2010. január 15.

Kis kukta

Erdélyi húsgombócleves

Hozzávalók, a gombóchoz: Fél kg darált hús (lehet sertés, pulyka, vagy csirkemell), 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 1 szelet fehér kenyér, só, bors, ételízesítő. A leveshez: 4 sárgarépa, 2 petrezselyem, maréknyi zöldborsó, kisebb karalábé, 1 zöldpaprika, 1 fej hagyma, só bors, vegeta.

Elkészítése: A zöldségeket apró kockára vágjuk, kis zsiradékon megdinszteljük, majd feltöltjük vízzel, fűszerezzük, és puhára főzzük.

A húst a tojással, apróra vágott fokhagymával, az áztatott kenyérrel, és a fűszerekkel jól összegyúrjuk, olajos kézzel kis gombócokat formálunk, lisztbe forgatjuk és belefőzzük a levesbe. Jól összefőzzük, petrezselyemzöldet teszünk rá.Tálalásnál tejfölt kínálunk hozzá!

Csirkecombok hagymaágyon

Hozzávalók: 4-5 db alsócomb, 4-5 db felsőcomb (filézett), 6 db nagy fej vöröshagyma, 15 dkg bacon (nyers, füstölt szalonna), olaj, fokhagyma granulátum, csirke fűszersó, só, bors, őrölt pirospaprika.

Elkészítése: A combokat sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg pirospaprikával. A felforrósított olajban hirtelen pirítsuk meg a combok mindkét oldalát. A szalonna felével béleljük ki a tepsit, szórjuk rá a felkarikázott hagyma felét, erre fektessük rá a combokat, szórjuk meg a fokhagyma granulátummal, és a csirke fűszersóval. Tegyük rá a hagyma másik felét is, sózzuk, borsozzuk, és takarjuk be a maradék szalonnával. Öntsünk alá kb. 2 dl vizet, fóliázzuk le, és 180 fokon, 50-60 percig sütjük, majd a fóliát levéve 200 fokon addig sütjük, míg a szalonna szépen megpirul. Gombás rizzsel tálaljuk.