2010. január 15.

Külföldi szakmai gyakorlatok

A Zsoldos Ferenc Szakközép-iskola és Szakiskolában

Négy évvel ezelőtt, 2006 tavaszán a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakiskola 8 fodrász tanulója 3 hetes gyakorlatot töltött a németországi Münchenben. Pintér Etelka igazgatónő elmondása szerint a program a tanulók és a tanárok körében egyaránt nagy sikert aratott, és mindenki izgatottan várta a folytatást.

Ez év februárjában a Tem-pus Közalapítvány újra pályázatot hirdetett szakiskolai tanulók külföldi szakmai gyakorlatának megvalósítására. Természetesen az iskola is benyújtotta pályázatát. Áprilisban kapták az örömhírt: 9,1 millió forintot nyertek 16 tanuló és két kísérő tanár 5 hetes gyakorlatára. Öt bolti eladó, 2 szerkezetlakatos, 3 festő, 2 kőműves és 2 épületgépész tanuló számára nyílt lehetőség arra, hogy francia tanulótársaik és oktatóik segítségével megismerhessék egy másik ország szakképzését. Az utazás időpontja: 2010. február 19.

- A programra jelentős volt a túljelentkezés, ezért nagyon megörültünk, amikor a közalapítvány meghirdette ugyanennek a pályázatnak a második fordulóját. Szinte elsők között nyújtottuk be pályázatunkat. Karácsonyi ajándékként kaptuk a hírt, hogy ez a munkánk is támogatást nyert. Ennek a projektnek a keretében 15 tanuló, 9 fodrász és 6 villanyszerelő tölthet el 4 hetet Németországban, Müllheim-ben. A program megvalósítására 7,2 millió forintot nyert az iskola - mondja az igazgatónő.

- Hogyan alakul ki egy-egy utazó létszám?

- A pályázatoknál kapunk egy keretszámot, hogy hány tanulót utaztathatunk. Az iskolában egy kidolgozott stratégia szerint kiválasztjuk a tanulókat. Véleményez a tanuló osztályfőnöke, szakmai tanára, szakoktatója. A végső döntés pedig az enyém, a program koordinátoráé - válaszolja Mészáros János gyakorlati oktatásvezető.

- Mennyibe kerül mindez a tanulóknak?

- A nyert összeg a tanulók felkészítésére, biztosítására, megélhetésére, kulturális programjaira és utazására nyújt fedezetet. Így a programon való részvétel sem a diákoknak, sem a szülőknek, sem az iskolának nem kerül semmibe. Még zsebpénzt is kapnak az ottani teljes ellátás mellé - összegzi az igazgatónő.

- Ez egy nagy előrelépés a számukra.

- Így van. Látják, tapasztalják a kinti munkát, mi több, ha megvannak elégedve a tanulóval, akár munkát is ajánlhatnak nekik. A tanuló világot lát, nyelvet tanul. De sokat jelenthet mindez a helyi munkaerőpiacon is. A túljelentkezésből is látjuk, ők is érzik, hogy ezzel nagy lehetőséget kapnak. Mi megteszünk mindent annak érdekében, hogy minél többen hozzájussanak hasonló gyakorlati utakhoz - adja meg a választ Pintér Etelka.

(lovas)