2010. március 12.

Áthelyezték a kórház patikáját

Március 8-tól a Dr. Bugyi István Kórház járóbeteg szakrendelőjében (SZTK) várja a gyógyulni vágyó betegeket, a vásárlókat a gyógyszertár. A patika kialakítását a fenntartó megyei önkormányzat finanszírozta, továbbra is az intézmény működteti. A korszerű létesítményt nemcsak a kórház betegei használhatják, hanem bárki, akinek segítségre van szüksége.

A kórházi gyógyító munka minőségi ellátásához hozzátartozik a lakossági és a lakosság számára is elérhető nyílt gyógyszertár működtetése. Nem financiális, hanem elsősorban szakmai okból - jelentette ki dr. Baráth Lajos, a Dr. Bugyi István Kórház megbízott főigazgatója. Az egészségügyi intézmény vezetője miután köszöntötte a megjelenteket, a minapi avatóünnepségen a miértre is megadta a választ: a súlyponti kórház több település mintegy 15 ezer fekvő- és közel 100 ezer járóbetegét látja el, és mivel speciális szakellátást tud biztosítani, ezért speciális gyógyszerekre is szükség van. Ez azért is lényeges, mert a kórházon kívüli gyógyszertárak sok esetben nem tartanak bizonyos speciális gyógyszereket, és amikor a beteg a kórházi ellátását követően nem tudja a szükséges gyógyszereit beszerezni, akkor jön a baj, mert megszakad a gyógyítás folyamata.

Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke elmondta, hogy a 2010-es esztendőt az "Egészség és a Sport Évének" szánták. Különböző beruházások területén kezdenek beérni a korábbi évek törekvései, folyamatban lévő megnyert pályázatokkal igyekeznek jobbá tenni többek között a szentesi kórház háttér infrastruktúráját és a betegellátás színvonalát.

- Ez egy átgondolt komplex folyamatnak a része, a betegeket gyógyítsuk, és aki még egészséges, segítsük abban, hogy az egészségét megőrizze - folytatta az elnökasszony. - Így a sport nagyon fontos egészségmegőrző eszköz is. Ebbe a sorba illeszkedik bele ez a beruházás. Sajnos, kormányzati híreket csak rosszakat hallunk, mostanában bezárásokról, megvonásokról és egyebekről szólnak. A Csongrád Megyei Önkormányzat ezzel ellentétesen mozog, mi a fejlesztést és a működtetést igyekszünk a lehető legjobb mértékben támogatni, hogy a szentesi kórházban minden ellátás biztosítva legyen. Munkánkban nagyon jó partnerre találtunk a kórházi dolgozókban, itt szeretném a főigazgató és az orvos-igazgató asszony szerepét megemlíteni, hiszen csak egy együttműködő csapattal lehet közös eredményeket elérni. A beruházás 10 millió forintról szólt, a végére 8,5 millióból ügyesen megoldották. Úgy gondolom, hogy Szentes, valamint a térség lakossága gazdagodik ezzel.

Farkas Sándor, országgyűlési képviselő megemlítette, hogy a gyógyszertár áthelyezésével régi igény vált valóra. És, hogy egy ilyen szolgáltatásnak részesei lehetünk, az egy fejlődési folyamat első lépcsője, mivel egy olyan beruházási csomag kerülhet az év közepén megpályáztatásra, illetve elfogadásra, ami ennek a kórháznak a térség egészségügyi ellátásának garanciáját jelentheti.

Szűcs Lajos alpolgármester - egyebek mellett - szólt arról, mennyire partner volt mindenki abban, hogy a gyógyszertár a helyére kerüljön, főleg a betegek és a forgalom miatt. Mint mondta, a város önkormányzata is azonnal mellé állt a kezdeményezésnek, de az azt követő beruházásoknál is kész akár anyagi, akár erkölcsi segítséget nyújtani.

A szalagátvágást követően a gyógyszertár megnyílt a lakosság előtt, az első vásárlónak, Csengeri Piroska szentesi lakosnak ajándékcsomaggal kedveskedtek.

Lovas József