészet mellett áriák is felcsendültek. A Liszt-díjas, érdemes művész, a Magyar Állami Operaház magánénekese, Csavlek Etelka két dalt énekelt, Csiszár György zongorakíséretével. A művésznő szerint édesanyjától örökölte hangját, de a megjelentek azt is láthatták, milyen manuális képességet kapott édesapjától, hiszen a tárlaton keramikusként mutatkozik be, míg testvére, Csavlek András Munkácsy-díjas festőművész a festményeivel.

A kiállítást Csurka István író nyitotta meg, aki közös pontot is talált az alkotásokban, ez pedig a feltétel nélküli magyarság. A magyar népmesei motívumokból felépülő és az operák világát idéző kerámiák mellett a falon lévő képeken egyfajta őstörténet, a magyar táj és valami transzcendencia is megjelenik, ami kínálja, hogy megfejtsék, mondta az író. Említést tett Csavlek András mostanában készült sorozatáról, melyen egy ősi jelképet, a turult festette meg többféle formában, valamint felhívta a figyelmet az Ősök üzenete című festményre is, amelyen a magyar csodaló, Overdose is megjelenik.

Beszédét azzal zárta: jóleső érzés, hogy ilyen magas szintű művészettel szolgálhatunk, s hogy ez a két ember idetartozik hangjával, ecsetjével együtt.

A kiállítás március 24-ig tekinthető meg.

D. J.

2010. március 12.

Fontos a bizalmi kapcsolat

Akciókkal nyitott az Optic World

Exkluzív, kellemes környezetben nyílt meg február 25-én az Optic World Optikai Szalon a Kossuth tér 5. szám alatt, a Pano Café és a Coop bolt között.

Az országos hálózat 16 üzletének egyike az újonnan nyílt szentesi szalon.

Az újjávarázsolt, elegáns helyiségbe lépve az első benyomás a rácsodálkozásé, de egy pillanattal később a vevő azt tapasztalja, mégiscsak jó helyen jár, hiszen a régi csapat jött át egy másik optikai üzletből, azok az arcok, akiket már megszokhatott. Domján Ilona üzletvezető név szerint is megemlíti munkatársait, Szabó Mónikát, Tímár Zoltánt, és dr. Gyovai Judit szemész szakorvost, akikkel most ebben a hozzávetőlegesen 100 m2-nyi üzlettérben találkozhatunk.

2010. március 12.

Felvétel a sporttagozatra

Az idén szeptemberben induló sporttagozatos osztályba jelentkezők között végeztek fizikai képességfelmérést a Horváth Mihály Gimnáziumban. Torday Árpád (képünkön) testnevelő elmondta, hogy a tagozatra történő felvétel egyik alapköve, a fizikai alkalmasság. A felvételi egy szárazföldi, és egy "vizes" próbából áll. A szárazföldi futásból, tornagyakorlatokból, fekvőtámaszból tevődik össze, és mivel vízilabda tagozatról van szó, így alapkövetelmény egy megfelelő szintű úszás is, ahol 100 métert kellett szabad stílusban, időre leúszni.

Az osztály jelen helyzetben úgynevezett vegyes; a létszám fele sporttagozat, a másik pedig általános képzésben részesül.

Fekecs Ádám Szabadkáról érkezett, aki az egyik barátjától hallott arról, hogy itt vízilabdás sportosztály indul, majd az interneten nézte meg a részleteket. Mivel ő is vízilabdázik, arra gondolt megpróbálja. Tisztában van azzal, hogy nagyon nehéz lesz a követelményeket teljesíteni, de minden erejével azon dolgozik, hogy ne okozzon csalódást se magának, se a szüleinek. Távlati céljai között szerepel - a gimnázium elvégzése után - az orvosi pálya valamelyik területe, de addig stabil tagja szeretne lenni a helyi vízilabda csapatnak.

