2010. március 12.

Varázsoljuk tisztábbá településünket

Az idén több változás is érvénybe lépett a hulladékgyűjtéssel kapcsolatban Szentesen. 2010. január 1-jétől Hódmezővásárhelyre szállítják a szemetet, módosult az éves díj, és szintén változott a lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő akció helyszíne, de most sem marad el a már évek óta meghirdetett tavaszi nagytakarítás.

A március 19-20-ra meghirdetett takarításban számítanak minden szentesire, idősebbekre és fiatalabbakra egyaránt. A csoportosan dolgozók számára szemeteszsákot, a gyermekeknek - igény esetén - műanyag kesztyűt is biztosítanak. Az összegyűjtött zöldhulladékot, falevelet és avart bezsákolva, a gallyat kévébe kötegelve a Városellátó Intézmény járművei a rendszeres heti szemétszállítástól függetlenül viszik el folyamatosan március 19-től. Amennyiben a közterületről összegyűjtött szemét (nem zöldhulladék) mennyisége több, mint ami a kukában elfér, akkor azt jelezzék a 63/311-594-es telefonszámon. A nagytakarítással kapcsolatban a Városellátó Intézmény munkatársa, Kiss Ferenc áll a lakosok rendelkezésére (Szentes, Kossuth tér 6. udvar, munkanapokon 7-14 óráig, telefon: 63/313-343, 06-30/639-4070).

A csoportvezető tájékoztatása szerint nem ez az egyetlen hulladékgyűjtési akció tavasszal. A lakossági zöldhulladék-gyűjtés március elején indult, melyben a fás szárú növényrészeket az ingatlan elől kötegelve, a növényrészeket bezsákolva viszik el. A szállítás időpontjairól a fenti elérhetőségeken lehet tájékozódni. A lakossági veszélyeshulladék-gyűjtő akciót március 20-ra tervezik. Az eddigiektől eltérően most nem a polgármesteri hivatal udvarában, hanem a Villogó utcai piacon gyűjtik a feleslegessé vált tárgyakat, elektronikai eszközöket és a vegyszereket.

Az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a gyűjtési akciók mellett a lakossági szelektív hulladékgyűjtés lehetőségének megteremtésére, melynek érdekében évek óta rendelkezésre áll 33 hulladékgyűjtő sziget. A szemétgyűjtés korszerű formájában a tavalyi évtől kísérleti jelleggel 10 társasház is részt vesz, 284 lakással. A programban összesen 883 kilogramm műanyag hulladékot gyűjtöttek össze szelektíven. 2009 augusztusától a Termál és a Szeder-telepen, és Lapistó területén szintén van lehetőség a szelektív hulladékgyűjtésre. Az érintett területekről a városellátó munkatársai havonta egyszer - előre meghatározott időpontban - viszik el a műanyaghulladékot. A sárga zsákos házhoz menő gyűjtéssel 2009. második félévében összesen 1500 kilogramm műanyag hulladékot szállítottak el a lakosoktól.

A közterületeken való szemétgyűjtés lehetőségei is adottak. Városszerte összesen 72 utcai szemetes edény van, amit hetente ürítenek. Az úttisztításban két munkagép vesz részt, egy kisebb járdatakarító és egy nagyobb úttisztító, amely a frekventáltabb területeket heti három alkalommal, a többi utat hetente egyszer tisztítja meg. Közcélú munkások is részt vesznek Szentes közterületeinek rendben tartásában, naponta szedik a szemetet a város közterületein.

Cs. I.