2010. március 12.

Dobogón a szentesi rendőrök

Az állománygyűlésen résztvevők egy csoportjaA helyi rendőrkapitányság tervszerű, kiegyensúlyozott, szélsőségektől men-tes munkavégzéssel garantálta az illetékességi területén lakó mintegy 43 ezer ember biztonságát. Munkájukat a szakmaiság, a pártatlan szolgáltatás jellemezte. A több tízezer rendőri intézkedés kapcsán a polgárok három esetben jelentettek be rendőri intézkedés elleni panaszt. Ennél is fontosabb az a tény, hogy az elmúlt esztendőt a kapitányság rendkívüli esemény nélkül zárhatta le.

A fentiek a kapitányság évértékelő munkaértekezletén hangzottak el. A megyei főkapitány és a társszervezetek, majd a média képviselői előtt Balogh Szabó Imre rendőr alezredes, kapitányságvezető a 2009. év eredményeit és adatait ismertette. Elmondta, évek óta jó színvonalon teljesít a bűnügyi szolgálat, 9 százalékkal nőt az ismertté vált bűncselekmények száma. Javult a közterületek biztonsága, csökkent a garázdaságok száma, mindkét esetben az elmúlt öt év legkevesebb jogsértéseiről beszélhetünk.

- Ügyeink kétharmadát a vagyon elleni jogsértések tették ki, emberölés a kapitányság illetékességi területén nem történt, a testi sértések száma sem változott az elmúlt évben. 735 vagyon elleni jogsértésre derült fény, ez öt év távlatában a legkevesebb, amivel dolgunk volt. Nem változott a kerékpárlopások száma, minden évben százas nagyságrendű, sem a megelőzés, sem a felderítés nem hozta meg a várt eredményt. Ezen a területen szükség van a továbbgondolkodásra, megpróbálunk majd olyan módszereket, eszközöket bevezetni, amelyek itt is eredményt hozhatnak - mondta a kapitányságvezető.

Az elmúlt évben 5 rablást derítettek fel, nyomozati eredményességükkel Makó után a második helyen végeztek a megyében. A közrendvédelmi állomány betegség miatt közel 4 ezer órával kevesebbet töltött el közterületen, mint tette azt 2008-ban. Szolgálataikat gépjárművel, segédmotorral, illetve gyalogosan látták el, több mint 300 órát töltöttek el gyalogos szolgálatban, főként a városközpontban, illetve a kiséri városrész frekventált területén. Az önkormányzat által használatra adott két segédmotorral 3200 kilométert tettek meg, elsősorban a város peremvidékén tartottak szolgálatot.

A szentesi rendőrkapitányság illetékességi területén minden településen körzeti megbízottak látnak el szolgálatot. Évek óta pozitívnak mondható a közlekedésbiztonsági helyzete, a rendőrök folyamatosan javuló közlekedési morál mellett végezhették munkájukat. Tavaly mindösszesen 70 személyi sérüléssel járó baleset volt, közülük kettő halálosan végződött a 2006-os esztendő 10 hasonló balesetével szemben. A rendőrkapitány fontosnak tartja az ittas járművezetők elleni fellépést, ittas vezetés miatt egyébként 49 eljárást kellett lefolytatniuk.

- Áprilisban négy végzős rendőr-szakközépiskolás érkezik a kapitányságra, általuk 98 százalékos lesz az állomány feltöltöttsége. Soha ennyien még nem dolgoztak a kapitányságon. Bízom abban, hogy ezt a létszámot sikerül megtartani a későbbiekben is. Elértük azt, hogy azok a kollégák, akik megfelelő szolgálati idővel rendelkeznek, vállalták a további szolgálatot, és ismételten van a kapitányságnak olyan rendőre, aki betöltötte az 50. életévét. Az átlagéletkor 33 év, 11,5 átlagszolgálati idővel rendelkezünk - sorolta a rendőr alezredes, aki elmondta még, hogy tavaly hozták létre az "Év ren-dőre"-díjat, amelyet első alkalommal Csányi Kondrád és Remzső András főtörzszászlósok kaptak meg. A kapitány egy-egy emlékplakettet adott át munkájuk elismeréséül, az önkormányzat üdülési lehetőséget ajánlott fel a számukra.

Lukács János dandártábornok elismerését fejezte ki az állomány felé eredményes munkájuk alapján.

- Nemrég értékelték a megyei rendőr-főkapitányság munkáját, melyben sikeresnek mondták az elmúlt évi tevékenységünket. Ebben nagy szerepet vállaltak a szentesi kollégák. Ezt az állománygyűlésen meg is köszöntem. Felhívtam a figyelmet arra, hogy következetesen éljenek a bíróság elé állítás lehetőségével, a közrendvédelem területén meg kell tartani a közterületi jelenlét fokozására irányuló törek-véseket. Természetesen az eredményeket a helyén kell tudni kezelni, meg kell becsülni, az ez évi feladatok tekintetében pedig erőt kell meríteni belőle - mondta a megyei főkapitány.

Lovas József