Magyar Tamara a városban lakik, és itt vízilabdázik. Szeretne a tagozatba kerülni, mert hosszú távon képzeli el a vízilabdával való kapcsolatot és a válogatottban is szívesen játszana. Nagy álma az olimpiai részvétel, és ehhez jó alapot adhat a tagozatra való bekerülés.

Kép és szöveg:
garai

2010. március 12.

Tisztelt szülők és nagycsoportos óvodások!

Patinás épületünkben már 1913 óta folyik oktatás. Az iskolánk által képviselt sok évtizedes tradíción alapuló szellemiség jól harmonizál oktatási-nevelési elveinkkel. Jelenleg 261 tanuló nevelése, oktatása folyik az intézményünkben.

Célunk, hogy a kötelezően tanított tantárgyakon túl gyermekeink sokoldalú, általánosan művelt, a művészeti és emberi értékek iránt fogékony és nyitott felnőttekké váljanak.

2010. március 12.

Páros biliárdverseny a Lokiban

Az elmúlt hétvégén rendezték meg a páros, 120-as biliárdverseny első fordulóját Loki büfében. Tamási Attila (képünkön), a verseny egyik résztvevője elmondta, hogy a városban nem sűrűn rendeznek ilyen versenyt, jobbára egyéni és csapatversenyek vannak. A februárban megalakult Loki biliárdklub versenyzői arra gondoltak, hogy szerveznek egy nyílt páros versenyt, ahova mindenkit szívesen vártak.

Ennek a biliárdnak a szabályrendszere sokszor szájhagyomány útján terjedt, és szinte mindenütt voltak saját "variációk". Azonban néhány éve elkészült egy szabályzat, amit a Békéscsabán megalakult Magyar Biliárdszövetség határozott meg, és ez alapján folyik az országos bajnokság, ahova a jövőben szeretnének benevezni a helyiek. A 120-as "fás" biliárd és a "zsákos" játékok között az alapvető különbség, hogy a "zsákos" játékokban addig lök az ember, amíg érvényes pontot tud szerezni, míg a "fás" játékban felváltva löknek.

A versenyre 12 csapat nevezett határidőre. Voltak még jelentkezők, de a verseny lebonyolítása érdekében szükség volt a szabályozásra. Azért, mert egy-egy napon, egy csoport nem tudná lejátszani a mérkőzéseket úgy, hogy az eredményhirdetésre (március 15.) kialakuljon a sorrend.

2010. március 12.

Az első vereség a nőknél

Nincs már veretlen csapat a hazai női vízilabda bajnokság első osztályában. A Hungerit MetalCom-Szentesi VK együttese az elmúlt szombaton 14 veretlenül megvívott összecsapást követően 12-6 arányú vereséget szenvedett a Dunaújváros gárdájától. Valljuk be, kevesen gondolták volna a bajnokság kezdete előtt, hogy tavaszszal egyetlen veretlen csapatként a Hungerit áll majd a bajnoki tabella élén.

A találkozó első tíz percében kifejezetten jól vízilabdázott Zantleitner Krisztina csapata, ekkor két góllal is el tudott lépni ellenfelétől a Szentes. 5-3 után azonban megtorpant a társaság, zsinórban három gólt szerzett a Dunaújváros, és a félidő előtt 42 másodperccel már a hazaiaknál volt az előny. Sajnos a gólcsend tartósnak bizonyult szentesi részről, olyannyira, hogy előbb háromra, majd hat gólosra "hízott" az újvárosi előny, így a végén a házigazdák vezetőedzőjének, Mihók Attilának már nem volt miért izgulnia a bajnoki pontok sorsát illetően. Zant-leitner Krisztina nem kesergett csapata vereségét követően, mint elmondta, nemcsak a mérkőzés, hanem a bajnoki cím legnagyobb esélyese ellen szenvedtek vereséget. Ami a sajátjai játékát illeti, a második negyedben mentálisan is és fizikálisan is visszaesett csapata, három-négy gólos hátrány után pedig már képtelenek voltak talpra állni. Együttese még "törékeny", nem elég stabil ahhoz, hogy az ilyen szituációkat is ki tudják védeni, de folyamatosan dolgoznak azon, hogy méltó ellenfelei legyenek a Dunaújvárosnak a későbbiekben. Természetesen közösen értékelték a lányokkal a történéseket, erre kedden került sor. Március 13-án, szombaton fél 5-kor az Eger csapatát fogadják a ligeti uszodában.

