2010. január 15.

A Hunor Coop előre menekül

Húszezer törzsvásárló

A felújított kórházi boltEgy kis visszatekintés. A legutóbbi értékeléskor már dúlt a világgazdasági válság, és nagyon sötét felhők kavarogtak fölöttünk, mondja Mészáros Zoltán, a Hunor Coop elnök vezérigazgatója. Bár, ha a terveket nézzük, óvatosan mentek neki az évnek, mégis féltek, hogy nagyon rossz évet zárnak. Aztán vége azért csak-csak happy end lett.

- Félévkor nagyon komoly szigorításokat kellett meglépni, népszerűtlen intézkedésekkel kellett a gazdálkodásunkat "jó irányba" kormányozni.

Ami jellemző volt egész esztendőben, az a fogyasztáscsökkenés. Reménykedtünk, hogy a válság az élelmiszerágazatot nem fogja elérni. De elérte. Üzleteinkbe ma már szinte előre kiszámolt forintokkal térnek be a vásárlók. Ők azok, akik azt mondják, most csak 10 dekát tudok venni, 12-tőt már nem. Tudatos vásárlókká váltak, a lehetőségeik beszűkültek, és ha már így van, akkor nem tudja elcsábítani őket a reklám sem - meséli a vezérigazgató, majd így folytatja:
- A félévkor hozott megszorító intézkedéseink a második félévre meghozták az eredményt, és elmondhatom, hogy a 2009-es évet szerény, de mégis pozitív eredménnyel zártuk. Túléltük. A mai világban ez jó dolog. Különösen akkor, amikor gyakran halljuk a szakmát panaszkodni körülöttünk. Ami az élelmiszerszakmára is jellemző volt. Ezzel a jó csapattal, dolgozóinkkal álltuk a versenyt, ami szerény év végi nyereséghez vezetett.

- Melyek voltak azok a szigorítások, amelyeket bevezettek?

- Létszámstopot, részmunkaidős foglalkoztatást vezettünk be, úgymond befagyasztottuk a béreket. Dolgozót nem küldtünk el, a nyugdíjba menők helyét nem töltöttük be.

- Úgy tudjuk, sokat költöttek fejlesztésre.

- Azért megpróbáltunk előre menekülni. Sokat költöttünk a fejlesztésekre, az informatikára, az üzletek megújítására. Energiatakarékos beruházásokat léptünk meg. A piacainkat nem tudtuk olyan mértékben növelni, ahogyan azt szerettük volna, bár egy új bolt belépett az üzletláncunkba, a kórházi ABC. Arra is költöttünk, átalakítottuk, korszerűsítettük. Pályázatokon nyertünk. Sokat költöttünk arra, hogy a dolgozóink jól érezzék magukat munkahelyükön. Hiszem, hogy azok a befektetések, amelyeket az élő munkába, dolgozóink kútfejébe költünk, utóbb mind megtérülnek. A gazdálkodásunkat tudtuk stabilizálni félévkor, ahhoz mindez nagyon kellett. Év végén azért egy kis plusz pénzt tudtunk adni a dolgozóknak.

- Ön mondta egyszer, hogy egy kereskedő csak optimista lehet, csak úgy tekinthet a jövőbe. Így is tervezték az idei évet?

- 2010-es terveinket még szerényebbre fogtuk. Lehet, hogy a világgazdasági válságnak vége lesz, de az a magyar átlagfogyasztásban még nem fog érződni. Az igazi fellendülés, a válságból való kilábalás 2011-re datálódhat. A fizetések rendezésével a vásárlóerő is növekedhet. Sok nyugdíjas vásárlónk van, náluk érződött leginkább a megszorítás, a pénztelenség. Sajnos az országot legyengült állapotban érte a válság, és hát abból kilábalni.

Idén is szeretnénk fejleszteni, természetesen. Itt van a Kála áruházi beruházás. A pályázatok egy része már nyert, de ahhoz, hogy nekivágjunk a beruházásnak, bizonyos összeg még hiányzik. Terveink szerint egy szupermarket-szerű áruház lesz, energiatakarékos megoldásokkal. Nem csak élelmiszerüzlet, bár az eladótere meg fog növekedni, de mégsem egy bevásárlóközpont, több üzlethelyiséggel. Öröm számunkra az, hogy december 31-én elértük, hogy a Hunor Coopnak 20 ezer törzsvásárlója van. Ez is jelent valamit.

Amire még rákérdeztünk, az a Lecsófesztivál. Mint hallottuk, már szervezik. A már felújított Kála áruház környékén rendezik.

Lovas József