2010. január 15.

Corvin Tükör: Mátyás emléke

Kiállítás, reneszánsz muzsika, díjátadás a megyeházán

Január 22-én a magyar kultúra napja tiszteletére immár szokásosan egész napos rendezvénysorozattal készül a Koszta József Múzeum és a Csongrád Megyei Önkormányzat. Központ. Időrendben a következő programok várják az érdeklődőket a volt megyeháza épületében jövő pénteken:

Délelőtt 11 órától a Koszta József Múzeum rendezvényével veszi kezdetét a programsorozat, a megyeháza dísztermében a Musica Historica reneszánsz együttes fellépésével, és táncházzal.

A Budapesti Történeti Múzeum rendezésében több kiállítóhelyen sikert aratott Corvin Tükör - A kultusz évszázadai című kiállítást délután fél négykor dr. Basics Beatrix művészettörténész, a fővárosi intézmény főigaz-gató-helyettese ajánlja az érdeklődők figyelmébe a Koszta-múzeum megyeházi időszaki termében. A tárlat arra épül, hogy Mátyás király talán az egyetlen olyan magyar történelmi személyiség, akinek kultusza folyamatos volt a halála óta eltelt ötszáz évben. A 19. századi historizmus történelmi festészete és grafikái, könyv-és újságillusztrációi, az emlékműtervek, szobrok csak folytatták azt, amit a nagy uralkodó halálát követően a kortársak elkezdtek.

A kiállítás főként képi dokumentációkon, festményeken, fotográfiákon, nyomatokon, plakátokon keresztül szemlélteti, hogyan élt tovább a Corvin-örökség a köznyelvben és a kultúrában, illetve hogyan vált ideológiává. A képzőművészet mellett a tárgyi dokumentumok sora a 21. századig jól érzékelteti, hogy a mindennapi élet csaknem valamenynyi szegmensén megjelenik valamilyen módon Mátyás alakja. Balogh Rudolftól, a kor egyik egyik legnagyobb fotográfusától kezdve Madarász Viktornak, a magyar his-torista festészet kiemelkedő alakjának alkotásain át, egészen a Magyar Posta holló emblémájáig tekinthetik meg az érdeklődők a tárgyi emlékeket. A kiállítás Szentesen kiegészül a megyei feltárásokon talált középkori tárgyi emlékekkel.

Ezt követően, 16 órától a Csongrád Megye Közművelődésért Díjat adja át Magyar Anna, a közgyűlés elnöke a díszteremben. Az ünnepség után 17 órakor a Rendezvényház Nonprofit Kft. "2010. Széchenyi-év" című rajzpályázatának eredményhirdetését tartják.

D. J.