H. V.

2010. március 12.

Még tart a téli álom

Rosszul kezdődött az esztendő a Szentesi Kinizsi labdarúgó csapatának. Bozóki Zoltán legénysége hazai pályán szenvedett 5-0 arányú vereséget a Kiszombor gárdájától a tavaszi szezon első mérkőzésén. Az első félidőben semmi nem utalt arra, hogy ilyen súlyos verséggel vonulnak majd le 90 percet követően Págerék a pályáról, hiszen mindkét oldalon akadtak lehetőségek. Igaz, ezek közül egyet a vendégek tudtak gólra váltani, sajnos a legrosszabbkor, a félidő lefújása előtt néhány perccel.

Fordulás után szinte azonnal megduplázta előnyét a vendégcsapat, ezt követően alaposan visszaesett a Kinizsi játéka, olyannyira, hogy a 70. perc környékén már 0-3 volt az állás. Tovább nehezítette a mieink helyzetét, hogy kapusunk, Vadász, a büntetőterületen kívül kézzel ért a labdába, amiért kiállította a játékvezető, így - mivel másik kapusa nincs a Kinizsinek (!) - a mezőnyjátékos Debreczeni állt a kapuba. Kétszer őt is felavatták a kiszomboriak, akik talán maguk sem hitték, hogy öt gólt rúgva térnek majd haza Szentesről. Bozóki Zoltán vezetőedző szerint semmi problémájuk nem volt a játékkal az első félidőben, a második gól után azonban megtört a csapat, mentálisan zuhantak össze, a hátralévő időben pedig csak vergődtek a pályán. Mindenképpen többet várt a mérkőzéstől, egy erősen közepes Kiszom-bortól szenvedtek talán túlzott arányú vereséget. A folytatás sem ígérkezik könnyűnek, hiszen a Móra-halom vendégeként kellene helytállni idegenben vasárnap, ráadásul úgy, hogy egyelőre az is kérdéses, hogy vajon ki áll a kapuba a hétvégi bajnokin. Bizonytalan a játéka Kánvásinak is, akit sérülés miatt kellett lecserélnie Bozóki Zoltánnak.

H. V.

2010. március 12.

Hajdúságban táncoltak

Az év első ranglista versenyét - a hagyományoknak megfelelően - Hajdúböszörményben rendezték meg. A Hajdú-kupa táncos megmérettetésen László Csaba és Mikes Anna a második helyen végzett latin táncokban. A Szilver TSE versenyzőinek eredménye: junior standard 1. Borda Ádám-Korom Eszter, 3. Horváth Kornél-Juhász Kitti, 4. Túri György-Katona Manuéla.

Egy nappal később (febr. 28.) ugyanebben a városban ismét bemutatták tánctudásukat a szilveresek. Az IDSF Hajdú Openen ifjúsági stan-dardben 4. Jéri Tamás-Szepesi Lilla, 8. Bődi Dénes-Farkas Bettina; ifjúsági latinban 3. Hegyes Bertalan János-Kis Violetta, felnőtt standardben 7. Budai Attila-Barna Lilla.

2010. március 12.

Két pontot elszórtak

6-6-os döntetlent ért el a Dunavarsányi TE-Royal FC vendégeként a Legrand-MetalCom-Szentes NB I-es futsal csapata a hazai pontvadászat hétfői játéknapján. A mieink nem titkoltan azzal a céllal utaztak a táblázat utolsó helyezettjének otthonába, hogy három ponttal térjenek haza, ebből azonban csak egyet sikerült begyűjteni, érthető volt tehát Némethy László vezetőedző bosszankodása a ponthullajtás miatt.

