2010. január 15.

Változhat a városkép

A Petőfi és a Napház, illetve szociális téma a napirenden

Magyar-román határon átnyúló együttműködésben Újszentessel nyílik lehetőség Megújuló Energia Kompetencia Központ létrehozására. Erről is döntöttek a képviselő-testület rendkívüli ülésén. A projekt célja olyan tudásközpont kialakítása, amely vállalkozások, civil szervezetek, oktatási és más intézmények, valamint a lakosság számára nyújtana folyamatos képzést, szakmai bemutatót. A központ épületét a Fridrich Fényirda környékére tervezik, a projekt teljes költsége valamivel több, mint 3 millió euró. 5 százalék önrészt, kell biztosítani a megvalósításhoz, a többi elnyerhető támogatás.

A pályázat benyújtásáról döntöttek a képviselők miután a tervező Kiss Gyula, a Szent István Egyetem tanára ismertette az elképzeléseket. Az ún. Napház megformálásában alap ötletet adott a természet, az épület formájának kialakításában a szentesi paprika alakja jelenik meg - mondta a tervező. A kétszintes, a modern kor technikai kihívásainak megfelelő építmény dupla üvegfelületet kapna, külön szellőztetőrendszer működne benne, és üzemeltetéséhez 1-3 ember elegendő lenne. Az Országos Tervtanács már jóváhagyta a terveket, ezt Kiss Gyula az ülésen átnyújtotta Szirbik Imre polgármesternek. Megépülése esetén a Napház Szentes tulajdonában lenne és 5 évig működtetni kell oktatási funkcióval.

Egy másik napirendi pont volt a Petőfi Szálló rekonstrukciójának a kérdése. A beruházó Pendola Kft. decemberben megkapta a rekonstrukció első üteméhez kapcsolódó építési engedélyt. Most 450 millió forintos európai uniós támogatásra pályáznak a regionális fejlesztési tanács pályázatán. Ehhez azonban a városnak, mint tulajdonosnak nyilatkoznia kellett hozzájárulásáról. Az első ütem megvalósítása összesen 3 milliárd forintba kerülne, nyertes pályázat esetén a fennmaradó 2,5 milliárdot hitelből fedezné a cég. Csak a beruházás második ütemében épül-het meg a tervezett mélygarázs és az apartman ház. Bár a grémium hozzájárult a január 18-án határidős pályázat beadásához, azonban arról is megegyeztek, hogy a Petőfi Szálló kérdése megfelelő előkészítés után ismét napirendre kerül a februári soros ülésén, mégpedig a korábban megkötött szindikátusi szerződés kapcsán.