2010. január 15.

Helyesírásban a legjobbak

Idén is született szentesi elsőség az Implom József helyesírási verseny regionális döntőjén, melyet immáron 18. alkalommal rendezhetett meg a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola.

Január 13-án, szerdán 42 diák vágott neki a feladatoknak, a megye középiskoláinak képviseletében. A helyesírásban jeleskedő tanulók gimnáziumi, szakközépiskolai és szakiskolai kategóriában versenyeztek.

Tollbamondásban ezúttal a Helyesírási Szabályzat részletét diktálták a diákoknak, akikre a 35-40 perces felolvasást követően három oldalas feladatlap várt. A középiskolás nyelvtan kiváló ismerői színvonalas előadásokat is meghallgathattak két szaktekintélytől, dr. Nagy János a magyar népdal retorikai szerkezeteiről, Nagy Levente pedig az igazságügyi nyelvészetről beszélt.

Iskolánként 2-2 tanuló indulhat a szabályzat szerint, magyarázta Szólik Mónika, a Boros szakközépiskola tagintézmény-vezetője. Esetükben a diákokat szokásosan egy előzetes házi versenyen választják ki. Az iskolavezető úgy tapasztalja, osztályonként 2-3 tanuló mindig akad, akik önszántukból jelentkeznek a házi fordulóra. Ez azért is örömteli, mert a nyelvtan már nem szerepel az érettségi tárgyak között. Valamint arra is büszkék a rendező iskolában, hogy versenyzőik évről-évre ott vannak a legjobbak között. Ezúttal zsinórban harmadszor nyert a szakközepesek mezőnyében Borosban tanuló fiatal. Mészáros Petra (képünkön felkészítő tanárával) anynyira örült a sikernek, hogy az eredményhirdetésen többször is eltörött nála a mécses. A 11. A osztályba járó diáklány nyelvi előkészítős, tehát a 10-es tananyagot tanulja, így indulhatott a versenyen, melyet egyébként 9-10-eseknek írtak ki.

Kilencedikben némettel kezdte, most már angolt és franciát is tanul Petra, akinek a magyar ettől függetlenül mindig jól ment. Azt mondja, anyanyelvünket jobban szereti az idegen nyelveknél, s bár kiváló helyesírását saját írásművekben még nem próbálta ki, de azért sokat olvas. Tavaly ősszel már elért egy megyei elsőséget, akkor az Édes Anyanyelvünk-versenyen bizonyult a legjobbnak. Februárban Gyulán, az országos döntőn szeretné folytatni a közgés sikereket. Bár erre a megmérettetésre is sokat készültek tanárával, Beszterczeiné Sarkadi-Nagy Zsuzsannával, biztos abban, hogy az előtte álló verseny még nehezebb lesz. A szakiskolásoknál két induló közül a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola diákja, Szűcs Anett bizonyult a jobbnak.

D. J.