A találkozó negyedórás késéssel kezdődött, ami a mieinkre volt kedvezőtlenebb hatással, mert meglehetősen nehezen lendült játékba a csapat. A hazaiak szerezték meg a vezetést a tompán futballozó szentesiek ellen, szerencsére azonban fokozatosan magához tért a Legrand, és az első játékrész végére már nálunk volt az előny (2-3). Amilyen jól zárta, olyan jól folytatta a második félidőt a Szentes, 5 perc elteltével már 4-2 volt az eredmény. Ekkor azonban kockáztatott a Dunavarsány, lehozták a kapusukat, és gyakorlatilag a mérkőzés hátralévő 15 percében öt mezőnyjátékossal rohamozták a mieink kapuját. Csakúgy, mint a Berettyóújfalu ellen, most sem találták meg a mieink az ellenszerét az emberelőnyös játéknak, olyannyira nem, hogy a Royal megfordította a mérkőzés eredményét, és ők vezettek 6-5-re, másfél perccel a találkozó lefújása előtt. Ekkor azonban Brinszky Adrián megszerezte önmaga harmadik, csapata hatodik találatát, amivel kialakult az összecsapás végeredménye.

A pontszerzés ellenére Némethy László nem volt elégedett, véleménye szerint meg kellett volna nyerni a mérkőzést. Sajnos, kiütköztek a kevés közös edzés okozta problémák, nem tudták kellően lereagálni az ellenfél emberelőnyös játékát. Az elvesztett két pontot mindenképpen pótolni kell valahonnan, ezért nincs mese, bravúrokat kell bemutatni a nálunk esélyesebb csapatok elleni mérkőzéseken. Kezdetnek itt lesz az Üllő FC Cső-Montage elleni bajnoki március 15-én, hétfőn 20 órakor a Dr. Papp László sportcsarnokban. A Cső jelenleg a negyedik, a Legrand a 8. helyen áll a 11 csapatos bajnokságban.

H. V.

2010. március 12.

Bizonyítottak az atléták

Téli országos bajnokságot írt ki a Magyar Atlétikai Szövetség. A versenyt március 6-án a Puskás Ferenc Stadionba, és a SYMA-csarnokban rendezték meg. A szentesi atléták közül négyen teljesítették a korábbi versenyeken a nevezési szinteket, és bajnoki pontszerző reményekkel neveztek a versenyre. A több mint háromszáz nevező különböző versenyszámokban bizonyította felkészültségét.

Mind a négy Kurca-parti versenyzőnek sikerült a hatos döntőbe jutás. Legjobban Papp Anita szerepelt a serdülő leány diszkoszvetésben országos bajnoki ezüstérmet szerzett, így teljes lett a bajnoki éremkollekciója. A 2008-as bajnokságon bronz, a 2009-es bajnokságon aranyérmet nyert.

A leány diszkoszvetésben döntős volt, és csak centiméterekkel maradt le a bronzról Csordás Cintia (27,42 méter), negyedik helyezést ért el. Besenyei Dorottya szintén a döntőbe jutott, és ötödik lett (24,67 méter).

A hosszú időn keresztül betegeskedő Árgyellán Dávid diszkoszvetésben és súlylökésben is döntőbe jutott, mindkét számban ötödik helyezést szerzett. A súlylökésben elért (14,55 méter) eredménye egyéni csúcs, és várhatóan az áprilisban induló szabadtéri versenyeken még ennél is jobb eredményeket érhet el. A versenyzők és az edzők is elégedettek az eredményekkel, mert a döntőbe jutás, és a bajnoki ezüstérem értékes pontokat hozott az egyesületnek.

2010. március 12.

