2010. március 12.

Húsz éve avatták fel a Lakos-emléktáblát

Évfordulónaptár - 2010.

115 éve, 1895. március 5-én megalakult a Szentesi Evangélikus Nőegylet. A tagok száma 40 fő.

115 éve, 1895. márc. 5-16. között zajlott Szántó Kovács János és társai pere. A Magyarországi Szociáldemokrata Párt röplapot adott ki "Egy kérdés a magyar nemzethez!" címmel, amelyben leleplezték a per tendenciózus előkészítését, és tiltakoztak az ellen, hogy vádlottként azok szerepelnek, akiket bántalmaztak, nem pedig azok, akik a vérontást előidézték. A szentesi rendőrkapitány kiderítette, hogy Szentesen és környékén 3000 példányt osztottak szét a szóban forgó röplapból. A tiltakozás ellenére Szántó Kovács Jánost 5 évi börtönre ítélték.

100 éve, 1910. márc. 6-án megalakult a Nemzeti Munkapárt szegedi szervezete, amelyen a szentesiek és a környékbeli községek 25 fős delegációval képviseltették magukat. Az eseményen jelenlévő Tisza István fogadta a Csongrád megyei küldötteket, akik nevében dr. Cicatricis Lajos alispán üdvözölte a pártvezért, biztosítva arról, hogy a megye politikailag vele rokonszenvező polgárai híven fel fognak sorakozni az általa kibontott zászló alá, és mindent elkövetnek, hogy azt diadalra segítsék. (Néhány nappal később az uralkodó Cicatricis Lajost nevezte ki Csongrád vármegye és Hómezővásárhely thj. város főispánjává.)

150 éve, 1860. márc. 7-én született dr. Ecseri Lajos (1860-1938) ügyvéd, közgazdasági író, szociográfus, Szentes tiszti főügyésze.

120 éve, 1890. márc. 9-én a Temes vármegyei vadászerdei telepítésben érintett szentesiek tanácskozást tartottak, s kimondták, hogy a létrehozandó új falunak az Új-Szentes nevet adják. A telepítés kapcsán 133 család (768 fővel) hagyta el az anyavárost 1891/92 folyamán. (Újszentes román neve Dumbravita; 1990-től Szentes testvérvárosa.)

20 éve, 1990. márc. 10-én a szentesi rendőrkapitányság épületén felavatták ifj. Lakos József 1946. március 7-én éjjel meggyilkolt volt városi rendőrkapitány emléktábláját. Az avatóünnepséget a városi tanács, a rendőrkapitányság, a FKgP, az MDF és az SZDSZ szervezte. A Kisgazdapárt részéről Imre Károly megyei elnök mondott beszédet, majd Rácz Sándor, az 1956-os Nagybudapesti Munkástanács elnöke idézte fel a múltbeli történéseket. A városi vezetés részéről Szirbik Imre tanácselnök, a rendőrség részéről pedig dr. Tűhegyi Sándor városi rendőrkapitány tartott alkalmi beszédet. Az emléktábla leleplezése után a Lakos család tagjai, a város, a rendőrség és a képviselt pártok elhelyezték koszorúikat.

75 éve, 1935. márc. 11-én a Szentesi Polgári Párt, a Független Kisgazdapárt és a 48-as népkörök közös választmányi ülésén kimondták, hogy nem indítanak saját jelöltet, hanem csatlakoznak Lázár Andor jelöléséhez.

65 éve, 1945. márc. 11-én a Földmunkás Szövetség kerületi értekezletet tartott, amelyen kimondták, hogy amíg az Országos Szövetség központi vezetősége nem alakul meg, Szentes, mint ideiglenes központ intézi az ügyeket, egyúttal közvetít a vidéki szakszervezetek között.

145 éve, 1865. márc. 12-én a Helytartótanács - hivatkozva az előző évi népgyűlések rendezett tanácsról lemondó határozataira - elrendelte Szentes, Hódmezővásárhely és Csongrád városok törvényszékeinek feloszlatását.

75 éve, 1935. márc. 12-én a NEP szentesi szervezete delegációt küldött Budapestre azzal a megbízással, hogy dr. Lázár Andor igazságügy-minisztert, eddigi országgyűlési képviselőt kérjék fel az újbóli jelölés elfogadására. Lázár eleget tett a felkérésnek.

Összeállította:
Labádi Lajos