Érdekes meccs volt

November végén 16-5-re kiütötte az OSC együttese a Bodrogi Bau Offshore Outlet Szentesi VK férfi vízilabda csapatát a bajnokság 7. fordulójában, az a súlyos vereség az akkori tréner, Vass Sándor állásába került. Azóta dr. Tóth Gyula irányításával készül a Szentes a szezon hátralévő részére, és egyre jobb játékot nyújtanak a medencében. Már a korábbi, elvesztett mérkőzéseken - különösen a Ferencváros elleni összecsapáson - voltak biztató jelek a csapat játékában, ám legutóbb a győzelmet is sikerült megszerezniük Tor-dayéknak. A 9-7-es sikert éppen a korábban már emlegetett OSC ellen sikerült kivívni, visszavágva ezzel az őszi vereségért.

2010. március 12.

Pótfűtés

A kis királyfi lassan 7 éves lesz. Odamegy hozzá az öreg király.
- Hát kisfiam, mit szeretnél a születésnapodra?
- Azt, ha reggel fölkelek, kinyitom az ablakot, és alatta látnék 500 hullát.
- Hát jó! - mondja az öreg király.
Beköszönt a nagy reggel, kis királyfi kiront az ágyból, odarohan az ablakhoz, kinyitja és látja a hullákat az ablaka alatt. Le is megy, megnézi, hogy jó munkát végzett-e az apja. Látja, hogy minden ember hallott, csak egy szenved még a földön.
- Apám, ez mit nyöszörög itt?! Azt mondtam, hogy.
Az öreg király odaszól a szenvedőnek:
- Kezdheted!
- Happy birthday to you!

2010. március 12.

Kis kukta

  • Halfilé tejfölös gombamártásban
  • Kapros-juhtúrós tepsis csülök
2010. március 12.

Kistérségi lőverseny

A Kontavill Lövészklub és a Szabadidős Sportklub március 21-én, vasárnap 9 órától ismét megrendezi szokásos tavaszi légfegyveres lövészversenyét. A rendezvényen részt vehet, aki a kitűzött időpontban a helyszínen jelentkezik.

A verseny helye: Kontavill légfegyveres lőtér, Ipartelepi út. 14.

Verseny kategóriák: serdülő leány légpuska egyéni (14 éves korig), serdülő fiú légpuska egyéni (14 éves korig), ifjúsági leány légpuska egyéni (15-18 év között), ifjúsági fiú légpuska egyéni verseny (15-18 év között), női légpuska egyéni, férfi légpuska egyéni. Minden kategóriában 10 próba és 20 értékelt lövést kell leadni. A lő idő 30 perc, az értékelt lövéseket 4 db lőlapra kell ötösével leadni. Fegyvereket és lőszert biztosítunk, de saját fegyver használata is megengedett (nyílt irányzék, cal.: 4,5). Díjazás: az első három helyezett érem és oklevél. Részletek illetve előzetes nevezés Postás Lászlónál (06-30/907-20-99) és Ignácz Jánosnál (06-20/378-38-40).

2010. március 12.

Amatőrök kéziztek

Az elmúlt héten szombaton farsangi szenior női kézilabda tornát szervezett a Szabadidős Sportklub. A sportcsarnokban tartott megmérettetésen három csapat mérkőzött egymással. A verseny győztese a Hódmezővásárhelyről érkezett amatőr női kézilabdások együttese, a második helyen a szentesi Szabadidős Sportklub gárdája, a dobogó harmadik fokára a Szentesi Kinizsi csapata állhatott fel.

2010. március 12.

Lopások a temetőnél

Ismeretlen tettesek ellen nyomoz a szentesi rendőrkapitányság bűnügyi osztálya, olyan elkövetők ellen, akik a sportközpont Csongrádi úti területéről loptak el két szivattyút és egy villanymotort. A kár eléri a 200 ezer forintot.

Március 5-re virradóra történt, hogy tolvajok bontották ki egy bereklaposi telek kerítését, behatoltak az ott található tyúkólba, ahonnan szárnyasokat, tyúkokat, kakast vittek magukkal 26 ezer forint értékben.

Feltörtek egy gépkocsit a Kálvária temető előtti parkolóban. A jármű tulajdonosa az utastérben hagyta hátizsákját, valószínűleg emiatt törték be a bal első ablaküveget a bűnözők. A táskán kívül a GPS-t és 4000 forint készpénzt is magával vitt a tettes vagy tettesek, a kár így eléri a 80 ezer forintot. Egy másik tolvaj a temetőben letámasztott kerékpár kosarából emelt ki egy táskát, benne 6500 forinttal.

Öt alkalommal, esetenként másfél-másfél mázsa fát vágtak ki egy Nagyhegy melletti erdős területről, az azóta elfogott tolvajok. Ellenük lopás miatt indult büntetőeljárás.

Elektromos kerékpárt loptak a Csillag utcában. A palackozott italokat árusító bolt előtt lezáratlanul hagyta járművét a tulajdonos, ám mire kiment az üzletből, már csak hűlt helyét találta a 70 ezer forintot érő kétkerekűjének.

Kerékpárt loptak, mégpedig a tizedik emeletről az egyik Bocskai utcai épületből. A folyosón tárolt, lezárt bringát innen vitte el a szemtelen tolvaj.

H. V.

2010. március 12.

A művész régész

Száz éve született László Gyula képzőművész és régész címmel rendeznek kiállítást a Koszta József Múzeum megyeházi épületében. A tárlaton ízelítőt kaphat a látogató a képzőművész hajlamú kutató grafikáiból, festményeiből és a környékben végzett ásatásainak anyagából. Március 18-án, csütörtökön 16.30 órakor dr. Fodor István, a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgató nyitja meg a kiállítást, melyet dr. László Zoltán rendezett.

2010. március 12.

A Kisvakond

A Kisvakond világkörüli útja, zenés mesejátékot mutatja be a Holle anyó Színház társulata. A gyerekek március 24-én, szerdán 9, 10.30 és 14 órakor láthatják az állatos mesetörténetet a Móricz művelődési házban. A Micimackó-bérlet érvényes, a délutáni előadásra jegyek kaphatók a helyszínen.

2010. március 12.

Filmklubban: Bagger Vance legendája

A városi könyvtárban működő filmklubban a Bagger Vance legendája című amerikai filmdrámát vetítik március 16-án, kedden 18 órakor. A film rendezője Robert Redford.

Savannah, Georgia állam, az 1930-as évek nagy világválsága után: Rannulph Junuh (Matt Damon) a környék legjobb golfozója. Szerencsés fickó, hiszen barátnője a város leggazdagabb polgárának lánya. A leendő apósé a legszebb golfpálya. Közbeszól az első világháború: Rannulph-ot elviszik katonának Európába. Egyedüli túlélője egy véres missziónak, de otthon halottnak vélik és lassan elfelejtik. Tizenöt év múlva visszatér városába. Emlékezetkiesésben szenved, ráadásul züllött életmódot él. Egykori apósjelöltje öngyilkos lett, szerelme pedig a hitelezők elől próbálja megmenteni a családi vagyont, közte a golfpályát. Hirtelen ötlettől vezérelve a hölgy pénzdíjas golftornát hirdet, a leghíresebb golfozókat a városba csábítva.

2010. március 12.

Családi események

Született: Böszörményi Zoltán és Szénási Helgának Alíz, Tóth Zsolt és Király Tünde Mariettának Petra Pálma, Jámbor László és Punyeczki Henriettának Balázs, Mácsai Ákos és Gulyás Szilviának Zalán, dr. Nagy Rusztem Zoltán és dr. Bujtás Katalinnak Viktor, Barna István és Simkó Krisztinának Zétény nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Páldi Ferenc és Fodor Mária, Sultis Csaba és Nemes Edit.

Elhunyt: Szabó Béláné Homoki-Szabó Rozália, Sándor Pálné Juhász Julianna, Bereczki Gáspár, Lantos Jánosné Sági Erzsébet Ágnes, Gere Mihály, Gát Lajosné Berkes Viktória.